Emma Barremyr

Svar på läsarfrågor del 3

Hej! Jag har alltid haft rätt dålig kondition men önskar att den var bättre och vill gärna älska att vara ute och springa för det verkar så härligt! Problemet är att jag inte älskar det och att jag snarare känner mig irriterad och ledsen efter att jag ger mig ut på en runda. Jag får ont i nacke och axlar och det blir för varmt eller för kallt och allt känns bara så dåligt. Jag önskar verkligen att jag kunde tycka om denna träningen eftersom jag älskar att vara ute i naturen. Vad har du för tips för en total nybörjare som vill lära sig? Tack för en bra blogg :)

Det många gör fel när de ska börja springa är att går ut för hårt. Har du aldrig sprungit tidigare eller är väldigt ovan är kanske inte en så lång sträcka som exempelvis 5 km det bästa att börja med. I början är kroppen ovan och konditionen dålig och sätter du då upp orealistiska mål är det risk att motivationen uteblir. Om du springer längre än vad kroppen egentligen orkar så kan du lätt bli skadad och få ont, blir spänd, helt slut och mår istället dåligt för att få en positiv upplevelse.

Mitt tips är att börja med en väldigt kort sväng, kanske bara på en till två kilometer, en till två gånger i veckan till en början. Varva löpning med gång och trappa sedan upp distansen och tiden du springer på successivt. Sen måste du även jobba mentalt med din inställning. Du kan inte springa runt och tänka att det är tråkigt och jobbigt – för då är det precis vad det blir. Tänk istället positiva tankar – du klarar det här, du KAN och du gillar att springa och vara ute i naturen!

Sen måste du ju såklart klä dig rätt också! Perfekt klädd är du om du fryser lite till att börja med. Och det är okej, för så fort du kommer igång får du upp värmen igen.

Lycka till!

 

Hej Emma! För två år sedan skadade jag mig pga alltför ensidig löpträning inför Lidingöloppet 15km. Fick muskelbristning i hamstring hö sida. Det tog 1,5 år av rehab innan smärtan var helt borta. Lycklig och smärtfri började jag jogga igen. Började med ett nybörjarprogram där målet var att klara en mil. Gick förvånansvärt bra till en början. Tyvärr fick jag besvär igen efter att jag sprungit en mil första gången. Sedan dess har jag haft ont i baksida lår och känner även av det i hö knä… Var till en naprapat för ca 3 månader sedan som sa att vissa personer inte är gjorda för löpning. Kan det vara så illa?! Vet att du inte kan svara på specifika träningsskador men du som är löpcoach kanske har hört något om detta… Är det ”omöjligt” för mig att kunna springa igen smärtfri? Vet att maraton och liknande kanske inte fungerar för mig, men sträckor upp mot en mil? Tack för en otroligt inspirerande blogg!

Åh, vilken tråkig skada! Jag förstår att det kanske känns hopplöst när du får höra att du inte är gjord för löpning och kanske inte kan springa igen. Tyvärr kan jag inte uttala mig i frågan då jag inte känner att jag har den kunskapen en naprapat besitter, han vet bäst vad som gäller för din skada. Nu är det ju så att många löpare förr eller senare blir skadade tyvärr och det beror oftast på överbelastningsskador, fel teknik eller för ensidig träning. Som med all annan träning är det bästa att variera sig och även träna prehabträning i förebyggande syfte (det minskar iallafall risken för skador). Jag vill ju inte tro att du aldrig ska kunna springa igen, men det kanske är bra om du vilar från löpningen ett tag och under tider tränar alternativ träning för att hålla igång konditionen. Sen borde naprapaten kunna hjälpa dig med både rehab- och prehabövningar så att du kan komma igen!

Lycka till kära du!

 

Varför proteinpulver? Finns det någon anledning att äta det när man inte tränar och vad ”händer” isåfall? Under din tid som anorektiker fick du mycket bristningar då? Jag började få det redan när jag gick ner i vikt och nu när jag börjar komma på barnan igen så blir det bara synligare och synligare på lår och rumpa. Det är vita bristningar. Vad kan och finns att göra åt saken? Kan någon typ av träning hjälpa? Kram!

Att ta tillskott i form av proteinpulver är inget måste – du kan lätt få i dig protein från ”riktig mat”, men för många kan ett pulver vara en snabb och bra lösning på ett mellanmål som kanske annars uteblir. Proteiner är bra för blodsockret och mättnadskänslan, och genom att äta proteinrika mellanmål kan sötsuget hållas i schack och energin på topp. Ägg, keso, kvarg och nötter är andra exempel på proteinrika mellanmål, så pulver är alltså inget måste.

Jag själv använder proteinpulver som ett roligt komplement i min kost, mest till fluff <–(klick) för att jag tycker det är gott. Enligt mig är Holictics  <–(klick) det bästa märket av vasslepulver på marknaden med en väldigt kort innehållsförteckning utan tillsatser och sötningsmedel. Jag använder också hampaprotein <–(klick) och risprotein för att boosta mina smootihes med ibland.

Vad gäller bristningar så är det inte riktigt mitt ämne. Det är inget jag haft problem med hittills i livet, så jag lägger över frågan på er läsare. Är det något av er som har något bra tips att dela med er av? Skriv en rad i kommentarsfältet!

 

Hej, tips på vad man kan äta/ göra när man känner sig trött, orkeslös, och seg? (Jag är ute i friska luften i stort sett varje dag när jag är i stallet). Din blogg är toppen :) kram

Jag tror ju mycket på att lyssna på kroppen. Fundera på orsaken till varför du känner dig trött och orkeslös? Jag gissar att du vet innerst inne, och då är det bara du som kan göra något åt det. Kanske behöver du vila, sova mer, äta bättre (mer mat? bättre mat?) o.s.v. Lyssna inåt och ge dig själv det du behöver! Kram

 

IMG_9358 - Kopia

 

Fler svar kommer inom kort..

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Emma

    Du är helt inne på rätt spår! DU ska göra det DU mår bra av och tycker är kul 😀 Det spelar ju ingen roll vad du gör, bara du gör något! Känn då ingen press att du måste göra som andra. Lyssna istället på din kropp och vad som får dig att å bra 🙂 Kram

  2. Carro

    Hej Emma
    vad har du för syn på träning??
    Jag har tänkt mycket på det, att om man hela tiden måste tvinga ut sig på ex springrundor med mera så blir det ju lika många negativa effekter av träningen.
    Jag behöver alltid tvinga ut mig själv för att springa och jag får sån presentationsångest av det.
    Men det gör mig inte lycklig att springa, jag kan inte slappna av.
    Är det bättre att i så fall typ gå rundor istället
    jag brukar göra det med en vän och det får mig att må bra.
    Men räknas det ändå som träning för jag vet u att det är viktigt för kroppen??
    Kram

stats