Emma Barremyr

10 hälsosamma saker som är viktigt för välmåendet

Jag börjar veckan med att lista 10 hälsosamma saker som jag tycker är viktigt för vårt välmående, både fysiskt och psykiskt.

  1. Frisk luft. Vi alla vet väl vilken frihetskänsla det är att andas frisk luft. Det ger både energi och chans att vara i naturen, viker leder mig in på nästa punkt.
  2.  Att vistas i naturen. Naturen har både läkande och återhämtande effekter. Nivåerna av stresshormoner sjunker – medan lugn- och må-bra-hormoner påverkas positivt.
  3. Att ta pauser ofta och stanna upp i medvetenhet. Att bara ta några djupa andetag. Sträcka ut kroppen och känna in vad den signalerar.
  4. Att lyssna på kroppen och anpassa livet efter mående och dagsform. Kroppen berättar för dig hur du mår, om du bara väljer att lyssna. Jag skulle vilja påstå att en av de finaste sakerna du kan göra i livet är att prioritera ditt eget välmående.
  5. Prioritera sömn. Sömnen är vår viktigaste källa till återhämtning och behövs för att vi ska må bra i det långa loppet.
  6. Vardagslyxa. Eftersom större delen av vårt liv är just vardag känns det viktigt att verkligen leva i den och ge varje dag det där lilla extra. Spara inte det roliga och lyxiga till helgerna!
  7. Påminn dig om att du gör så gott du kan. Vi kan tyvärr inte hinna med allt, ställa upp för alla, vara världens bästa i alla kriterier och samtidigt försöka vara perfekta. Det finns inte utrymme för det, för någon. Frasen ”Jag gör så gott jag kan” verkar läkande och hjälper dig att uppleva medkännande med dig själv.
  8. Ät medvetet. Använd dina sinnen och låt måltiderna vara en stund av njutning i nuet. Hur ser maten ut? Vart kommer den ifrån? Vad smakar den? Hur känns den i munnen? Hur känns det i magen när du ätit?
  9. Kramas ofta! Finns få saker som är så helande och fint som en lång varm kram. Det är alltid fint att uppleva och skänker mycket välmående.
  10. Rörelse. Rör på dig på det sättet som du mår bra av och som passar din vardag. Vi har alla olika förutsättningar i olika perioder i livet. Ibland kan vi träna mer, ibland mindre. Ibland får vardagsmotion ta mer plats, ibland är det gött att hårdträna, och andra perioder skönare med lugn träning så som yoga och meditation.

Img 7334

Img 8407

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats