Emma Barremyr

Glutenfri limpa med sötpotatis och hirs

IMG_2804

God morgon solstrålar ♥

Nu ska vi prata bröd!!!

Nybakat och rykande färskt mjukt bröd kan ju vara något av det godaste som finns. Jag försöker därför ofta ta mig tiden att faktiskt baka mitt eget bröd för att fylla upp frysen lite då och då. Det är så lyxigt att kunna plocka fram hembakat bröd om morgnarna.

Sedan förlossningen har jag haft cravings efter äggmackor och kokoslatte till frukost i princip varje dag. Standardbrödet har varit mina havrefrallor, som jag verkligen älskar (ni borde testa dem om ni inte redan gjort det)!

Men så förra veckan blev jag sugen på att testa något nytt. Jag hittade ett recept på en glutenfri limpa med sötpotatis och hirs hos Ica som såg så smarrig ut. Jag hade massa sötpotatis hemma och dessutom en påse hirsflingor i skåpet som höll på att passera i datum, så det passade ju perfekt. Jag hade dock inget bovete, så modifierade receptet lite och använde havre istället. Det blev toppen!

Det här brödet är så näringsrikt och innehåller massa bra grejer för kroppen. Nyttiga fetter, långsamma kolhydrater, vitaminer och mineraler! Perfekt som frukost, mellanmål eller som tillbehör till en god soppa!

IMG_2820IMG_2813

Glutenfri limpa med sötpotatis och hirs

Ingredienser (2 limpor):

  • 1/2 paket jäst (à 50 g)
  • 2 tsk honung
  • 6 dl ljummet vatten (37 grader)
  • 7 dl hirs- eller boveteflingor
  • 600 g kokt, skalad, kall sötpotatis
  • 5 dl vatten
  • 4 dl solrosfrön
  • 2 dl chiafrön
  • 1 1/2 dl sesamfrön (ev extra att strö över)
  • 5 dl havregryn
  • 6 dl majsmjöl
  • 3 tsk stötta fänkålsfrön
  • 1 msk salt
  • 3 msk olivolja

Smula jästen och rör ut med honung och vatten. Tillsätt hirs- eller boveteflingor. Låt stå ca 1 timme i rumstemperatur i plastad bunke. Lägg allt i en degblandare och tillsätt övriga ingredienser (mosa sötpotatisen innan). Kör ca 10 minuter på medelhastighet. Sätt ugnen på 100°C. Fördela smeten i smorda brödformar (à 1 1/2 liter). Grädda bröden 50 minuter. Pensla bröden med olja och strö ev över sesamfrön. Höj därefter ugnsvärmen till 175°C och grädda ytterligare 1 timme.

IMG_2806IMG_2815

 

Två andra goda glutenfria limpor:

>> Cashewnötslimpa

>> Morotslimpa

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats