emmabarremyr

Emma Barremyr

Om IBS och mig

Hej vänner

Efter att jag fick diagnosen IBS har jag lovat att skriva lite mer om sjukdomen och hur jag tampas med den. För mig började allt för ungefär två år sedan. När jag åkte hem från Bali drabbades jag av extrema, krampartade smärtor i magen samt akut diarré som höll i sig i flera dagar. När jag kom till sjukhuset visade det sig att jag hade fått campylobakter i mig via kyckling som antagligen inte varit riktigt tillagat. Efter den bakterieinfektionen blev min mage aldrig riktigt bra igen. Under hösten 2010 blev allt bara värre och värre och jag grät för det mesta över magen som alltid störde mig och gjorde så ont. Jag hade ingen energi och orkade ingenting. När jag sedan fick veta att jag var laktosintollerant slutade jag tvärt med alla mjölkprodukter och upplevde en stor förändring. Just då kändes det bra, men det blev värre igen under våren och tillsammans med en allergiutredning under hösten 2011 påbörjade jag även en utredning för magen. Efter genomgången gastroskopi samt en rad läkarbesök konstaterades det att jag hade IBS.

Vad är då IBS?

IBS är en funktionell tarmsjukdom som drabbar 10 – 20 % av världens befolkning. Eftersom det är en funktionell tarmrubbning finns det ingen orsak till besvären, utan de bara finns där.  Sjukdomen är förknippad med magont, obehagskänsla och förändrade toalettvanor. Det handlar i de flesta fall om diarré/förstoppning, gasbesvär, uppblåsthet och liknande. Det som är karakteristiskt är att man i regel är besvärfri på morgonen när man vaknar och att besvären sedan kommer när man börjar äta något, speciellt om man äter stora portioner som innehåller mycket kolhydrater och fett. Besvären lättar oftast om man går på toaletten, men ofta upplever man att det är svårt att tömma tarmen helt. Det är flest kvinnor som drabbas och oftast drabbas personer som genomgått trauman av olika slag, lider av extrem stress, sömnbrist eller personer som haft svåra bakterieinfektioner i tarmen.

Som sagt så kan man inte hitta någon orsak till besvären vid IBS. Det man tror är att man av någon anledning är överkänslig i tarmen – man känner av gasbildning och tryck mot tarmväggen på ett helt annat sätt än vad andra människor gör. Vad gäller gasbildningen verkar dock inte IBS-patienter producera mer gaser, men de är däremot betydligt mer besvärade av gaserna än andra. Tarmrörelserna flyter heller inte på så jämnt som de i normala fall ska göra. Detta gör att man ofta drabbas av diarré eller förstoppning. Det finns även en teori om att man som IBS-patient är överkänslig för rörelser och stimuli i tarmen. En intressant koppling i sammanhanget är att en tredjedel av dem som har IBS också har fibromyalgi, vilket är en sjukdom som karaktäriseras av oförklarlig smärta i kroppen. Man tror att det i båda fallen handlar om att stimuli och signaler som egentligen bör filtreras bort men inte gör det. Detta gör att man känner smärta och obehag utan att man egentligen borde. Det man också tror är att en tidigare infektion i grunden har gjort så att nervändarna i tarmen har blivit förstörda och därmed är mer känsliga för stimuli, eller att det handlar om en väldigt liten inflammation och att det därmed skulle vara inflammatoriska ämnen som gör tarmen mer lättretad (detta i kombination med stress tror jag det handlar om i mitt fall). Någon koppling till livsmedel som skulle kunna orsaka IBS har man inte funnit. Dock finns det vissa livsmedel som förvärrar symtomen vid IBS.

Det finns egentligen inga klara bevis för att någon speciell mat skulle påverka besvären vid IBS. Trots det är det just genom att ändra i maten som man främst behandlar sjukdomen. Grundläggande är att ta bort eller åtminstone dra ner på mat som orsakar besvär, exempelvis mat som ger gaser eftersom dessa utgör tryck på tarmväggen som känns väldigt obehagligt. Olika personer reagerar olika på samma typ av livsmedel. För en del gäller det att dra ner på intaget av fibrer medan andra bör öka intaget för att minska besvären. Det har också visat sig att KBT har fungerat som en bra behandling vid IBS, samt att det finns en rad receptfria mediciner som man kan äta för att förebygga besvären.

Nu har ni fått lite information om vad IBS handlar om och vad det innebär. Som sagt så är det en ganska vanlig sjukdom som är överrepresenterad bland kvinnor. I nästa inlägg kommer jag skriva lite allmänt vad man kan göra för att minska besvären samt mer om vad jag gör för att minska mina besvär och vad som funkar för mig!

Till vänster syns min “kvällsmage/IBS-mage” och till höger min morgonmage innan frukost. Det här är väldigt typiskt IBS. Att vakna besvärsfri och att besvären sedan kommer efter måltid. Vissa dagar är värre än andra dagar och vissa dagar är bättre än andra dagar. Just nu skriver jag matdagbok för att ta reda på vad som är boven i min kost.

Någon av mina läsare som lider av samma problem?

Kram / Emma

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
emmabarremyr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Robban

  Hej Emma!

  Har blivit daignotiserad med IBS för ca 1 år sedan. Detta efter att en läkare “klämt” kring tarmområdena och med ett finger inne i tarmen. Besvären kommer och går, men när det är illa så är det riktigt jobbigt.. Hur är det för dig?

  INTRESSANT att läsa att “uppleva problem med att tömma tarmen helt”. Jag känner exakt detta, och precis som du beskriver i övrigt har jag i princip inga problem alls på natt o morgon, men om jag äter en rejäl lunch t.e.x känner jag mig uppsvälld vilket ska vara typiska IBS-Symptom. Har du också känt av symptomen att du inte riktigt lyckas tömma tarmen helt? Det är utan tvekan det jag är mest orolig för, då det också är symptom på “värre” sjukdomar.

  Tack för en intressant blogg o även om jag ser att det är ett tag sedan bloggen uppdaterades hoppas jag att du läser detta o kan svara så “gott det går”

  Önskar dig allt gott

  Mvh Robban

  1. Emma

   Usch, jag lider med dig! IBS är verkligen inte roligt och väldigt svårt eftersom det inte finns någon riktig behandling som funkar. Känslan av att inte kunna tömma tarmen och att bli förstoppning är ett återkommande problem för min del, men inget du behöver vara orolig för. Jag gjorde en FODMAP-behandling för nästan två år sedan och det hjälpte mig väldigt mycket. Kan varmt rekommendera att du gör en sån i samråd och med hjälp av en dietist. be din läkare om att få remiss! I övrigt har jag skrivit massor om mina magproblem där jag också ger mycket tips, har en hel kategori som du kan läsa i om du vill –> http://ptbyemma.se/blog/category/ibsmagproblem/. Hoppas du hittar en balans för dig mage! Kram

 2. Anonym

  vad äter du för mediciner emma? Jag tror nämligen att jag också har IBS. får provsvar denna onsdag!

  Svar:
  Jag tar ProIBS och probimage varje morgon och äter även minifom tre gånger om dagen! Det tillsammans med anpassad kost funkar bra för mig 🙂 Lycka till och hoppas att du blir bättre i din mage!
  Emma Barremyr
 3. Emma

  Sv: Ja Marre, jag har hört fler som blivit bra av att äta lchf. Själv så är jag inte så jätteförtjust i den kosten då jag inte anser att det är helt hälsosamt att äta så mycket fett som den kosten innebär. Dock märker jag en stor förbättring när jag äter glutenfritt. Har även flera mediciner som hjälper mig ganska bra! Så får se vart jag landar någonstans! Tack för tipset iallafall och vad skönt att du hittat något som du mår bra av 🙂

 4. Marre

  Intressant ämne ni pratar om, är nämligen oxå drabbad tyvärr. Fick i samtal och blodprover hos läkare diagnos IBS efter en jobbig vår. kan även varit magkatarr som spökat, så jag har efter en medicinkur fått bort mycket problem i samband med att jag numera äter Lchf kost. Så jag kan verkligen rekommendera dig Emma att testa LCHF fullt ut några månader och se om det blir bättre för dig. Så bra som jag mår i magen nu har jag inte varit på ett halvår- ett år 🙂 valde lchf då många ibs personer blivit "friska" med kosten 🙂

 5. Zandra B

  Jag har också problem med magen. Så himla jobbigt och tråkigt! Symptomen ovan låter precis som mina, men jag är även glutenintolerant så det kan vara det.

  Ska bli intressant att läsa vidare om vad du skriver om IBS 🙂 Kanske borde jag boka ett läkarbesök!

 6. Nathalie

  Usch, jag lider med dig. Jag har själv aldrig kollat upp min mage, men förstod under våra föreläsningar om mag- tarmsjukdomar att det nog var IBS jag kunde ha.. Min mage är ett monster och gjorde fram till för ett år sedan ont varje dag. Uppblåst, gasig, förstoppad, krampig.. Jag får fortfarande ont och blir svullen emellanåt, men det är tusen gånger bättre nu när jag minskat på fibermängden drastiskt och dricker en proviva shot med provisoriska bakterier VARJE DAG. Har gjort det i mer än ett års tid och min mage mår sååå mycket bättre! Jag märker dock direkt om jag slarvar och äter för mycket fibrer/kolhydrater/skräpmat:( Hoppas din mage kommer bli bättre ockfå!! Kram

 7. Anonym

  Har man problem med magen sitter till slut psyket i magen!! IBS är en utav alla följdsjukdomar jag får av min ulcerös kolit! Inget av dem är något jag önskar min värsta fieende, jag har dock haft väldigt mycket problem & otur! Men jag hoppas du har funnit dina förändringar för din IBS. Jag tackar & tycker de är

  Väldigt kul med dina Mattips, det tackar min mage för när jag kan äta vill säga 😉 Kram

 8. Ida

  Har man problem med magen sitter psyket tillslut i magen!! IBS blir en utav alla följdsjukdomar av min Ulcerös kolit och jag önskar inte min värsta fiende det! Hoppas du hittar dina lösningar, och tack för alla Mattips jag får av dig, det uppskattar min mage när jag kan äta 😉

stats