Flera av er följare har snappat upp från mina Instastorys att Elsa inte längre har blöja på sig. Och det stämmer, hon är faktiskt blöjfri sedan ett par månader tillbaka. Eftersom jag fått så mycket frågor och önskemål om att berätta mer om det tänkte jag i det här inlägget dela med mig av hur vi gjort. Vet egentligen inte om jag har några konkreta tips att ge, men bara genom att berätta hur vi gjort kanske det kan hjälpa någon annan. PS. Hoppa över att läsa ner här inlägget om du är känslig mot kiss och bajs!
Redan när Elsa var sex månader började vi rutinpotta henne de tider som hon brukade bajsa på, och antalet bajsblöjor minskade markant. Det gick lite i perioder. När hon fick tänder och var lös i magen var det svårare, men över lag så gick det väldigt bra och efter sommaren när hon började på förskolan började hon säga till oss när hon ville bajsa. Så sen i somras har vi inte haft en enda bajsblöja.
Vi hade dock inga tankar på att försöka få henne blöjfri tidigt, för med kisset kändes det så mycket svårare. Men så i mitten på november när Elsa blev sjuk i höstblåsor och vi bara var hemma en hel vecka fick jag för mig att testa att ha henne utan blöja. Jag hade inte läst på något alls innan utan gick helt på känsla. Kanske inte det smartaste, men det funkade!
Jag sa till henne att vi nu skulle ta bort blöjan och att hon fick kissa och bajsa på pottan, vilket hon köpte. Jag satte henne på pottan ungefär varannan timme för att få någon slags rutin på det hela och det gick över förväntan! Ganska snabbt började hon säga till även när hon ville kissa och efter sjukveckan hemma behövdes inte blöjan längre. Klart att det hänt många olyckor sedan dess, men jag tänker att det är en del i processen.
Hon är numera helt blöjfri på dagen, även på förskolan, men däremot så har hon fortfarande blöja när hon sover på natten. Eftersom hon dricker välling på kvällen är hon inte alltid torr på natten. Ofta är blöjan torr när hon vaknar på morgonen, men inte alltid och jag vet inte riktigt om det går att få en unge som dricker två deciliter välling innan hon ska sova att bli helt torr på natten? Känns onödigt att börja störa nattsömnen för oss alla för att hon skulle börja kissa ner sig o.s.v, så nattblöjan fortsätter vi nog med ett tag till.
Har hört väldigt gott om boken ”Potträning på 3 dagar”, så det är väl ett tips om ni funderar på att få era barn blöjfria. Har inte läst den själv, men som sagt hört många som säger att den är bra!
Kram / Emma.
Hej Emma!
Tack för din rekommendation av vår bok! Det betyder mycket 🙂
Jag vill inte ta upp alltför mycket av dina kommentarer, men jag tänkte att det kanske kan vara intressant för dig, dina läsare, och också för Ida som skrivit en kommentar innan mig, att få lite mer kött på benen kring nattorrhet.
Att bli nattorr fungerar för de allra flesta (90-95%) som när man blir dagtorr – d.v.s man måste ge barnet en chans att lära sig det. Och att blöjan är våt på morgonen är ingen anledning av skjuta på det hela. Faktum är att närmare 70% av de som blev nattorra inom 14 dagar från start, hade en våt nattblöja när de började med natträningen.
Blöjindustrin vill däremot att vi ska tro att det är så, att det är först när blöjan är torr som det är lönt att ens börja tänka på natträningen. Dessutom blandar de ofta in ”hormoner” i diskussionen – vilket också är en myt.
Den sista myten som ofta dyker upp har Ida skrivit i kommentaren ovan: Att nervsystemet inte är färdigutvecklat.
Det är alltså inte sant, utan nervsystemet är färdigutvecklat redan hos spädbarn.
I boken går vi mer mycket mer i detalj kring dessa myter, och vi har även gjort en enkel sida där vi sågar ”informationen” som ett av de största blöjföretagen hjälper till att sprida.
Kanske det kan vara intressant för någon?
Här är den: https://www.blojfri.se/liberonatt/
Vi körde på metoden ovan som sagt med vår äldsta när han var 2,5 typ. Funkade galant! Vi väntade lite med nattblöjan bara för att få sova gott på nätterna för att vara pigga på dagarna den första tiden, och kunna vara uppmärksamma. Efter en månad ungefär tog vi bort nattblöjan för vi kände att vi som föräldrar var redo. Tror det mest är det som det handlar om 🙂 Det var sommar, vi var lediga och hade bara ett barn då. Han har inte kissat i sängen många gånger.
Vi förberedde oss och slutade med kvällsvällingen nån månad innan, men sen började vi med den igen och det gick bra trots det. En del tar ju upp och kissar barnen när man själv går och lägger sig. En del behöver det, andra inte. Min äldsta har alltid hållit sig bra både dag och natt. Däremot får han mardrömmar och hade nattskräck förut när han var kissnödig. Så håller han på mycket i sömnen så brukar jag väcka honom så han får kissa och då sover han gott sen.
Ett annat tips är att ha dubbla lakan och kisskydd i sängen (och en torr pyjamas nära till hands) så om det kommer kiss så kan man bara dra av det översta och så voila så kan man krypa till kojs igen. Duscha kan man ju göra på morgonen 🙂
Tackf ör att du delar med dig! Jättebra tips med pyjamas och dubbla lakan/ kisskydd ju! Det ska jag ta med mig =)
Tack snälla för din kommentar och dina tips, så värdefullt att få läsa! Känner mig pepp på att avsluta nattblöjan nu också!
Härligt! Bra jobbat Elsa!
För att bli torr på natten krävs att kroppen är redo för det. Kissar barnet på natten beror det oftast på att nervsystemet som styr urinblåsan och uppvaknandet inte är färdigutvecklat. Så länge barnet är under 6år klassas det som ”normalt” att kissa nattetid.
Häftigt! Det låter som ni gjorde som Blöjfri på 3 dagar pga höstblåsorna – så tur i oturen! Den var grym med äldsta sonen. Hade det varit sommar hade jag gjort det med Almon nu också men med alla ytterkläder så känns det orimligt. Han säger dock många ggr till när han bajsar och säger ”jag kissar på mig” ofta. Sen fattar han inte riktigt pottan-konceptet ändå. Det får bli sommarprojekt!
Det är inte smidigt mad alla ytterkläder nu alltså. Låter som ett bra sommarprojekt =)