emmabarremyr

Emma Barremyr

Om psykisk ohälsa och självmord

Igår var jag på en föreläsning om psykisk ohälsa. Pelle överraskade mig förra veckan genom att anmäla mig till ett års medlemsskap hos Chefios, ett nätverk med fokus på hälsa och friska arbetsplatser. Hur underbar är han inte som ger mig något sånt? Han vet vad jag brinner för och vill göra <3

Föreläsare igår var Marie Niljung som jobbar för Suicide Zero. Föreläsningen handlade om psykisk ohälsa och självmord. Jag blev helt tagen av Maries starka, privata berättelse, men också av all information vi fick om självmord. Tårarna rann vid ett flertal tillfällen och eftersom jag själv haft början till självmordstankar, samt känslan av “att inte orka leva” berördes jag av väldigt starka känslor och minnen. Det här är ju så viktigt att prata om. Vi får inte glömma det!

Enligt WHO är psykisk ohälsa ett av de snabbast växande hoten mot folkhälsan i världen. Den står idag för 46% av alla långtidsjukskrivningar och från 2011-2017 har siffran ökat med 129%. Det är helt sjukt. Orsakerna till att vi mår dåligt kan vara många, men ofta spelar faktorer i både privatlivet och arbetslivet in.

Och många blir så sjuka att de tar livet av sig. I Sverige tar 1500 personer tar sitt liv varje år. Det är fyra självmord om DAGEN. 60 av dem som dör varje år är barn. Det gör mig illamående att tänka på.

Men vi kan göra skillnad! Många av dessa självmord skulle gå att förhindra genom ökad kunskap. Vi måste börja prata mer om hur vi mår och VÅGA fråga andra hur de mår. Vi måste våga prata om självmord och självmordstankar. Det är så viktigt! Att bara fråga och lyssna kan göra så stor skillnad. Självmord är inget val man gör och det GÅR att hjälpa någon som har bestämt sig.

Våga fråga – kunskap och mod räddar liv ♥ Det var det viktigaste jag tog med mig från föreläsningen med Marie och som jag vill sprida vidare!

Och här nedan är två korta och viktiga filmer som vi fick se och som jag också vill sprida vidare! Den första delade jag här för ett par år sedan, men den är så viktig att den är värd att sprida igen. Se dem ni också, och sprid dem vidare ♥

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
emmabarremyr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Ann-Christine

    Här blev det nog allt lite tokigt:
    Våga fråga – kunskap och mord räddar liv ♥
    Det var det viktigaste jag tog med mig från föreläsningen med Marie och som jag vill sprida vidare!

    kunskap och MORD?! mod ska det nog vara – mord i det här sammanhanget blir ju lite väl eländigt 😉

stats