Emma Barremyr

Gravidträning övningstips – knäböj med boll

Hej vänner ♥

Hur mår ni gravida tjejer som är här inne och läser? Tränar ni något och uppskattar ni övningstipsen jag delar med mig av?

Själv är jag den här veckan tillbaka i gymmet efter nästan en månads uppehåll. Vart tog den tiden vägen? Jag har inte tränat någon styrka sedan innan jul, men ser verkligen fram emot att komma igång nu igen när förkylningen äntligen släppt!

Jag är inne i vecka 28 och det kännas att kroppen blir tyngre och tyngre för varje vecka som går. Jag kan inte alls köra på i varken högt tempo eller med några tunga vikter, utan får anpassa träningen genom att sänka intensiteten och köra lättare styrka. Det är lite frustrerande att inte orka som vanligt, men samtidigt fullt normalt.

Jag tränar numera för att få cirkulation i musklerna och för att stärka kroppen inför förlossning och mammalivet! Och alla små saker räknas – bara jag gör något – för det gör mig både piggare och gladare!

Nu till dagens övningstips – knäböj med boll. En övning som tränar framsida lår och rumpa och som jag tycker är ganska skön att göra som gravid då den ger stöd åt ländryggen samtidigt som benen och rumpan får jobba bra!

Men självklart funkar övningen bra att göra även om du inte är gravid!

dsc_5321 dsc_5324

Knäböj med boll

Stå med en bollen någonstans i höjd med rumpa/ ländrygg. Placera fötterna med höftbrett avstånd mellan varandra och pekandes rakt fram. Böj knäna till ungefär 90 graders vinkel, och pressa sedan upp igen. Håll ryggen rak och blicken riktad rakt fram. Se till att hålla samma avstånd mellan knän och fötter samt hålla aktiveringen i de inre magmusklerna genom hela övningen. 

För en tyngre variant – kör övningen med en hantel i varje hand.

 

TIPS!

 • Kör övningarna i en cirkel, i x antal repetitioner eller på tid
 • Jobba varje övning i t.ex. 30 sek, vila 15 sek, upprepa 3-5 gånger
 • Kör övningen i form av en tabataintervall

 

Fler övningstips för gravida:

>> rodd med gummiband

>> diagonallyft

>> bäckenlyft

>> framåtrullning på boll

>> sidoplankan

>> lårcurl på boll

 

Foto: Caroline Dahlén, Kläder: Röhnisch

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Jennie

  Det är väldigt uppskattat att du visar tips på olika övningar!
  Jag är i vecka 26 och mår väldigt bra. Det är nog min belöning för att första trimestern var så fruktansvärt jobbig. Än så länge tränar jag precis som vanligt, både när det gäller styrketräning och konditionspass. Det enda jag märker av är att jag blir flåsigare och inte har samma kondis som innan. Jag tänker att kroppen säger väl ifrån när jag inte längre kan utföra vissa övningar, som hopp, sparkar och sånt

  1. Emma

   Vad roligt att höra! Och vad skönt att du mår bra och kan njuta av träningen som vanligt! Jag håller tummarna för att det håller i sig för dig 🙂 Ta hand om dig! Kram

 2. Veronica

  Skön övning! Brukar nästan alltid göra den, men har glömt bort den lite på sistone så tack för påminnelsen! Jag mår ganska kass denna vecka, kom lite som en överraskning då jag har varit ganska förskonad mot ordentliga gravidkrämpor. Nu är kvällarna jobbiga med ont på alla möjliga ställen, fogar, muskler, ligament jag vet inte vad som är vad. Träning på gymmet njuter jag dock av!!! Gör massa övningar i kabeln och maskiner. Älskar olika roddar, latsdrag och även skidmaskinen jag hittade i ett hörn. Cykla lite på motionscykel känns också bra 🙂

  1. Emma

   Ja den är grymt skön! Tråkigt med gravidkrämpor 🙁 Jag känner också av dem, har inte så mycket foglossning nu, men sammandragningar så fort jag går för fort eller för mycket. Kan knappt ta promenader längre vilket känns jättetrist! Tur att gymmet finns så jag kan träna där 🙂 Kämpa på med träningen och njut av det som går! Kram

stats