Emma Barremyr

Operationsdag!

Hej fina läsare ♥

Idag ska jag in på operation för att ta bort cellförändringar på livmoderhalsen. Förändringarna var medelsvåra och jag har därför fått en akuttid för att operera bort dem. Det är ingen fara med mig. Jag mår bra, men det känns ändå lite skrämmande. Dock har jag fått förklarat för mig att det inte är cancer som många kan tro, det här är väldigt vanliga cellförändringar som med en liten risk kan bli cancer, om det inte tas bort – så därför är det väldigt viktigt att det görs (även om risken är väldigt liten).

Jag har funderat mycket på hurvida jag ska berätta om det här på bloggen eller inte. Hela grejen känns ganska privat, men samtidigt är det otroligt vanligt och det är många tjejer som genomgår samma sak. Så egentligen förstår jag inte varför det ska hyschas och viskas om det. Cellförändringar eller vilken annan sjukdom som helst – det är ju inget vi kan hjälpa eller rå för. Jag tror vi behöver pratat mer öppet om sånt.

Som jag skrev så är cellförändringar ganska vanligt, och det behöver inte alls vara någon fara – om det upptäcks i tid. Därför är det ju så himla bra att vi i Sverige har möjlighet att få göra cellprov, mammografi osv – för att kunna upptäcka i tid. Jag är otroligt glad att jag gick iväg på mitt cellprov även om det kändes som en väldigt obehaglig upplevelse och något som jag lika gärna hade kunnat hoppa över. Men att hoppa över hade bara varit dumt!

Jag vill uppmana alla er tjejer där ute – gå och gör cellprovet!

Mamsen kom ner till stan igår för att följa med mig till sjukhuset idag som sällskap. Det känns alltid lite extra bra när mamma är med ♥ Gårdagskvällen tillbringades med god mat, choklad och te till efterrätt och mys i soffan!

älg2

 

Till middag igår kväll då det bjöds på älgfärsbullar, sötpotatismos och rårörda lingon!

Nu hoppas jag att ni får en fin tisdag och att ni njuter av en god frukost! Själv får jag varken äta eller dricka något innan operationen, så jag börjar tisdagen med fasta, usch – värsta tänkbara starten för mig (missa en frukost? Ånej, det får bli frukost till middag idag 😀).

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Linnea

    Stor kram till dig emma! Så skönt att operationen har gått bra, och jag hoppas att du mår bättre snart <3 Vi måste försöka ta den där fikan någon dag! /Linnea

  2. Ida

    Du är fantastisk Emma!
    Själv så har jag opererats för en cysta på ena äggstocken som var gigantisk. Jättejobbigt var det, så nu har jag ett ärr på magen som ser ut som ett kejsarsnitt (cystan var helt enkelt för stor för att få ut med titthål). Blev ledsen och förvånad då jag inte är särskilt gammal. Slutligen visade det sig att det var godartat, men att det kan bli elakartat efter en tid så därför togs den bort kanske 3 veckor efter upptäckten. Idag mår jag bra. Krya på dig nu!
    Massor med kramar

    1. Emma

      Din stackare! Men vilken tur att du mår bättre nu och att den var godartad! ta hand om dig nu och tack för att du delade med dig <3 KRAM

  3. Malin

    Jag tycker att det är bra av dig att skriva ut det i bloggen, det gör hela grejen mindre ”genant”. Det är som du säger, så vanligt så det är bra att fler får veta att de inte är ensamma om det. Får man fråga hur du upptäckte det? Ger det några slags biverkningar eller vad man ska kalla det?

    1. Emma

      Tack, vad skönt att höra! Jag tyckte även att det var skönt att få lite respons tillbaka om att jag inte är ensam om det! Det började med lätta cellförändringar förra året och då fick jag komma tillbaka efter tre månader och göra ett nytt prov. Och då hade det ”självläkt”. I samma veva satte jag in en kopparspiral. Under hela året har jag haft väldigt mycket problem med spiralen, bland annat blödningar, menssmärtor mm, så jag bestämde mig för att ta ut den i somras och då gjorde ytterligare ett cellprov i samband med det. När jag fick svar på det visade det medelsvåra förändringar och jag fick komma och göra biopsi som skickades på analys. Det visade sig då vara av den ”sämre” sorten förändringar som behövde opereras bort och därför fick jag en akuttid i veckan för att ta bort dem.

      Från och med det året vi fyller 23 i Sverige får alla tjejer gå och göra cellprov. En obehaglig upplevelse, men eftersom cellförändringar är såpass vanligt är det viktigt att vi göra dem. Det gör också att chansen att ta bort dem i tid innan de utvecklas till cancer ökar!

      Vad jag fick förklarat för mig finns det inga biverkningar mer än att jag blöder och har ont nu efter operationen. Den här lilla delen av livmodertappen som de tagit bort klarar jag mig utan 🙂

  4. Linnèa G

    Åh hoppas det gick bra! Riktigt bra av dig att du vågar skriva om det här. Har också gjort samma operation och det är alldeles för mycket oklarheter i samhället angående det här problemet. Du är grym Emma! Kram

    1. Emma

      Tack Linnea! Känns också skönt att höra att jag inte är ensam om att göra det. Tillsammans är vi starka <3 Kram till dig!

    1. Emma

      Ja det är verkligen något som ingen borde hoppa över, det är viktigt att få ut det till alla unga tjejer tycker jag! 🙂

  5. Annie

    Kram på dig fina! Tur i allt att det upptäcktes tidigt. Hoppas allt går bra idag!

    Och jag tycker du gör rätt i att skriva om det. Alldeles för mycket nedtystat när det gäller kvinnosjukdomar. Som om de vore en skam – därför viktigt att skriva om och visa att det finns.

    1. Emma

      Kram <3 Ja det känns skönt att det upptäcktes och att de gör något åt det så snabbt (fick tid inom en vecka, så jag är verkligen imponerad av sjukvården). Känns väldigt bra att ha skrivit om det och att jag fått så mycket positiv feedback på det! Tillsammans tror jag att vi blir starkare, det är viktigt att prata om saker!

stats