Emma Barremyr

Om meditation

Img 5942

Innan jag började meditera hade jag en tanke om att meditation var något slags tillstånd som man ”hamnade” i. Något slags hokus-pokus-tillstånd som man liksom plötsligt uppnår och försvinner bort till, där inga tankar existerar. Och jag tror att den missuppfattningen är ganska vanliga bland oss människor. Meditation känns flummigt och människor som mediterar känns flummiga.

Men meditation är inget flum eller hokus pokus! Nej det är ren träning och handlar om att vara närvarande i nuet. Det handlar om att vara medveten och med olika tekniker och metoder lära sig att observera det som sker just nu. Vad jag hör, känner, vad jag har för känslor i kroppen, hur andningen känns och vad som händer med tankarna i huvudet. Det kan också handla om att visualisera bilder och känslor på önskade tillstånd, för att kunna uppnå effekterna av detta tillstånd.

Img 6208

En av de vanligaste frustrationerna vid meditation brukar vara att ”jag inte kan koncentrera mig för att jag tänker så mycket”. Men påminn dig då om att våra tankar aldrig kommer att försvinna, och det är inte heller det som är meningen med meditation. Det är fullt naturligt att tankarna kommer, och du ska inte försöka att tränga bort dem. Meditation behöver inte innebära att du tömmer huvudet på tankar och fokuserar på ingenting. Notera istället vad det är för tankar och låt dem sedan vara där. Tankarna är inget misslyckande utan en del av processen av att bli medveten om vad det är du tänker på. Öva på att återgå till ditt fokus om och om igen när tankarna kommer.

Det inom dig som upptäcker att du tänker är medvetenheten, den inre stillheten, och det är precis det vi vill komma i kontakt med när vi mediterar. Medvetenheten. På så sätt kan man säga att några av de mest givande stunderna under meditationen är ögonblicken då du upptäcker att du har glidit iväg i tankar.

Img 6292

Tips till dig som vill komma igång med meditation

Vill du komma igång med meditation rekommenderar jag dig att börja på en lagom nivå. Sätt inte upp orimliga krav på att du ska sitta långa stunder, utan börja med 5-10 minuter per dag. Försök att föra in det som en daglig rutin, t.ex. direkt du vaknar på morgonen, efter frukosten eller vad som nu passar dig.

Sätt dig på en mysig och bekväm plats. Börja med att observera andetaget en stund. Följ andetaget och lägg fokus på nuet. Det här andetaget, den här stunden. Känn hur din andning känns just nu. Tankar dyker upp med jämna mellanrum och det är fullt normalt. Träningen handlar då om att om och om igen föra tillbaka fokuset till andningen så fort tankarna kommer på besök. På Youtube eller t.ex. Yogobe.com finns många klipp på olika meditiationsövningar för den som vill meditera på egen hand!

Img 6323

Du kan också anmäla dig till min mindfulnesskurs som startar den 1 november. Priset är 1495:- för 5 veckor med kursmaterial och träffar. Läs mer här om du är nyfiken!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats