Mellanmålstips

    Hemmagjord proteinbar med smak av choklad

    Hej vänner 
     
    Efter träningen behöver vi få i oss ett snabbt mellanmål innehållande proteiner och kolhydrater inom 20 minuter. Proteiner och kolhydrater tas upp snabbt i kroppen och behövs för att bygga upp musklerna efter träningens nedbrytande effekter.
     
    En proteinbar som du köper i affären har visserligen en hög proteinhalt, men innehåller för övrigt en massa andra onödiga ämnen, men framförallt rent socker och olika E-ämnen.
     
    Jag har istället experimenterat fram en egen proteinbar med smak av choklad som ger dig precis det du behöver efter träningen (kolhydrater och proteiner). För att snabba på upptaget av näringsämnen försökte jag hålla nere på fettet (därav inga nötter). Och för att få den riktigt söt och god slängde jag i dadlar som också bidrar med fina kolhydrater!
     
    Denna mina vänner, är en skapelse jag vill dela med er!
     
    Enjoy!!!
     
     
    Ingredienser:
    15 dadlar
    1 banan
    1 1/2 dl kvarg
    1 dl mjölk
    1 dl äggvita
    1 1/2 dl havregryn
    1/2 dl kakao
    1 tsk bakpulver
     
    Sätt ugnen på 200 grader. Mixa alla ingredienser i en matberedare tills det är ordentligt blandat. Häll upp smeten i en bakplåtspappersklädd form (sklicka skålen) och ställ in i ugnen runt 20 minuter. Ta ut och låt svalva innan du lossar kakan från pappret och skär den i bitar. Förvara i kylen eller frysen!
     
     
     
    Passar lika bra som uppladdning för extra energi innan träningen som till återhämtning efter träningen!
     
    Hoppas att ni gillar!
     
    Kram / Emma.

    32 svar till “Hemmagjord proteinbar med smak av choklad

    1. Sofie skriver:

      Åh vad gott det ser ut, det måste jag pröva 🙂

      Svar:
      Gör det, hoppas du gillar dem 😀
      Emma Barremyr
    2. Anna skriver:

      Hur många blev det? Tror du man kan ta carob istället för kakao? Kramkram!

      Svar:
      8-10 stykcen. Carob funkar nog också utmärkt 😀
      Emma Barremyr
    3. maria skriver:

      hej, ser riktigt fina ut 🙂 Blir riktigt sugen på att prova, vilken storlek på form har du använt??

      Svar:
      Hmm… en vanlig brödform från ikea. Vad kan den vara i storlek?
      Emma Barremyr
    4. Bra skriver:

      Oj vad goda dom såg ut!! Detta ska jag verkligen prova! 🙂

      Svar:
      Gör det, hoppas du gillar dem 😀
      Emma Barremyr
    5. Sofia skriver:

      Hej! Din blogg är verkligen toppen och inspirerande, vilket jag är säker på att du är som person också! jag har en liten fråga förresten, undrar ifall du har har gjort hemmagjord frozen yoghurt och lagt upp något recept på det på din blogg? / vänliga hälsningar!

      Svar:
      Hej! Vad roligt att höra, det gör mig glad! Gjorde en frozen yoghurt för länge sen och du hittar recept här –> http://emmabarremyr.blogg.se/2012/january/glassmaskinen-som-gor-dig-glad.html 🙂
      Emma Barremyr
    6. Emma Melin skriver:

      Vad GOTT det låter!!!

      Men detdär innehåller ju också E-ämnen!!!! E-ämnen är vanliga ämnen, bara namnet på molekylerna, och dessa molekyler finns i all vår föda och vi hade inte överlevt utan de. E-ämnen är alltså helt ofarliga och du äter hur mycket E-ämnen som helst varje dag. Skillnaden när det står att E-ämnena är tillsatta i en produkt kan vara för att förlänga hållbarheten och produkten kallas därför halv/hel-fabrikat vilket i sig medför andra negativa påverkningar på kroppen med att de ofta innehåller mättade fetter osv. Men själva E-ämnet är helt ofarligt.

      Detta är vad jag har fått lära mig i ett projekt inom biokemi och metabolism, men du kanske har lärt dig och hört informationen på ett annat sätt och det vore intressant att höra varför du tycker att E-ämnen är dåligt för kroppen! Du kanske får mig att se på ett nytt sätt eller tar upp något jag inte tänkt på 🙂 Sådana här frågor är alltid intressanta då informationen media lyfter fram ofta är annorlunda än den sidan en läkare ser på situationen!

      Tack för ett fint mellistips och en bra blogg!! 🙂

      Svar:
      Jag vet att det finns olika åsikter om de olika E-ämnena och jag anser att det är upp till varje person att välja vad man stoppar i sig. Jag dömer absolut ingen som tycker att det är okej att äta dessa ämnen, men själv vill jag inte stoppa dem i min kropp. Jag äter hellre naturliga produkter än sådana som är framställda på ett konstgjort sätt. Det finns flera ämnen som både är allergi- och cancerframkallande vilket jag tycker är läskigt! Dock vill jag erkänna att jag inte är någon expert på just E-ämnen, utan vill helst bara äta "rent" och naturligt för att jag har möjlighet att göra det! Hoppas du förstår hur jag menar!Tack för din kommentar 🙂
      Emma Barremyr
    7. nina skriver:

      Ser supergott ut men det där är väl inte nyttigt?! Min PT jämför dadlar/fikon och annat med godis – vad säger du om det?

      Svar:
      Det är ju sött båda två – godis och torkad frukt. Godis innehåller tomma kalorier och rent socker. Torkad frukt däremot innehåller vitamier, mineraler och fibrer. Jag tycker det är perfekt att söta med och dessutom är det bra med kolhydrater efter träningen!
      Emma Barremyr
    8. Madde skriver:

      Åh vilket bra recept, tack!

      Svar:
      Hoppas att du gillar dem 😀
      Emma Barremyr
    9. Kajsa skriver:

      hej! Underbar blogg! Har redan gjort köttfärsen med ingefära och kokosmjölk, WOW vad gott!!! Har en fundering bara. Blötlägger du dadlarna innan du "tillagar" barsen? =) Kramar

      Svar:
      Hej! tack för din kommentar, så roligt att höra att du gillar bloggen 😀 dadlarna blötlägger jag inte innan, utan jag mixar dem som de är! Kram
      Emma Barremyr
    10. Kajsa skriver:

      Okej tack! de ligger i ugnen nu, hohohoooo spännande! 😀

      Svar:
      Ååh, hoppas att du gillade dem 😀
      Emma Barremyr
    11. Emelie skriver:

      Ungefär hur många bars får man ut på en sats? 😀

      Svar:
      Det blev tio bitar 🙂
      Emma Barremyr
    12. Anonym skriver:

      har bakat sådana idag, men innan jag satte in dom i frysen så var dom kletiga, ska dom vara det? stadga dom sig i frysen? dina ser inte alls kladdiga ut. dom var i alla fall hur goda som helst!

    13. kajsa skriver:

      hej! hur många är vanligast att man äter?

      Svar:
      Det beror hur hungrig man är. Jag brukar ta två efter träningen 🙂
      Emma Barremyr
    14. Hanna skriver:

      En ny favorit! Jättegoda 🙂

      Svar:
      Kul att du gillar dem 😀
      Emma Barremyr
    15. Johanna skriver:

      Hej 🙂 jag undrar ifall du har nån aning om hur många kcal de innehåller samt hur mkt protein per bar? 🙂 tack tack!!

      Svar:
      Hej! Det har jag ingen aning om eftersom jag inte räknar kalorier!
      Emma Barremyr
    16. jenny skriver:

      mumms! ska också testas i helgen! kan man köpa dadlar på typ ica/konsum? 🙂

      Svar:
      Yes, dadlar finns att köpa på Ica/ konsum 🙂 Hoppas att du gillade kakan!
      Emma Barremyr
    17. Michaela skriver:

      Ser supergott ut! 😀 Kan man använda 10-procentig kvarg eller är det den enprocentiga som gäller?:)

      Undrar också om man måste ha en matberedare eller om man klarar sig med vanlig mixer?;)

      Svar:
      Du kan använda vilken kvarg du vill! Själv kör jag den laktosfria och den finns bara i lätta alternativet! Du borde också klara dig med en vanlig mixer, men då kanske det är bra att låta dadlarna ligga i blöt en stund innan 🙂
      Emma Barremyr
    18. Anna skriver:

      Gjorde dessa idag och de är så goda, ersätter en vanligt mjuk fikakaka utan att tumma på smaken! Supergott!!! Kommer att bli mellanmål för mig!

      Såg en kvargfråga ovan och jag tog icas med 0,1 %fett.

      Tack för receptet!!!!

      Svar:
      Vad roligt att du gillade dem 😀 tack för din kommentar!
      Emma Barremyr
    19. Hanna skriver:

      Är det meningen att det ska stå sklicka skålen? 🙂 och om det är meningen, vad betyder det?! 😀

      Svar:
      Nej, det ska stå – slicka skålen 🙂 för att smeten är så god 🙂
      Emma Barremyr
    20. Evelina skriver:

      Detta lät supergott och jag kommer absolut prova dem!

      Har du något tips på någon annan frukt man kanske kan ha istället för dadlar, är inte så förtjust i de?

      Svar:
      Hoppas att du gillar dem 🙂 Skulle inte rekommendera dig att plocka bort dadlarna då de ger en naturligt söt smak. Det smakar absolut inte dadlar om dem, utan mest choklad så var inte orolig för det 🙂
      Emma Barremyr
    21. Nn skriver:

      Hej! Om man inte gillar dadlar, finns det ett annat alternativ att ha istället? 🙂

      Svar:
      Det smakar inte dadlar om den så om du inte gillar det spelar det ingen roll! Jag skulle inte rekommendera dig att byta ut dadlarna då de ger en naturlig sötma till barsen. Utan dadlarna blir de nog inte speciellt goda! ;(
      Emma Barremyr
    22. Ida skriver:

      Hej! Kan man byta ut dadlarna mot mandlar eller något annat? :)Det ser jätte gott ut!

      Svar:
      Hej! Nej dadlarna ger en naturliga sötma till barsen och plockar man bort dem blir de nog inte alls speciellt goda! Det smakar inte dadlar om det bara så att du vet 🙂
      Emma Barremyr
    23. Anonym skriver:

      Jag är allergisk mot komjölk(ej laktos) så kan inte ha kvarg. Och alla spannmål (ej gluten) så kan inte ha havre. Vad kan jag ha istället? Tacksam för svar’!!

      Svar:
      Oj, jag vet faktiskt inte om det går att ersätta med något, men kanske mandelmjölk?
      Emma Barremyr
    24. Emelie skriver:

      Hej! Jag är så himla sugen på att prova dessa, men undrar också om man kan byta ut dadlana mot något annat. T.ex. någon annan frukt? 🙂

      Svar:
      Kan kan man säkert, men jag tror inte att det blir lika gott då tyvärr 🙂
      Emma Barremyr
    25. Lisa skriver:

      Hej!

      Jag undrar om man kan ha i proteinpulver i smeten? Och som alla, kan man ersätta dadlarna mot något som man kanske redan har hemma? 🙂

      Svar:
      Det kan du säkert ha om du vill, men jag har aldrig bakat med det så jag vet inte hur det blir? Dadlarna ska vara i, annars försvinner den goda, söta smaken. Men jag lovar. Det smakar INTE dadlar!
      Emma Barremyr
    26. Josefine skriver:

      Hej! Hur stor ska formen vara? Sist jag gjorde dessa blev de lite väl kladdiga så jag tänkte att jag kanske har för hög men smal form. MVH

      Svar:
      Jag tog en vanlig brödform. Barsen blir ganska kladdiga (speciellt direkt man tar ut den). Låt den svalna helt innan du skär den i bitar så hoppas jag att det går bättre 🙂
      Emma Barremyr
    27. Melina skriver:

      Ska dadlarna vara färska eller torkade? 🙂

      Svar:
      Torkade 🙂
      Emma Barremyr
    28. Kevin skriver:

      Jag skulle vilja veta vad en kaka innehåller per 100 gram ! Om du vet så svara gärna!

      Svar:
      Ingen aning, jag räknar inte kalorier!
      Emma Barremyr
    29. Sofia skriver:

      Hej! De verkar supergoda! Vet du något man kan ha istället för banan? 🙂

      1. Emma skriver:

        Ta några extra dadlar så blir det nog bra 🙂

    30. Bella skriver:

      Haha, herregud, nu gick det upp ett ljus för mig när jag läste igenom kommentarerna, jag använde färska dadlar!
      O jag har inte gjort bara gjort en, utan mååånga! Det förklarar varför dom blir så extremt kladdiga, men fortfarande väldigt goda 🙂

      Första satsen jag gjorde blev de bara nå strul av. Jag hade aldrig ätit dadlar förut, så jag slängde i mängden dadlar som de skulle vara i mixern och alla andra ingredienser, sen körde jag igång maskinen. Oh jävlar va de small! Jaja tänkte jag, de är väl så de ska vara.
      Sen upptäckte jag att de va kärnor i dadlarna. Haha, total katastrof! 😀

    Kommentera

    E-postadressen publiceras inte.