Emma Barremyr

Tankar om att sluta amma

Det är fascinerande hur man som förälder växer in i saker och hur man lär sig att acceptera det som är. När jag i somras tänkte på att jag skulle behöva sluta amma Elsa en dag började jag storgråta. Den tanken gjorde ont i hela mig. Min lilla bebis! Jag ville aldrig att hon skulle bli så stor att vi skulle behöva sluta amma.

Jag hade tänkt att vi skulle fortsatt att deltidsamma ett bra tag, men Elsa hade visst andra planer. Ganska snabbt efter att hon accepterat flaskan på kvällen var hon mer intresserad av den än av bröstet, och varje gång jag försökte att ge henne bröstet vände hon bort huvudet och började gråta. Så hon slutade själv och på ett sätt var det väl ganska skönt eftersom vi aldrig behövde ta någon fight kring det hela. Det gick väldigt smidigt!

Nu när vi väl slutat känns det faktiskt ganska skönt, och det är en känsla jag aldrig trodde att jag skulle känna! Jag är så glad för att amningen fungerat så bra som den gjort och att jag fick amma Elsa så länge som i 10 månader. Det är något av det mysigaste jag upplevt och jag kommer att sakna amningsstunderna med Elsa för resten av livet.

Men det känns som ett avslutat kapitel och just nu känner jag mig väldigt glad över att ha fått tillbaka min kropp. Det känns skönt att ”ha den lite för mig själv”. Kroppen ger ju allt det viktiga via bröstmjölken till barnet, så nu kanske jag får behålla lite energi och fylla på mina egna näringsdepåer. Jag känner mig glad över att jag kan äta vad jag vill och har precis börjat med msn och chlorella igen – utrensande produkter som ska undvikas vid graviditet och amning. Jag känner mig redan piggare!

Sen ser jag fram emot att håret ska växa ut tillbaka på de ställen det gått av och så är jag himla glad över att jag kan sova hela nätter utan att bli väckt om jag vill och behöver. Jag har sovit flera hela nätter i eget rum de senaste veckorna eftersom Pelle kan ta Elsa en hel natt utan att jag behöver upp och amma. Också en skön känsla!

Och en annan grej – vi kan ha sex igen! Inte för att lusten för sex varit speciellt stor under tiden vi ammat (den var i stort sett obefintlig, men kom tillbaka som ett brev på posten när jag fick mens och ägglossning igen), men de gånger vi försökt har det gjort så ont på mig att det inte gått. Och så fick jag mens och helt plötsligt kändes det precis som vanligt igen. Inte ont alls! Kroppen är så jäkla cool. Men mer om det i ett annat inlägg! Jag visste inte ens att det skulle göra ont att ha sex efter att jag fött barn och känner att det är något jag vill prata mer om… varför pratar ingen om det?

En av de finaste stunderna i livet ♥ Där var hon bara en vecka gammal, lilla skrutt!

 

Kram / Emma.

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jessica

    Tack för att du berättar! Jag har känt precis likadant vid sex och varit rädd att det är så här det kommer kännas nu. Jag håller på att fasa ut amningen och hoppas med dina ord och andra kommentarer ovan att smärtan ska avta. Jag hade även ont när jag kissade några timmar efter sex. Blir riktigt besviken på sköterskorna som vid återbesök absolut borde meddela detta om det nu är fler som upplevt det (och kanske de själva också)!!

    1. Emma

      Tack för att du delar med dig! Håller tummarna och hoppas att det blir bättre för dig också nu när ni slutar att amma. Kram

  2. Anna

    TACK för att du tar upp det här. För en som ännu inte skaffat barn har jag – fram tills nu – varit helt ovetandes om detta och hur det hänger ihop med mensen. Det är verkligen helt skevt att INGEN pratar om det…. TACK igen för att du gör det!

    1. Emma

      Så glad att du uppskattar det! Är precis som du säger så konstigt att det inte pratas mer om det här… varför lär vi oss inte om detta i skolan? Tack för din kommentar! Kram

  3. Elina Hammar

    Åh så viktigt ämne! Ja det där med amningen alltså. Vår dotter Signe är 17 månader nu och jag slutade att amma när hon var lite över 9 månader. När jag slutade amma hoppades jag på att få tillbaka sexlusten och jag vet att jag tänkte ”I helgen, då kör vi”, haha! Vi försökte men nej, det gjorde ont!! Och det gjorde inte bara ont där nere utan nästan i hela kroppen, kände mig så obekväm och ledsen över det. Sen kom mensen tillbaka ca 2 månader senare, när Signe var 11 månader, och då kändes allt precis lika bra som förut. Verkligen häftigt! Plussade igen för 3 veckor sedan och det känns helt fantastiskt!
    Tack Emma för att du alltid skriver med hjärtat! Kikar in här varje dag och får ut så mycket av det.
    Kram från Elina, 26 år, i Ängelholm

    1. Emma

      Tusen tack för att du delar med dig! Precis som du skriver är det ett så viktigt ämne och jag undrar så varför vi inte får mer information om det här när så många går igenom det. Stort grattis till din nya graviditet, förstår att det är en underbar känsla <3 Och tack för dina snälla varma ord, jag blir så glad! KRAM

  4. Frida

    Så bra att du tar upp sånt här! Jag visste inte heller och det har vart tufft så kommer det såna bra inlägg här, tack för att du gör ett sånt bra jobb med din blogg!.
    Just nu ligger min mini i influensa precis när vi skulle börja övergå till mer vanlig mat, tycker det är såå svårt i övergången från amning till vanlig mat, kommer kännas ännu konstigare att sluta helt är jag säker på sen med influensa på det är det inte lättare hoppas att det blir som med Elsa att dem själv säger till när det är vanlig mat som gäller 🙂 tack för dina inlägg!
    Mvh

    1. Emma

      Tack för din kommentar <3 Blir glad över att nu uppskattar att det jag skriver! Så typiskt med influensa, jag förstår att det gör det svårare med övergången till mat, men stressa inte, det kommer att komma så småning om det också. Fokus på att bli frisk först! Krya och lycka till 🙂 Kram

  5. Nybliven mamma

    Så viktigt att prata om sex efter förlossningen! Jag har en tre veckors bebis hemma och blev klippt under min förlossning samt fick en andra gradens sprickning. Har ont i ärret efter klippet och fått otroligt torra slemhinnor där nere efter förlossningen. Bara tanken på sex gör mig rädd, att de kommer göra ont..

    1. Emma

      Ja jätteiktigt! Ska skriva ett mer ingående inlägg om det här för jag känner att vi verkligen behöver prata mer om det. Tack för att du delar med dig! Jag kände precis samma som dig. Gjorde så ont och var så torrt att jag kände rädsla länge, men det försvann helt när vi slutade att amma 🙂 Kram

  6. Veronica

    Precis inget folk pratar om :). Jag trodde det berodde på ärrvävnad och bristningen, inte på hormonerna tills jag träffade gynekolog efter förra graviditeten som sa det skulle bli bättre när jag slutade amma. Denna gång visste jag det, men var ändå lite oförberedd på att det var likadant denna gång. Borde informeras mer om det!

    1. Emma

      Nej faktiskt inte 🙂 Tack för att du delar med dig! Är så konstigt att man inte får mer information om det här som så många går igenom. Vi måste prata mer om det!

  7. Hanna

    Tack för att du delar med dig! Allt låter precis som hos oss. Min lilla är nu 7 månader och ammar fortfarande. Skönt att läsa om någon som valt samma väg som oss och tänker likadant. Är minoritet i min omgivning.. även om man inte bryr sig om andras åsikter är det jobbigt att höra på.

stats