Fika

    Raw banan- och jordnötscheesecake med chokladtopping

    Hej fredagsvänner ♥

    Jag måste faktiskt höja mig själv lite och säga att jag har gjort det igen. Jag har bakat en helt underbar cheesecake i katergorin ”rawfood”. Den var så god att det bara sa slurp så var den borta!

    Fast jo, jag hann ju njuta också – mindfull eating you know! Alla sinnen ska med. Då är det som mest njutning!

    Botten är crunchig och chokladig, fyllningen söt, mjuk och krämig med en fantastisk smak av jordnötssmör och banan. På det en intensiv chkladtopping som bara smälter i munnen!

    Det här mina vänner, det här är M A T O R G A S M !

    img_5240 img_5241

    Botten:

    • 2 dl cashewnötter
    • 2 dl kokos
    • 10 dadlar
    • 2 msk kakao
    • En nypa salt

    Släng alla ingredienser i mixern och mixa till en crunchig massa som du sedan trycker ut i en springform med löstagbara kanter. Slätt åt sidan och gör nästa lager. 

    Banan- och jordnötsfyllning:

    • 2,5 dl ekolokiskt jordnötssmör
    • 4 små bananer (jag använder krav, vilka är ganska små)
    • 2 tsk vaniljpulver
    • 1/2 dl kokosolja
    • En nypa salt (smaka av, mitt jordnötssmör var också saltat så det behövdes inte mycket)

    Släng ner alla ingredienser i mixern, alternativt använder du en stavmixer. Mixa tills det blir en krämig massa och häll sedan smeten ovanpå crunchbotten. Ställ in i kylen minst en halvtimme och gör under tiden chokladtoppingen.

    Chokladtopping:

    • 2 dl rå kakao
    • 1 dl kokosolja
    • 1/2 dl agavesirap
    • 1 dl vatten

    Blanda ihop alla ingredienser till en krämig chokladsås som du sedan smetar ut ovanpå banan- och jordnötsfyllningen. Ställ in i frysen och låt frya ett par timmar.

    När du ska äta den är det viktigt att du tar fram den en god tid i förväg så att den hinner bli sådär krämig och mjuk. Viktigt, viktigt! Vissa kakor är goda att äta lite kalla och frysta, men den här – den ska ätas tinad och mjuk. Du ska riktigt känna hur kakan smälter på tungan och hur smakerna höjer dig upp i skyn!

    img_5242img_5245

    Nu ska jag vara ärlig och säga att jag har fuskat lite. Hehe. Eftersom jag använt ett jordnötssmör med rostade jordnötter är den egentligen inte helt raw. Vill man kan man ju köra på ett helt raw jordnötssmör, men jag fuskade lite som sagt, vilket jag även jort lite fler gånger under min rawfoodvecka, då jag använt jordnötssmör på lite annat. Hihi!

    Hoppas det ska smaka!

    Kram / Emma.

    41 svar till “Raw banan- och jordnötscheesecake med chokladtopping

    1. Sara skriver:

      Du är fantastisk sötnos. SÅÅÅ duktig på allting! Man blir ju lite avis. Och allt du hinner med varje dag! Lycka till gumman! Duktiga du!

      Sara

    2. Jag förstår att den måste ha varit underbar god, för den SER underbart god ut 😉 Spännande med raw-inspo

    3. Fröken M skriver:

      Men herregud va gott det där såg ut !
      Det är första gången jag kikar in här, men absolut inte sista 🙂

    4. Veronica skriver:

      Låter helt sjuuuuukt gott!!!! Och ser sjuuukt gott ut! Måste prova 😀

    5. Jasmin skriver:

      Du är fantastisk!

    6. mari skriver:

      Mums 🙂

      Resan ni ska göra låter inte dum, gud så kul. När åker ni?

      1. Emma skriver:

        Vi åker 27 dec och blir borta till 16 jan 🙂 längtar!

    7. Towe skriver:

      Den där kakan ser helt otrolig ut – måste ska mig en bra mixer som klarar nötter och dadlar – min stavmixer säger ifrån 🙂

      1. Emma skriver:

        Ja en riktig mixer kan vara värt att investera 🙂 hoppas du hittar en så du kan baka kakan 🙂

    8. sofia skriver:

      Vad är det för skillnad på rå kakao och vanlig kakao, och var kan man köpa rå kakao? 🙂 Den ser sjuuuuukt god ut!

      1. Emma skriver:

        Rå kakao är kakaobönor som inte rostats över 40 grader – detta gör att näringsämnena behålls bättre än i den ”vanliga” kakaon. Rå kakao är alltså mer näringsrik och innehåller mer vitaminer, mineraler och antioxidanter!

    9. Linda skriver:

      Denna var sååå god! Bköd mina kollegor på denna, min sista arbetsdag 😉
      Sagolikt god och väldigt mättande!
      TACK Emma för att du delar med dig!

      Kram

      1. Emma skriver:

        Vad roligt att höra Linda 🙂 Men som du säger – den är väldigt mättande, hehe – bra mellanmål. Tack för att du visar uppskattning för att jag delar med mig 😀 Kram

    10. Josefin skriver:

      My oh My!! Denna ser ju FANTASTiSK ut!!! Mm helgens efterrätt kanske?! Jupp så får det bli. Men den funkar väl som mellis oxå? Med tanke på alla fina ingredienser? Kram!

      1. Emma skriver:

        Den ÄR helt fantastisk! Du måste verkligen prova den 😀 Jag äter den till mellis varje dag, hihi – funkar kanon precis som du säger med alla fina ingredienser! Vardagslyx på HÖG nivå 😀 Kram

    11. Sofie skriver:

      Tack Emma för yttligare ett grymt recept 🙂 Jag bakade detta i veckan och det blev såå gott. Jag hade även i blåbär, det får du testa nästa gång. Kram

      1. Emma skriver:

        Vad roligt att du testat Sofie – och ännu roligare att du gillade det 🙂 Hoppas du lägger upp din variant på receptet så att jag får ta del av det – blåbär i kan låter jättegott! 🙂 Kram

    12. Jessica skriver:

      Åh Gud vad god den ser ut!! Tror minsann jag ska göra den som efterrätt i helgen 🙂 men tror du att man kan byta ut agavesirapen i toppingen mot något annat, kanske honung? Tack för en fin blogg!

      1. Emma skriver:

        Vad roligt att höra! Du kan absolut byta ut mot honung om du önskar det 🙂 Hoppas den smakar!

    13. Ebba skriver:

      Det här får bli min födelsedagstårta på fredag hihi 😀

      1. Emma skriver:

        Vad kul, hoppas den blev bra 😀 Och grattis i efterskott!

    14. Lina skriver:

      Kan man byta ut kokosoljan mot något?

      1. Emma skriver:

        Kokosmjölk kanske? 🙂

    15. Sophia skriver:

      Hej, jag har varken kokosolja eller kokosmjölk hemma och undrar om det går att byta ut mot något annat?:) En gång tidigare bytte jag ut den mot smör, men då var det en liten mängd så jag vet inte om det skulle fungera även här..?

      1. Emma skriver:

        Jag vet faktiskt inte om det blir så gott med smör?! Jag skulle ändå rekommendera dig att gå till affären och införskaffa kokosolja, för det är värt det 🙂

      1. Emma skriver:

        Vad kul att du gillade 😀

    16. Madde skriver:

      Hej. Gjorde denna i veckan och den var super god:)
      Men tänkte bara kolla med dig, för min fyllning blev inte alls så ljus som din är på bilden. Min blev mkt mörkare. Hur blev din så ljus? Ha det bra

      1. Emma skriver:

        Jag vet faktiskt inte? Konstigt 😉

    17. petra skriver:

      Oj vad gott det ser ut! Kan man ha vaniljsocker eller blir smaken inte lika bra då? Jag har inget vaniljpulver hemma, men om det krävs får jag la köpa; )

      1. Emma skriver:

        Det kan du ha, men jag skulle rekommendera dig att köpa vaniljpulver för det passar i så mycket och ger en otroligt god smak 🙂

    18. Josefine skriver:

      Bjöd mina kompisar på den här igår när jag firade 18-årsdag och det var verkligen hur lyckat som helst! Tårta är inte riktigt min grej men jag fullkomligt ÄLSKAR den här och grymt nog blev de andra också helt förälskade. Delar vidare receptet på förfrågan 😉

      Tack för en underbar blogg! Jag kikar in varje dag och blir alltid så himla glad och inspirerad, så jättetack för det! Kram <3

    19. Lise-Lott skriver:

      Hej. Verkligen fantastiskt gott ser det ut å snabbt fixat. Jagvar ju tvungen att göra den genast jag läste receptet. Men undrar om den måste frysas? Kan den bara stå i kylen också eller stelnar det inte då? Tack för enkelt och gott recept( nu har jag iofs bara smakat smeten men den säger ju allt nästan… 🙂

      1. Emma skriver:

        Hej! Nu kommer väl mitt svar alldeles för sent tyvärr så du kanske redan hunnit äta upp kakan? 😀 Den måste frysas för att stelna, men det funkar ju självklart att äta den ändå, men det lät bli rätt kletigt 🙂 Kul att du gillade smakerna!

    Kommentera

    E-postadressen publiceras inte.