Hej vänner ♥
Pulled pork/ chicken eller dragen älg som vi säger har i vår familj ersatt köttfärs när det kommer till fredagstacos! Att göra långkok är så mycket godare och ett roligt sätt att variera tacosen på!
Tacokrydda (klicka här för att komma till en hemgjord variant) och de olika varianterna av pulled pork/ chicken och dragen älg innehåller dock mycket lök, vilket min mage inte tål, och säkert inte många av era magar heller! Det är ju så när en har IBS – vissa livsmedel är riktiga bovar, och jag har nu insett att lök nog varit värsta boven för mig. Svamp har jag också blivit dålig av när jag fått i mig det under elimineringsfasen. Både svamp och lök är något jag ätit ganska mycket av tidigare så det är inte så konstigt att jag alltid varit så dålig i magen!
Nog om det nu. I fredags gjorde jag en FODMAP-anpassade dragen älg och var väldigt spänd på hur det skulle bli utan lök och svamp som vi alltid annars har i. Min variant blev blev den här gången aningens het (förmodligen för att jag öste på med chilipeppar), men ändå över förväntan god och tillsammans mumsade jag och Pelle i oss nästan hela grytan. Vi har hungriga och normalt sett skulle nog grytan kanske räcka till tre personer iallafall 🙂
Magen höll sig fortsatt glad hela kvällen och jag njöt av den känslan!
Ingredienser (2-3 personer):
1 älgstek á 400-500 g
1 dl olivolja
2 dl vatten
1/2 dl glutenfri soja
1/2 dl balsamvinäger
1/4 dl oxfond
Salt, svartpeppar, rökt paprikakrydda, timjan, chilipeppar
2-3 dl grädde
Sätt ugnen på 150 grader. Bryn köttet i smör så att det får lite stekyta och krydda med salt, svartpeppar, paprikakrydda, timjan och chilipeppar efter smak. Häll sedan på olivolja, vatten, soja, balsamvinäger och oxfond. Använd en gryta som är lagom stor för köttet så att det täcks med sås när du kör in den i ugnen. Låt den sedan stå och gotta till sig i ca 4 timmar. När den är färdig kan du dra isär köttet och blanda med grädde och sedan låta den gotta ihop sig några minuter innan servering.
Servera exempelvis tillsammans med tacotillbehör eller i pitabröd!
Hoppas era magar gillar den lika mycket som min!
Kram / Emma.
🙂 SÅ gott !!
Ja det är mumsigt med långkok 🙂
Hej!:-)
Jag undrar om du vet om man får äta kokosblomssocker under fodmap, ej elimineringsfasen längre?!:-) Tack för en mycket bra blogg med super goda tips på ibs mat! Prövar nästan allt och blir alltid glatt överraskad!
Ja efter elimineringsfasen ska det vara okej med en viss mängd kokossocker tror jag, känn efter om magen tål det, vi är ju alla olika 🙂 Kul att höra att du gillar recepten 🙂 Stor kram