emmabarremyr

Emma Barremyr

Distanslöpning

Hej vänner ♥

Vi fortsätter i löpspåret och snackar lite distanslöpning och vad det innebär.

bild7

Distansträning brukar också kallas för ”long slow distance” – LSD träning där intensiteten hålls låg hela passet igenom. Pulsen ska ligga någonstans mellan 60-75% av max HF och det ska kännas ganska lätt till något ansträngande.

Syftet med distansträningen är att anpassa kroppen till långvarigt arbete och i många idrotter är dessa pass mellan 2 – 4 timmar. Hur länge man håller på är beroende på tempo, ålder, kondition och målsättning. Desto bättre tränad man är desto snabbare kan man springa utan att pulsen överstiger 75 % av max HF. Skulle pulsen stiga över 75% av max HF – ja då får du sakta ner eller kanske till och med gå.

Distansträningen syftar också till att stärka upp skelett, leder och senor och förbättrar musklernas förmåga att utnyttja syre, vilket gör att man inte känner sig så ”tung” i benen.

Distanspass kan också användas som en form av återhämtningspass efter tyngre träning och ska utföras på förhållandevis flacka underlag.

Det handlar alltså inte om att trycka på och “maxa” under dessa pass, utan jag brukar kalla dem för “njutpass“!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
emmabarremyr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Anna . P

  Jag funderar på hur jag kan ta reda på min exakta maxpuls? Jag vet ju att man kan räkna maxpulsen genom att ta 220-åldern. Men jag tänker att det inte kan bli den exakta.. Eller?

  1. Emma

   Du kan räkna ut den, för tjejer gäller 226 – ålder. Men detta är bara generellt och det är väldigt många det inte stämmer på. Det bästa är att göra ett maxpulstest – då får du veta din exakta maxpuls!

 2. Emma

  Hej! Gillar din blogg skarpt! Har en fråga om puls. Jag äger en polar pulsklocka så har det senaste halvåret haft koll på pulsen. Den är jättehög, snitt ca 170 slag/min med en topp runt 190 (inte jättehögt för att vara en topp kanske). Funderar mest på vad detta kan bero på..? Jag har varit elitsimmare, så konditionen är ju bra. När jag snittar 170 slag/min så tycker jag att min fart är skön och behaglig. LSD med den pulsen..? Är det bra ens? Vad ska jag göra för att sänka pulsen?

  1. Emma

   Vissa har högre puls än andra. Pulsen är genetisk betingad och du kan ha högre maxpuls än andra i din ålder, det är inget konstigt med det! Är du ändå intresserad av att få veta din maxpuls för att kunna träna i rätt zoner rekommenderar jag dig att göra ett maxpulstest 🙂

 3. Felicia

  Hej Emma! Är nyfiken på din syn på sojaprodukter eller vegetariska produkter såsom sojafärs , quornbiffar e.t.c. Soja är ju exempelvis känt för att vara GMO-odlat, men jag tycker ändå att ICA:s gott liv-sojafärs har värden som är snarlika proteinvärdet i vanlig köttfärs t.ex vilket är bra då jag vill ersätta animaliskt protein med andra alternativ. Är sojafärs något som jag kan byta ut min nötfärs emot eller är det alldeles för “konstgjort”? Är vegetariska produkter något du själv förespråkar? Kramar

  1. Emma

   Jag är tyvärr inte jätteinsatt i soja då jag använt mig väldigt lite av det i min kost, kommer behöva läsa på mer om jag nu ska börja utesluta mjölkprodukter pga. magen. Att äta mer vegetariskt är absolut något vi bör göra mer av i världen idag – både av miljö och djurmässiga skäl och jag känner nu efter min detox att jag klarar mig alldeles jättebra utan kött – finns många andra bra livsmedel att ersätta kött med, samtidigt som jag inte vill utesluta något helt. Skulle gärna kunna tänka mig att äta kött ibland. FLummigt svar kanske – men min tanke – ät gärna vegetariskt, överdriv inte konsumtionen av något livsmedel, ät med måtta (oavsett vad det är) och det du mår bra av så blir det nog bra 🙂

stats