Emma Barremyr

Gör din egen mandelmjölk

Hej vänner 
 
Att göra egen nötmjölk var mycket lättare än jag trodde. Denna gången blev det nötmjölk i form av mandelmjölk med vanilj. 
 
Mjuk, mild, naturligt söt och ja – nötig helt enkelt. Mycket godare än köpemandelmjölk (som för den delen tråkigt nog är sötad).
 
Varför det var så himla enkelt? Jag har äntligen köpt mig en nötmjölkspåse <– (klick) av ekologisk bomull, som gjorde det mycket enkelt att sila fram mjölken!
 
Rekommenderar er verkligen att köpa denna påse om ni är intresserade av att göra egen nötmjölk.
 
 
För ca 5 dl mjölk:
1 dl manel
5 dl vatten
1/2 – 1 tsk vaniljpulver
 
Lägg mandel i en skål med vatten i runt 5 timmar. Sila bort vattnet och mixa sedan med nytt vatten (5dl) och vaniljpulver. Låt mixern gå en stund. Använd sedan nötmjölkspåsen (eller en silduk) till att sila bort nötpastan (den kan du spara och använda i smoothies, kakaor, matlagning mm). Sen har du en gudomlig mandelmjölk till morgongröten eller vad du nu önskar att ha den till!
 
 
Brukar ni göra egen nötmjölk?
 
Näst ut på min lista står:
* Cashewmjölk
* Sesammjölk
* Hasselnötsmjölk
 
Ska bli spännande att prova!
 
Kram / Emma.
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Mia Olsen

    Har länge följt din blogg och din insta, men inte riktigt gett många ljud ifrån mig. Men iaf, du är verkligen en STOR JÄKLA INSPIRATIONS KÄLLA OCH MOTIVATION FÖR MIG! Sjukt grym är du!

    Men behöver seriöst din hjälp, tänkte höra med dig för du verkar ändå ha väldigt bra koll på det här med mat-träning-hälsa.

    Det är som så att jag har en ätstörning, Anorexia, haft det i cirka 9 år. Är fortfarande inte helt frisk, ligger väll på en 50-60% av 100? Ibland känner jag mig helt frisk och glad men sen kommer det liksom igen och jag inser att “nähä, det var jag visst inte”. Är fortfarande underviktig (ligger på BMI 15,6) men började styrketräna för cirka 1,5 månad sedan. Och jag kör ju inte super hårt, då jag är rätt otränad efter alla år av svält och skit. (iaf mina armar/axlar osv som jag nu tränar och ben också en hel del, fast mina ben har jag aldrig haft svårt att få muskler i, även nu på senare tid har jag nästan direkt fått musklerna tillbaka i benen. går/står en hel del om dagarna) Men jag tränar liksom så mycket som jag känner att min kropp orkar. max 3 gånger i veckan brukar det bli, 1-1,5 timme då med typ 1-2 minuters vilor mellan övningarna, inte så mycket maskiner utan mest hantlar och kroppen som vikt. Springer också 3 gånger i veckan mellan 20-30 minuter, dock står det inte på löpbandet hur snabbt jag springer utan det står bara siffror som hastighet. 2/4/6/8/10/12/14/16 och jag springer alltid på 12:an, jag brukar bli riktigt svettig och ganska andfådd av detta iaf.

    men iaf TILL FRÅGAN; på senaste tiden har jag börjat bli så SJUKT JÄVLA hungrig. Hela tiden! Kan äta dubbelt av det jag gjorde förut och blir inte mätt. Detta retar gallfeber på min ätstörning, och ännu mer på mig, då jag inte vet OM DET ÄR MIN KROPP SOM VERKLIGEN BEHÖVER ALLA DEM EXTRA KALORIERNA FÖR ATT BYGGA MUSKLER eller om det bara kommer lägga sig som fett. Dvs att jag bara inbillar mig att jag är extra hungrig för att “jamen nu tränar jag” typ, om du förstår? men är verkligen hungrig, speciellt 1-2 dagar efter att jag tränat hårt (hårt för min lilla kropp då) då kan jag ätaätaätaäta hela tiden känns det som. och dricka, såklart, kan dricka upp till 2 liter utan problem nu för tiden. jämfört med förut då jag kunde klara mig på 05, liter/dag.

    Vad ska jag göra? Har verkligen panik. Ska jag äta mer eftersom min kropp verkar(?) behöva(?) det eller ska jag skita i det och ta det som det är(?) inbillning(?).

    blir galen! snälla underbara du, jag ser verkligen upp till dig. och om du har någon som helst idè eller om du inte har det eller bara har något tips eller vad som helst!

    (Desperat… lite kanske? men har verkligen ingen annan att vända mig till. Inte någon som har bra koll på det här med träning och speciellt styrketräning + kosten som du. äta mer, mindre, mer av vad? protein, kolhydrater, fett, vad är viktigast, vad ska man ha mest av? hur mycket?)

    För att notera är jag vegetarian och äter endast keso och kvarg som "animaliska källor" och har även börjat med proteinpulver (one whey isolate) efter varje gång jag tränat.

    Vill du får du hemskt gärna skriva det på mail. Om du har tid och ork. Blir glad bara jag får något litet svar! behöver verkligen höra sanningen om det här då jag inte litar på min behandlare inne på psyk så pass mycket att jag vill ta upp det här med henne…

    MASSA KRAMAR TILL DIG UNDERBARA MÄNNISKA!

  2. Veronica

    Det är så gott med hemmagjord mandelmjölk!

    Jag brukar göra mandelmjölk, havremjölk (som är bäst att göra på havrekross) och kokosmjölk (på kokosflingor)

    🙂

    Svar:
    Ååh, egen kokosmjölk lät gott 😀
    Emma Barremyr
  3. Sara

    Hej.

    Jag har en fråga!

    Har du en massa prestationskrav?

    Sara

    Svar:
    Hej! Det beror på vad du menar? Det är klart att jag vill prestera och göra bra ifrån mig, speciellt för mina kunder då jag hela tiden jobbar för att utvecklas och bli bättre. Däremot är jag aldrig missnöjd med något jag presterar. Genom att alltid göra mitt bästa (och vara nöjd över det) mår jag bra och känner att det är ganska "kravlöst". Misslyckas jag har jag ändå gjort mitt bästa och då får jag vara nöjd med det. Hoppas att du förstår vad jag menar! 🙂
    Emma Barremyr
  4. anna

    Hej Emma

    Jag måste passa på att tipsa om en suverän maskin jag köpte för ett tag sedan (apropå mandelmjölk). Det är en allt i allo maskin som gör sojamjölk, mandelmjölk, havremjölk.. ja allt! Till och med Tofu.

    Busenkel och ger super billig mjölk.

    Och tack för en helt fantastisk blogg!=)

    http://naturalgoods.se

    Svar:
    Spännande! Tack för tipset och din kommentar, kul att höra att du gillar bloggen 😀
    Emma Barremyr
  5. Fia

    Jag gör alltid min egen mandelmjölk..så himla gott..och billigt 🙂 Men jag tycker det är mycket lättare att sila i en vanlig finmaskig trådsil med en skål under..och så fryser jag alltid in mandelresterna och tar fram när jag ska göra nåt trevligt gotte 🙂 Jag hittade din blogg bara för några dagar sen..tycker väldigt mycket om den 🙂

    Svar:
    Ja, verkligen gott och billigt! Konstigt att jag aldrig gjort det tidigare? 🙂 Kul att du hittat hit och gillar bloggen, du är varmt välkommen 🙂
    Emma Barremyr
  6. Camilla

    Jag fullkomligt älskar mandelmjölk på morgongröten 🙂 Detta måste jag testa!

    Svar:
    Ja visst är det gott! Då kommer du nog gilla denna också 🙂
    Emma Barremyr
  7. Emma

    Hej! Jag är en sån där som behöver tänka på vikten och mitt kcal-intag… blir det inte väldigt mycket kalorier per dl mjölk enligt detta recept? Låter ju hur gott som helst med nötmjölk och skulle vilja testa…

    Svar:
    Tyvärr har jag ingen aning om vad det skulle kunna innehålla, men det är nog inte mer än vanlig mjölk 🙂
    Emma Barremyr
  8. Emma

    Hej! Jag är en sån där som behöver tänka på vikten och mitt kcal-intag… blir det inte väldigt mycket kalorier per dl mjölk enligt detta recept? Låter ju hur gott som helst med nötmjölk och skulle vilja testa…

stats