Emma Barremyr

Hälso-tänk eller viktnedgång-tänk?

LÄSARFRÅGA:

Hej! Jag tycker att du har ett sund och vettigt tänk kring hälsa. Jag försöker också ha det, men jag har några extra kilon som jag vill bli av med. Så nu brottas jag mellan hälso-tänk och viktnedgång-tänk. Har du något klokt svar till hur jag ska tänka. Mina extra kilon gör att jag inte känner igen mig själv och gör att jag inte känner mig bekväm i vissa situationer. Såklart kanske är det självkänslan som behöver jobbas med, men samtidigt är inte mina kilon så hälsosamma.

SVAR:

Vem säger att dina extrakilon inte är hälsosamma och vem bestämmer att vi ska se ut på ett visst sätt för att vara hälsosamma? Jag tänker att det finns så otroligt många kroppar och olika kroppsuppsättningar. Det spelar liksom ingen roll, om vi alla skulle leva på exakt samma ”hälsosamma” sätt så skulle vi ändå se olika ut. Så vem bestämmer hur den hälsosamma kroppen ser ut undrar jag?

Jag tänker att om vi tar hand om oss själva, ser till att vi mår bra på insidan, rör på oss, äter bra och ger oss återhämtning när vi behöver så att vi är friska, så är vi också hälsosamma. Vi har en hälsosam kropp. Sen hur den kroppen ser ut, det kommer att variera från person till person.

Vi har en kropp som ofta förändras mycket genom livet. Vi går igenom olika saker, åldras, har tid för mer rörelse i vissa perioder, mindre i andra perioder och förutsättningarna förändras ofta. Vi kan inte behålla samma vikt och samma kropp genom hela livet och det behöver vi kunna acceptera.

Ställ dig själv frågan! Vill du tänka på vikten eller på hälsan? Vad tror du att du mår bäst av? Fundera på varför vikten känns viktig för dig och se om du kan tänka annorlunda kring det. Kanske kan det vara bra att slänga ut vågen och jobba med självkänslan <3

IMG_9039

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats