Emma Barremyr

Snabbdistans

God morgon ♥

Löpningen lockar just nu så himla mycket mer än gymträningen. Det är konstigt det där – hur roligt gymmet kan vara vissa perioder, för att andra perioder inte alls locka lika mycket. Jag brukar dock träna på ändå, trots att motivationen tryter lite – förr eller senare vänder det ju ändå tillbaka och jag vet hur bra styrketräningen är och hur bra jag mår efteråt.

Löpningen däremot känns det aldrig som jag tröttnar på. Jag mår bra och tycker alltid att det är roligt att springa, trots att vissa pass är jobbigare än andra.

Snabbdistans är ett sånt pass som brukar höra till de jobbigare passen. Ett högre tempo hålls än vid distansen och man får aldrig chans att ”vila” och återhämta sig som vid intervaller. Tempot ska hållas uppe hela passet, utan att du ska samla på dig mjölksyra i benen. Inget maxtempo alltså, utan precis under!

Syftet med att springa snabbdistans är att vi ska närma oss ” tävningstempo. Under snabbdistanspassen hålls ett högt tempo hela passet igenom och pulsen ska ligga någonstans mellan 75-85% av max HF. Det ska kännas ansträngande och man bör undvika mjölksyra.

Hur länge man springer beror även här på vilket mål man har med träningen och hur tränad man är, men vanligtvis brukar det ligga någonstans mellan 25 – 60 minuter.

Snabbdistansen förbättrar både konditionen och musklernas förmåga att utnyttja syre. Även rörelseekonomin förbättras genom att man underhela passet håller god teknik.

 

Med det vill jag önska er en trevlig fredag ♥

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Tina

    Hejsan!

    Kan förvisso inte springa nu på X antal månader. Men jag skriver alla fall.

    Jag har jättesvårt för just exakt detta med att springa lite snabbare hela rundan!! Det är väl helt enkelt så att jag saknar kunskapen om det.
    Jag vet inte vilket tempo jag ska lägga upp om jag funderar på att göra det. Jag vill ju kunna hålla tempot hela rundan utan att inte stanna.
    HUr långt ska jag springa? Hur snabbt ska jag springa???

    Intervaller är lättare. Brukar köra lyktstolpeintervaller. Kan inte öka så himla mycket i fart då benen inte riktigt bär eller lyder efter en korsbandsskada/operation. Men det brukar fungera rätt bra ändå då jag får återhämta mig lite mellan intervallerna.

    Men det här med snabbdistans… Har du nåt tips? Vill gärna öka min fart lite. Håller alltid samma tempo. En 5 km runda tar typ alltid ca 25 min för min del i mitt tempo om jag inte kör intervaller.

    Trevlig fredag! // MVH Tina

    1. Emma

      Intervaller är bra för att träna upp konditionen, men du behöver variera träningen, lägga in distans och snabbdistans. Börja med att springa snabbt en kort sträcka och öka sedan successivt! Se också till att pressa dig max i intervallerna, de förbättrar syreupptagningen och även ha med lite längre långsamma pass! Lycka till!

  2. Ellinor

    Efter förra helgens antiklimax med uteblivet lopp, har jag inte alls känt för att ge mig ut och springa i veckan. Istället har det blivit ganska tuffa pass på gymet. Känns som om det varit mycket (blandad) energi som behövt komma ut, vilket resulterat i grymt bra pass. Nu till helgen, om det fina vädret håller i sig, hoppas jag dock komma ut på ett långdistanspass. Med allt negativt ut ur kroppen kan jag behöva ladda om med ny, positiv energi.
    Önskar dig en fortsatt fin fredag!
    Kram

  3. Frida K

    Vill bara säga att du är en av dom få bloggarna som verkligen INSPIRERAR mig till att det finns så mkt mer inom hälsa och glädjen över att kroppen fungerar som den ska och orkar med allt man tar sig för! Tack för en Superbra blogg!

stats