Emma Barremyr

Vandring i Kittelfältet och Geierdalsmossen naturreservat

Hej vänner ♥

I helgen var jag och Pelle och vandrade i Kittelfältets Naturreservat som ligger i Brattforshedens Naturvårdsområde utanför Filipstad. Oj så länge vi pratat på att åka dit och vandra, men aldrig fått tummen ur. När väderleksprognosen lovade stålande solsken inför helgen kändes det som en perfekt lördagsutflykt, så efter frukost packade vi ihop matsäck, satte på oss vandringsutrustning, packade in oss i bilen och åkte norröver!

Brattforsheden är geologiskt känt för sina intressanta områden med dödisgropar, åsar, raviner, dyner och meandrande vattendrag. Fälten med sanddyner hör till de största i sitt slag i landet och ett flertal myrar inom området betecknas som riksintressanta. Naturen där bjuder på något alldeles extra, och just det fick vi uppleva den här magiska lördagen.

Inom området finns fyra naturreservat – Brattfors brandfältLungälvsravinernaGeijersdalsmossen och Kittelfältet. Vi bestämde oss för att ta oss an de två sistnämnda.

Kittelfältet vid Alsterstjärnarna är ett område som är perforerat av dödisgropar. Groparna är kraterliknande fördjupningar efter isberg som legat inbäddade i sanden. Ordet ”dödis” kommer av att isberget fastnat i bottnen och inte kunnat an röra sig, till skillnad mot inlandsisen som hela tiden rörde sig som en stor massa och därför kallades ”levande is”. De största och djupaste groparna är numera vattenfyllda och bildar små tjärnar i den vackra skogen.

Geijersdalsmossen är en stor, orörd gölmosse med sanddyner. Området är en del av Brattforshedens mäktiga randdelta som bildades vid inlandsisens avsmältning. Hela mossen vilar på sand och dynerna bildades då den plana deltaytan höjde sig över havets yta. Vinden kom då att påverka ytan och höga sanddyner bildades. Vår mäktiga natur alltså!

Vi parkerade bilen på södra parkeringen vid Kittelfältet där vi kunde nå både dödisgroparna och Geierdalsmossen via vandringsleder. Det var lätt att hitta, vägskyltning ner till reservatet fanns ca 4 km söder om Brattfors från väg 63 mellan Karlstad och Filipstad.

Efter att ha synat ledkartan bestämde vi oss för att gå två rundvandringar i området och började med ”Dödisgroparna” innan lunch och fortsatte därefter ”Stegelmosslingan” som går längs norra kanten av Geierdalsmossen.

img_7451

Kartor och information om området fanns vid parkeringen!

img_7457img_7406

Himlen var fantastiskt blå och vacker!

img_7413

Skogen i området var även den fantastiskt vacker! Jag älskar verkligen tallskog!

img_7420

På bilden ovan syns en av alla ”dödisgropar” som finns inom området!

img_7416 img_7421

Och så kom vi fram till de små tjärnarna som denna förmiddag låg spegelblanka i tystnaden!

img_7422

Det var magiskt att bara sitta där och njuta av stillheten!

img_7428 img_7429 img_7431

Det är något alldeles speciellt och trolskt med skogstjärnar!

img_7433

Vi fortsatte vandringen runt ”dödisgroparna” – trodde vi. Vi råkade missa en skylt och kom därför in på en annan led, vilket vi snart upptäckte och då fick vända tillbaka. Det var väldigt fint här också!

img_7435 img_7438

Så hittade vi tillbaka till ”dödisgroparnas rundvandring”.

img_7439

Det var verkligen en mäktig och vacker skog! Bilderna gör tyvärr ingen rättvisa – som vanligt.

img_7444

I vissa delar av skogen hade de haft kontrollerad skogsbrand för att ge skogen nytt liv! Till sommaren kommer det växa ordentligt här!

img_7447

Tillbaka vid parkeringen fanns en grillplats i solen som vi slog oss ner vid för att käka lunch. Bananpannkakor med hallon, varm choklad med vispgrädde och chokladcroissanter stod på lunchmenyn. Så jädra gott!

img_7449

Älskar saftiga bananpannkakor! Dessa bestod utav banan, ägg, mandelmjöl, fiberhusk och en nypa vaniljpulver!

img_7452

Efter lunchen fortsatte vi vandringen mot Geierdalsmossen via ”Stegelmosslingan”.

img_7453

Vi gick förbi öppna åkrar och jag tänkte på ”fields of gold”.

img_7455

Luften var rejält kylig (endast ett fåtal plusgrader), och vitmossan som täckte marken gav nästan en känsla av snö!

img_7465

Det var en häftig naturupplevelse att se denna mosse och alla vackra färger den bjöd oss på!

img_7468 img_7473

Lugnet, stillheten och tystnaden här ♥

img_7474

Variationen i naturen där vi vandrade var riktigt häpnadsväckande! Titta så vackert det var!

img_7476

På väg tillbaka mot bilen, tacksam över dagen och påfylld av naturens krafter och lugn ♥

 

Vilken underbar dag det blev! En rolig överraskning till er är att vi filmande stora delar av dagen, och imorgon tänkte jag dela med mig av en film från vandringen som jag och Pelle klippt ihop. Det känns så roligt med lite rörligt material och min Youtubekanal är något jag ska försöka satsa mer på framöver. Jag hoppas ni gillar och vill hänga med på det!

Ska bli sjukt spännande och nervöst att visa er första filmen imorgon! Jag är mest van att skriva, inte att stå och prata framför kameran (det känns så naket på något vis, hehe).

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. marie andersson

  Men vad roligt att du börjar med en Youtube kanal 🙂
  Vilken underbar dag ni verkar haft i helgen, det är så viktigt att vi njuter av vår fina natur, speciellt när vi känner att vi mår så bra utav det! Ha en fin torsdag 🙂
  Kram Marie

  1. Emma

   Kul att höra att du uppskattar att jag startar igång med Youtube 😀 Ja naturen är så fantastisk och som du säger är det viktigt att vi njuter av den när vi kan! Hoppas att du har en underbar torsdag du med! Kram

 2. Johanna

  Så underbart det såg ut! Blev sugen på att åka dit. Är det lättare vandring som man kan klara av med en bebis på ryggen tror du?

  1. Emma

   Ja det var helt fantastiskt! Lederna var jättefina och vi pratade faktiskt om hur bra det skulle vara att åka dit med barn. Finns både långa och korta leder, så ska ni ut med en bebis på ryggen rekommenderar jag det varmt 🙂

stats