Emma Barremyr

Mustig älggryta med ugnsgratinerat mos

Hej kompisar ♥

Att göra långkok och smarriga grytor på älgkött är något av det godaste som finns!

Jag älskar den vilda smaken på köttet tillsammans med kantareller, lök och massa örter som ju alltid lyfter upp dessa ljuvliga grytor. Men sedan jag gjorde FODMAP-behandlingen för ett par år sedan då jag insåg att min mage varken tål lök eller svamp är det inte lika roligt att göra grytor och långkok längre. Jag tycker att det är så svårt att få god smak när man plockar bort dessa godsaker och bara ”köttsmaken” är jag inget stort fan av!

Vi har massa älgkött i frysen, så till helgens trerätters bestämde jag mig ändå för att göra en älggryta och klurade massa på vad jag skulle kunna hitta på för smarrigt! Hur svårt skulle det vara?

Inte svårt alls visade det sig! Det går faktiskt att göra ljuvliga saker utan lök som passar oss med IBS-magar, bara man tillsätter andra smaker som lyfter upp. Gästerna tyckte grytan var så god och det blev väldigt lyckat med andra ord!

Grytan stod på spisen och kokade halva dagen, och när gästerna sedan kom var köttet sådär härligt mört och mustigt. Mums! Grytan serverades med ugnsgratinerat ostmos och hemkokt lingonsylt – rekommenderas varmt!

IMG_9062

 

Mustig älggryta

Ingredienser (6 personer):

1 kg älgstek

3 stora morötter

5 dl vatten

4 dl rött vin

2 msk kalvfond

4 lagerblad

10 enbär

1-2 tsk paprikapulver

1-2 tsk timjan

1-2 tsk rosmarin

5 dl grädde

1 dl lingonsylt

Skär köttet i tärningar och stek det sedan i smör i en gryta tills det får lite färg. Skala och skiva morötterna och lägg ner i grytan tillsammans med köttet. Krydda köttet med paprikapulver, timjan, rosmarin, salt och peppar. Häll sedan på vatten, fond och rödvin och lägg ner lagoerblad och enbär. Låt sedan grytan koka under lock i 2-4 timmar. Köttet ska bli riktigt mört och en hel del vatten ska koka bort. Tillsätt sedan grädde och lingonsylt innan servering. Smaka av och krydda eventuellt mer mer örter, salt och peppar.

 

Ugnsgratinerat ostmos

Ingredienser (6 personer):

8 dl potatismos

2 dl riven ost

2 äggulor

Ströbröd

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda potatismos med ost och äggula och klicka sedan ner mossmeten i portionsformar som du smort in med smör. Avsluta med att strö över ströbröd och gratinera sedan i ugnen i 20-30 minuter tills moset fått färg.

 

IMG_9063

 

Grytan funkar självklart med annat kött än älg också! Så har ni en överbliven köttbit i frysen rekommenderar jag er att testa. Kan ni äta lök och kantareller kan ni ju slänga i det också, då blir den säkert ännu godare!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Elin

    Hej Emma! Detta lät supergott, och passar bra då jag har älgstek i frysen! Dock undrar jag vad du tror att jag skulle kunna byta ut rödvinet mot, då jag inte tycker om den smaken? 🙂
    Kram!

    1. Emma

      Hej Elin! Vad rolgit att höra 🙂 Perfekt ju när du har älgstek i frysen! Vet dock inte vad rödvinet skulle kunna bytas ut mot. Det smakar ju inte rödvin av själva grytan, men om du är känslig kanske du känner av det? Du kan ju testa att utesluta vinet och bara koka i vatten och ta i lite extra find?! 🙂 Det är ju grädden som man har i på slutet som gör grytan sådär krämig och god! Lycka till, kram!

stats