Emma Barremyr

Mindful running – så njuter du av dina löprundor

Hej vänner ♥

Jag är för att vi ska träna det vi tycker är roligt och mår bra av. Vi behöver verkligen inte göra det alla andra gör eller tvinga oss till något vi inte tycker är roligt, glöm aldrig det!

Jag får dock ofta frågan om ”hur man lär sig att tycka om och njuta av löpning?”.

Många vill kunna springa och lära sig att tycka om det, och det förstår jag verkligen! Löpning är ju en fantastisk träningsform på så många vis – enkelt att utföra, billigt, ger oss möjlighet att vistas utomhus, vara nära naturen och ger så mycket positivt för både kropp och själ.

2-980x980

Så hur gör vi för att njuta av löpningen? 

Jag tänker att mycket handlar om inställning och tankar. Ingenting som vi tänker tråkiga och dåliga tankar om kommer någonsin bli roligt. Löpningen kommer heller aldrig bli njutningsfull om vi alltid tänker på hur jobbigt det är.

Ändrar vi inställning och istället tänker positiva tankar, intalar oss att vi är starka, peppade och tycker att det är roligt att springa – då kommer det också bli roligt.

2-2-980x1115

Sen tror jag att en annan viktig sak är att inte köra skiten ur sig varje gång. Många som hatar löpning gör det för att det är ”sååå jobbigt”. Och det är klart att det blir jobbigt om vi tar ut oss till max varje träningspass. Men det finns det ingen mening med att göra.

Testa att plocka bort pulsklockan och skit i tid och hastighet, sänk tempot tills det känns behagligt, försök att njuta av omgivningen, känn tacksamhet till kroppen och bara var i stunden och löpningen. Mindful running 

Att ta till mindfulness i löpningen är ett bra sätt att stressa ner på. Löpningen blir så mycket skönare och lättare! Vara här och nu. En vacker natur, fåglar som kvittrar, blå himmel, soluppgång, dagg i gräset, andetag, fotsteg på en stig, regndroppar i ansiktet, grönska, puls, men ändå stillhet och ro.

löpning14

Svaret på frågan om hur vi kan njuta av löpningen blir helt enkelt att tänka positivt, sänka tempot och springa medvetet (vara här och nu, och njuta av det).

Sen är det såklart viktigt att vi känner att vi utvecklas och blir starkare för att behålla motivationen för träningen. Om vi utvecklas och känner att träningen ger resultat blir det såklart ännu roligare.

För att utvecklas behövs variation och självklart måste vi då pressa oss lite hårdare vissa pass (intervaller och sånt kul, hehe). Om man inte vet hur man lägger upp ett löpschema kan det därför vara bra att ta hjälp av en löpcoach för att få ett anpassat upplägg med variation i passen.

Men en sak är iallafall säker, och det är att vi aldrig behöver köra skiten ur oss på varje löppass för att utvecklas. Lugna och njutningsfulla löppass bör alltid finnas med i planeringen för den som vill springa!

löpning12

Wiiiieee!

Är så pepp på att förhoppningsvis komma igång med löpningen igen efter sommaren när lillan blivit lite större. Till en början kommer träningsfokus för mig mest handla om att stärka upp insidan – bålen och knipet i bäckenbotten. I sommar blir det nog mest promenader i kombination med styrka hemma i trädgården skulle jag tro, men sen i höst – då ska jag njuta av löpning igen!

 

Vad har ni för relation till löpning? Är det något ni njuter av?

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Julia

    Åh ja! Jag älskar speciellt långdistans, och njuter verkligen av varenda minut när jag springer långt. Har aldrig haft någon tidspress och springer helt enkelt för att det är så galet härligt att springa länge i ett behagligt tempo. Löpning är det bästa jag vet! 🙂

    1. Emma

      Det låter helt rätt! Så fint att du ger dig själv den njutningen och springer utan tidspress, heja dig!!!

  2. Mari

    Löpning är min passion här i livet, vilket du säkert redan vet =) Jag njuter, inte alltid. Men ofta. Det där med att lämna allt som har med digitala saker hemma, det slår jag ett slag för. Löpningen behöver vara kravlös ibland. Liksom bara för att släppa allt, bara vara. Fint inlägg Emma.
    KRAM

    1. Emma

      Ja du vet hur man njuter av löpning du 🙂 Bra tips det där med att lämna allt det digitala hemma och bara vara i löpningen <3 Kram

  3. Veronica

    Mindful running låter bra! Jag ogillar att springa, men nu när jag inte kan röra mig snabbare än en snigel så tittar jag avundsjukt på alla som rusar förbi ute på gatan. Det ser så sjukt skönt ut! Jag längtar till och med efter att springa upp för backar bara för att känna musklerna jobba och pulsen höjas, åh! Jag är sugen på att börja springa på ett ”mindfullt” sätt. Det finns en mindful-running-meditation i Headspace-appen så ska nog pröva den sen när det väl blir läge 🙂

    1. Emma

      Ja det är så typiskt att när man inte kan göra något så längtar man mer än någonsin efter det 🙂 Låter som en väldigt spännande meditation! Den får du se fram emot senare i år när du kommer igång med träningen igen efter graviditeten 🙂

  4. Maria

    Jag älskar verkligen löpningen, men måste passa mig så jag inte drar på mig någon löprelaterad skada (been there, done that). Ett extra plus är att mitt blodsocker mår så bra av att jag springer, motionseffekten är som bäst inom 24 timmar efter ett löppass och det uppskattas i blodsockerkampen vill jag lova!

    1. Emma

      ja det är lätt att vara för ivrig och dra på sig skador! Hoppas att du hittat en balans där och vet vad in kropp klarar. Förstår att det är skönt att få så fina effekter på blodsockret och att det peppar dig att springa mer 😀

  5. Kajsa

    Tror det är lätt att bli ledsen och deppig om man bestämt sig för när man ska kunna börja njuta av löpning igen. Det är så olika hur snabbt en kropp läker efter en förlossning. En del kan börja springa snabbt, andra efter en kort tid. Jag tror det är bra att ha inställningen att man såklart vill igång när det går, men att man inte riktigt kan veta när det blir.
    Kram

    1. Emma

      Ja så är det ju såklart! Jag har än så länge inte ställt in mig på något utan kommer att följa kroppen och dess signaler. Och funkar inte löpning finns det annan motion att njuta av 🙂 Tack för att du påminner iallafall <3 Kram

  6. Caroline

    Min relation till löpning har verkligen varierat. Tidigare tyckte jag inte det var jätteroligt att bara ut och springa, men fanns det en boll framför mig kunde jag springa på. När jag blev lite äldre började jag förstå njutningen med en löprunda och när jag verkligen började hitta glädje i löpningen lyckades jag dra på mig en skada. Det är nu över 2,5 år sedan och jag har aldrig varit mer sugen på att snöra på mig skorna och bara sticka ut… det är lätt att ta saker för givet när man kan, men nu när jag inte har kunnat springa har jag verkligen fått inse att man måste lära sig uppskatta det lilla och ta vara på stunden. Börjar förhoppningsvis se ljuset i skadetunneln nu och längtar verkligen tills jag kan snöra på mig löparskorna och ge mig ut i den friska luften igen!!

    1. Emma

      Åh, din stackare! Det är så typiskt det där med skador… Jag håller tummarna för att du snart är skadefri och kan njuta av löpningen igen!!! Tack för att du delar med dig! Kram

  7. Mona

    Måste bara tipsa om boken ”Hjärnstark” av Anders Hansen (ifall du nu inte redan läst den). Den tar upp för delarna med främst promenader och löpning relaterat till stress, koncentration, minne osv. Jag som inte riktigt kan hitta motivation i tankarna om att se bra ut, gå ner i vikt bla bla bla, har hittat mängder med motivation i boken då jag ser andra fördelar som jag verkligen tycker är viktiga 🙂 Trevlig helg!

    1. Emma

      Tack för tipset! Har laddat ner den i min ljudboksapp nextory och tänkt lyssna, men inte kommit till skott. Då vet jag att jag har något att se fram emot 😀

stats