Emma Barremyr

Svar på läsarfrågor

Hej vänner 
 
Hej Emma! Hittade din blogg för ca en vecka sen och tycker att den är superbra och motiverar mig till att leva hälsosamt! Tack! Jag tänkte passa på att fråga dig lite vad gäller morgonträning. Är det egentligen bra att träna kondition innan frukost, och styrketräning-kan jag göra det på morgonen? Om inte, vad ska man äta? Osv osv… När jag tränar kondition på morgonen händer det ibland att jag gör knäövningar eftersom att jag har svaga knämuskler som behöver tränas upp, och tänker att jag ”kan passa på nu medan jag är på gymmet”, är det dåligt eller bra för mina knän då jag inte ätit frukost?
 
Hej! Vad roligt att höra att du gillar bloggen och att den fyller sitt syfte med att motivera dig till att leva hälsosamt. Självklart kan du morgonträna, men jag skulle inte rekommendera dig att morgonträna på tom mage. Att ta en promenad innan frukost är en sak, då är intensiteten oftast låg, men blir intentiteten aningen högre börjar kroppen istället bränna muskler istället för fett och det är inte det du vill åt när du tränar antar jag. Ska du träna på morgonen är det viktigt att du laddar kroppen ordentligt med mat kvällen innan. Se till att få i dig både kolhydrater, fett och protein. Ät något lätt på morgonen innan träningen, t.ex. en smoothie eller yoghurt/ fil med frukt och flingor och se till att få i dig ordentligt med mat efteråt i form av gröt eller smörgås med ägg.
 
En bra smoothie innan morgonens träningspass som jag brukar göra innehåller:
0,5 dl havregryn
1 dl mjölk
1/5 dl äggvita
1 dl kvarg/ kesella
1/2 banan
1 dl bär
1 msk jordnötssmör
 
En skön blandning mellan kolhydrater, fett och protein som ger mig massor med energi under träningspasset!
 
Kom ihåg att träning bryter ner kroppen. Då är det extra viktigt att att tanka på med bra energi för att orka! 
 
 
Vad tycker du om Omega 3? Är det något som bör läggas till i kosten om man sällan äter fisk?
 
Ska jag vara ärlig så är jag inget stort fan av kosttillskott. Genom att äta en varierad och balanserad kost kan vi gott och väl få i oss alla näringsämnen som vi behöver, det finns det studier på. Dessutom innehåller kosttillskotten alldeles för stora mängder av RDI (rekommenderat dagligt intag) vilket gör att det lätt slår ut upptaget av andra vitaminer och mineraler när kroppen får jobba med att göra sig av med de vitaminerna och mineralerna som den inte behöver. Kosttillskotten har heller inte de kompletterande faktorerna som finns i t.ex. frukt/ grönsaker/ fisk och liknande. Det finns massa andra ämnen i de olika livsmedlena som man inte vet något om än. Så att äta en vitamintablett kommer aldrig bli lika bra som att få i sig vitaminen via kosten.
 
Vad gäller omega 3 så är det livsnödvändigt för oss att få i oss. Omega 3 är byggstenar i våra cellmembran, extra viktiga i hjärnans celler och påverkar tillsammans med omega 6 nivån av inflammationer i kroppen. Jag skulle råda dig till att försöka få in mer fet fisk i din kost, iallafall någon gång i veckan eftersom det är såpass viktigt. Utöver fisken hittar du omega 3 i t.ex. raps-, linfrö-, och hampaolja, valnötter och krossade linfrön. Får du absolut inte i dig något utav detta och aldrig äter fisk skulle jag se kosttillskottet som en sista utväg eftersom det är såpass viktigt. Jag tror dock mer på riktiga råvaror istället för tillskott, men det är upp till var och en hur vi väljer att äta och jag dömer ingen. Men jag tycer att det är viktigt att vara medveten om effekterna och hur vi påverkas!
 
Kram / Emma.
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Louise

    Tack, ja det gjorde det!! Slutar ta mina dagliga tillskott, eftersom jag faktiskt anser att jag redan får i mig tillräckligt med näringsämnen genom kosten! 🙂

    Svar:
    Vilken bra insikt! Dock kan jag rekommendera dig att ta vitamin D tillskott då det är ett vitamin som är svårt att få i sig via maten. Det enda kosttillskott som vi kan behöva (speciellt under vinter då vi inte får så mycket sol på oss).
    Emma Barremyr
  2. Louise

    Menar du att genom att äta kosttillskott tar kroppen hellre upp de näringsämnen som finns där, istället för att ta upp de som jag får i mig genom riktig mat? Eller tar jag fortfarande upp de vanliga lika bra, men bara det att jag låter kroppen jobba i onödan då den får sortera bort det överflödiga? Vad spelar det för roll om jag låter den jobba extra? Kram, tack för så bra läsning!

    Svar:
    Om vi tar t.ex. c-vitamin så innehåller en brustablett med än 1500% av RDI. Du får alltså i dig mer än 15 gånger så mycket C-vitamin som du behöver på en dag. Kroppen kan bara ta upp en viss andel c-vitamin och resten måste den göra sig av med.Om du tar detta under en längre tid kommer kroppen få jobba otroligt hårt med att få göra sig av med det den inte behöver och det gör att det "slår ut" upptaget från andra vitaminer och mineraler som behövs upp. Tyvärr innehåller de flesta kosttillskott enorma mängder som kroppen inte på länga vägar kan tillgodose sig. Genom att äta en bra, näringsrik och balanserad kort kan du istället få i dig alla vitaminer och mineraler via maten! Hoppas att svaret gav dig något! Kram
    Emma Barremyr
  3. Rebecca

    När du skriver att omega 3 finns i krossade linfrön, menar du då att det inte finns i hela linfrön? Eller alltså det finns ju men kan inte kroppen ta upp det när fröna är hela? Tack på förhand! 🙂

    Svar:
    Det är precis som du skriver, omega 3 finns även i hela linfrön, men de måste vara krossade för att kroppen ska kunna ta upp det 🙂
    Emma Barremyr
stats