Emma Barremyr

Till dig som har en ätstörning i juletider

Hej kära ni ♥

Jag vet hur många ni är som mår lite extra dåligt just nu, och som oroar er för julen och all mat den för med sig. Jag skrev ett inlägg för ett par år sedan för att lugna och hjälpa. Vill att just ni som behöver ska få läsa det i år igen. Därför kommer en repris på inlägget här!

 

Inlägg publicerat 3 december 2014:

Det här är till dig som känner rädsla och oro över julen. Rädsla och oro över maten

Som ätstörd minns jag julen som den värsta tiden på hela året. Den där underbara månaden som jag älskade så mycket som barn hade förvandlats till en månad fylld med ångest, gråt och självhat. Hur kunde det bli så? Varför blev julen helt plötsligt något jag fruktade och som jag bara ville försvinna från? Julen som jag alltid tidigare längtat till och sett fram emot?

Jag minns hur rädd jag var och hur extra elaka tankarna blev. Jag var inte värd någonting tyckte jag. Jag inbillade mig att jag åt mer än jag brukade. Jag smakade en pepparkaka. Och kanske en knäck. Men kompenserade ändå med mer träning och mindre mat. Sen grät jag floder och ville riva sönder mig själv inifrån. Ångrade och hatade mig själv. Ville träna ännu hårdare, men hade ingen kraft. Hatade mig därför ännu mer. Jag var äcklad av mig själv.

Det var bättre att låta bli att äta. Bättre att våndas och inte få njuta av det goda. Bättre att fortsätta att lyssna på djävulen som viskade i mina öron, låta den styra mitt liv. Jag var ju ändå inte värd det. Kände mig konstig och onormal. Ville vara som alla andra och kunna äta maten som jag hade framför mig. Men jag kunde inte. Jag undrade vad det var för fel på mig?

Men det var ju inget fel på mig. En tår rinner nedför kinden när jag tänker tillbaka på vad jag gjorde mot mig själv. Vad jag gjorde mot min själ som bor i min kropp. Min fantastiska kroppFina braiga Emma!

Jag vill bara tala om att det inte är såhär julen ska vara. Det ska aldrig vara såhär, men jag vill skicka en påminnelse nu när jag vet att det blir extra jobbigt för dig med en ätstörning.

Jag vill tala om för just DIG som känner igen dig att du inte behöver vara orolig och rädd. Inget farligt kommer att hända för att du stoppar knäck eller en pepparkaka i magen. Jag minns att jag trodde att allt onyttigt som jag stoppade i mig och som hamnade i magen blev till fett på kroppen. Bara poff sådär. Men seriöst? Det finns inte en chans att det skulle fungera så. MÄTTNADSKÄNSLAN HAR INGENTING MED FETT PÅ KROPPEN ATT GÖRA. Mat i magen betyder inte att du är tjock. Det är BARA en KÄNSLA. Bara en känsla. Punkt slut! Jag vet det av egen erfarenhet och jag berättar det för dig eftersom jag skulle vilja gå tillbaka till mig själv när jag satt där och grät och hatade mig själv för att jag försökte njuta av julen, men inte kunde för att jag hade en djävul på axeln som talade om för mig hur äcklig, tjock och ful jag var. Jag vill gå tillbaka och ge mig själv en stor kram och tala om för mig själv att inte lyssna. Tala om för mig själv att allt djävulen säger är ljug.

Det finns ingen sanning i de elaka orden. Tala om det för dig själv. Tala om för dig själv att du är bra och värdefull precis som du är!

Älska dig själv vännen. Du är värd en god jul.

Du är perfekt precis som du är och du kan äta pepparkakor, julskinka, skumtomtar, knäck, glögg, lussebullar och allt annat gott precis som alla andra. 

Och du behöver inte kompensera någonting!

DU ÄR VÄRD DET ÄLSKADE DU ♥

Tro på mig och tala om det för dig själv.

 

IMG_4840-701x467

 

Bamsekram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Ida

  Så bra och viktigt att detta lyftts, ett jättebra och fint inlägg För mig är julen en ren pina, inte p.ga ätstörningar utan p.ga svår ibs som triggas igång av annorlunda mateutiner och av mat jag vanligtvis inte äter till vardags. Jag är även glutenintolerant och mjölkallergisk villet gör att jag känner mig besvärlig eftersom jag inte kan äta så mycket av julmaten men känner oförskämd som inte smakar allt. T.ex kan jag inte äta brödmamma köper eller dricka julmust men förväntas att smaka av det fast de är medvetena om min glutenintolerans( räcker att det är lite brödsmulor i smörpaketet för att jag ska bli dålig av gluten). Detta gör att jag alltid känner stor ångest inför julen. Hur förklarar man för någon att man faktiskt inte kan äta vissa saker utan att trampa de på tårnarna? Återigen ett jättebra inlägg och SÅ bra att du tar upp detta. Kram

  1. Emma

   Åh din stackare! Jag förstår att julen känns extra tuff för dig. Eftersom jag också har IBS så vet jag hur det är med en strulig mage och ofta äter man sånt som inte magen mår så bra av och då mår man ju inte så bra sen. Det är en liten sorg kan jag tycka! Skickar över några styrkekramar och hoppas att du fick en fin jul trots allt! Kram

 2. Sanna

  Emma, du är fantastisk. Du gör skillnad.
  Detta inlägg gav mig lite mer motivation till att övervinna rösterna denna julen, nu är det jag som ska njuta av julen, så gott jag kan åtminstone. Jag vill bara berätta att du gör skillnad. Fortsätt med det du gör, dela med dig, peppa, stötta och bara var du helt enkelt. Det hjälper så många mer än vad du tror. Ta hand om dig fina, och ha en riktigt gosig och fin jul! Det är du så värd!

 3. Linda Assarsson

  Ett väldigt bra inlägg Emma! Du är så grym på att få till texter som berör!

  Känner igen mig i allt du skriver om just detta med jul som ätstörd..
  Inga fina minnen alls från den där tiden!
  Men NU 🙂
  Nu är julen en mysig tid med massa mys, tid med vänner och familj, choklad och avkoppling!
  Underbart 🙂

 4. ISA

  Finaste du som skriver om detta! Minns också år där julen bara var en pina och ett långt ”hur ska jag komma undan?” tänkande.. Kram <3

stats