Emma Barremyr

Svar på läsarfråga om jordnötssmör

Hej Emma! Här kommer en fråga som kniper i magen typ varje gång jag äter jordnötssmör: Hur mycket kan man egentligen äta?
Har ofta jättemycket ångest efter jag ätit jordnötssmör eftersom jag känner att jag äter alldeles för stora mängder! Kan sitta och sleva i mig en HEL 350g burk om jag är ensam hemma…:( Jag är inte tjock eller så men kan man bli det om man äter den stora mängden av jordnötssmör varannan dag? Tacksam för svar! Kram!!

Hej Amanda! Det är svårt att svara på frågan ”hur mycket jordnötssmör vi kan äta”. Det är väldigt individuellt och beror ju helt på vilket syfte vi har med kosten, om vi vill gå upp eller ner i vikt, kön, gener mm. Du behöver inte ”bli tjock” för att du äter en hel burk jordnötssmör ibland, trots att det är väldigt mycket energi i det.

Det gör ont i mig att läsa att du får ångest i samband med att du äter, det är ett tecken på att du inte riktigt har rätt relation till mat. Det jag tycker att du ska göra är att fundera på varför du äter en hel jordnötssmörsburk. Är det en typ av hetsätning? Finns det något annat livsmedel du ”hetsäter” på samma sätt eller är det bara just jordnötssmör?

Fundera på om du äter för att:

Du är hungrig/ sugen?

Om vi äter dåligt under dagen kommer ofta suget på kvällen, vilket kan resultera i att vi överäter då istället. Vill du undvika att äta mycket på kvällen bör du se till att äta frukost, lunch, middag och mellanmål. Se till att få i dig proteiner till alla måltider, samt välj långsamma kolhydrater och bra fetter. Sprid ut maten under hela dagen och äta ”lagom” stora portioner. Detta hjälper dig att hålla blodsockret stabilt och minskar risken för hunger/ sug på kvällen. Då kanske du inte alls är lika sugen på den där jordnötssmörsburken sen, eller ens orkar äta hela.

Du mår dåligt över något annat?

Finns det någonting i ditt liv som du inte mår bra över? Något som du vill ändra på? Ofta när vi mår dåligt tar vi till tröstätande för att få tankarna på andra saker, och sen kommer ångesten och vi mår ännu sämre. Vill du ändra det här beteendet ligger bollen hos dig själv. Du måste ta reda på vad grundorsaken till varför du mår dåligt är och därefter kan du börja göra något åt det. Känns det jobbigt och svårt? Sök hjälp, det kommer du tacka dig själv för senare.

Du kan bara du vill.

Ta hand om dig och var snäll mot dig själv och din kropp ♥

heart-hands
Bild härifrån <–

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. anonym

    Hej vi är två killar som gör ett projektarbete om träning och vi undrar vilket av dessa alternativ passar bäst.

    Experimenten kommer att ske 3ggr där vi mäter deras puls 1gång/månad (på alla alternativ)
    Projektarbete:
    1. Personerna får själva välja deras egen hastighet under undersökningen. Utifrån det ska vi mäta deras puls både innan och efter passet.
    De får själva bestämma sin egen hastighet och tid.

    2. Låta personerna springa på en hastighet som vi bestämmer och kollar deras puls både innan och efter passet.
    De värmer upp 2 minuter och sedan börjar vi höja hastigheten stegvis tills de kommer upp till max puls.

    3. Vi mäter både de som styrketränare och de som motionerar för att sedan jämföra vilken typ av träning funkar bäst för hjärtat.

  2. Jeima

    Gud vilket bra inlägg, jag har ätit dåligt tre dagar i rad, alltså hela helgen 🙁
    Men efter att jag har läst ditt inlägg, så tror jag att orsaken är att jag är ledsen över några saker. Så jag bah satt hela helgen och åt,åt och åt. Typ sammanlagt 10 dl mandelmjöl säkert … hade det i bröd och det var både kokosmjöl,turkisk yoghurt, nötter, kokosolja,jordnötsmör bara energirika grejer.
    Tror absolut att jag åt allt det där pågrund av stress och allt. Men vet inte om det kan beror på att jag gick och la mig sent typ 2-3 på natten hela helgen. Sovit alldeles för lite typ.Vaknade ju 06:00 och ibland 7 Eller vad tror du Emma?

    1. Emma

      Så fint att du kom på varför. Jag tror absolut att ditt beteende kan ha med att göra att du stressat och sovit dåligt – detta gör också att du äter dåligt och så blir det hela en ond cirkel. Kroppen vill ha energirika saker dör att få energi till att orka då! Så börja med att stressa ner, försök att sova och få ordning på matrutinerna så mår du säkert bättre sen! Ta hand om dig!

  3. Amanda

    Tack för ditt fina svar Emma! Fick mig att fundera lite längre på varför jag äter som jag äter ibland… Ville bara säga att du är en STOR inspiration för mig! Tack för att di finns och tog dig tid att svara på mig fråga <3

  4. Amanda N

    Jag har också kunnat äta en burk jordnötssmör tidigare och det berodde på nån slags hetsätning/känslomässigt ätande, även om jag inte visste det då. Mådde inte dåligt i allmänhet men var nog i en svacka med oroligheter kring framtiden och vart jag var påväg. Det är bättre nu och jag känner mig mer balanserad nu.
    Du skriver jättebra svar Emma, väldigt kloka!

    1. Emma

      Vad skönt att höra att du mår bättre! Vi har alla perioder i livet då vi mår sämre och alla reagerar vi olika! Ta hand om dig <3

  5. Louise

    Jag såg denna kommentar och reagerade starkt! Tack för du skrev så bra! Tror det var många unga tjejer som behövde läsa just detta! ha en mysig helg!

  6. Lina

    Det som är så skönt med dig Emma att alla dina svar känns rakt igenom äkta, som att du verkligen bryr dig och försöker sätta dig in i situationen istället för att direkt gå på lösning.

    1. Emma

      Tack Lina för din feedback, den värmer – för det är precis så jag gör, jag försöker sätta mig in i situationen och tänka på hur jag kan få peronen att må bättre, det är ju det jag vill!

  7. Stina

    Du ät så himla inspirerande, du är verkligen grym på det du gör. Jag läser ofta din blogg och blir alltid lika inspirerad, vare sig det gäller mat, träning eller recept. Fantastiskt verkligen! Fortsätt så!!

  8. Sally

    Väldigt bra utformat svar! Du är väldigt duktig på det du gör 🙂 jag kan ibland äta mycket Jordnötssmör men mest för att det är gott och jag vill ha det då, då tror jag man ska lyssna på kroppen 😉

    1. Emma

      Tack, vad glad jag blir! Hihi, ja jordnötssmör är himla mumsigt – kan också äta rejält ibland för att det är så gott – men jag njuter av det! Det är när det är ångest med som det blir fel!

stats