Emma Barremyr

Nu ska jag ta hand om magen

I samarbete med Dofilus och dietisten Sofia Antonsson som driver Belly Balance lyfter jag ämnet magproblem i en rad inlägg som ni får hänga med på! Jag har ju själv haft magproblem länge, och vet att jag inte är ensam, så jag tycker det är så viktigt att lyfta det här ämnet.

Samarbetet startade igång för två veckor sedan när jag publicerade det här inlägget. Då jag berättade om min bakgrund och vad samarbetet kommer att gå ut på. Nu har jag haft mitt andra samtal med Sofia och tänkte därför i det här inlägget berätta om hur behandlingsplanen ser ut.

Img 8923

Img 8920

Tanken är att jag ska göra ytterligare en FODMAP-behandling och nu gå in i den så kallade elimineringsfasen och enbart äta ”gröna” livsmedel under en period. Jag kommer även att dricka 2,5 dl Dofilus varje dag eftersom det ger ett tillskott av massa goda bakterier.

Under en veckas tid har jag registrerat kost- och symtomdagbok som Sofia nu gett feedback på. Trots att jag gjort FODMAP-behandlingen (en kostbehandling för oss med IBS) en gång tidigare så inser jag att jag slarvar rätt mycket, och då är det ju inte så konstigt att jag får symtom. Jag äter ju rätt mycket livsmedel som jag inte tål. Sen har det hänt en hel del på forskningen inom FODMAP sedan jag gjorde behandlingen för snart fyra år sedan. En del livsmedel som varit orangea har blivit gröna och vissa som varit gröna har blivit orangea eller röda. Så bra att få uppdatera sig lite.

Img 8928

Img 8915

Som jag nämnde ska jag alltså dricka 2,5 dl Dofilus om dagen under hela behandlingen, och en smoothie till eftermiddagsmellis är ju perfekt! Den här innehöll Dofilus, banan, blåbär och vaniljpulver. Så gott hälsar både jag och Elsa.

Recept:

2,5 dl Dofilus
1 stor banan
2 dl blåbär
1 nypa vaniljpulver

Mixa med en stavmixer till en fluffig smootihe!

Jag är så glad över att få göra det här. Att få ge min älskade mage kärlek och omtanke. Och det känns så skönt att ha Sofia vid min sida och att verkligen få experthjälp med mina magproblem. Det blir några ”strikta” veckor nu, men jag vet med mig sen förut att det är värt det.

Och som avslut på det här inlägget vill jag bara säga att nu när vi har en dietist på tråden, passa på att ställa frågor om magproblem om ni har några! Vi tar upp dem i nästa inlägg isåfall!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Agnes

  Hej!
  Vill börja med att säga tack för en så himla fin blogg, har följt dig länge nu och du är fortfarande en av mina favoriter <3

  Till min fråga – jag har under senaste åren börjat få mer och mer problem med ont i magen, uppsvälld osv osv. Problem helt enkelt. Jag har varit och tagit blodprov för gluten och laktos men där visades inga konstigheter. Hur vet man om man har IBS? Rekommenderas det att testa FODMAP även om man inte är säker på om man har IBS? Tycker det är så svårt hur jag ska tackla mina magproblem då det känns som det kan bero på HUNDRA olika grejer…

  Väldigt tacksam för svar <33

  1. ptbyemma

   Fina du, så glad över att du följt mig länge och fortfarande följer! Tack <3 Skickar vidare frågan till Sofia så svarar hon i nästa inlägg! Kram

 2. Lilly

  Hej Emma, Jag är så nyfiken på detta och själv sugen att testa. Kan du inte skriva ut vad du nu till en början kommer att äta vid dina måltider? T.ex vad blir din frukost/lunch/middag? Blir intressant att följa din ”resa” 🙂 Kramar

  1. ptbyemma

   Om du har IBS kan jag varmt rekommendera fodmap. Eftersom jag gjort behandlingen en gång tidigare så kommer inte kosten skilja sig jättemycket från hur jag vanligtvis äter, men visst kan jag lägga upp förslag på hur en normal dag kan se ut. Ska försöka få till det under nästa vecka! kram

stats