Emma Barremyr

Djävulsdansen med fokus på psykisk ohälsa

Hej ♥

Hösten 2014 sände SVT Djävulsdansen, en dokumentärserie som vände sig till alla anhöriga till någon som har ett beroende. Beroendesjukdomar är ett dolt, enormt och stigmatiserande folkhälsoproblem som är oerhört utspritt i vårt land. Ett känsligt ämne som det varit svårt att prata om. Många medberoende har lidit i tystnad, men tack vare dokumentärserien Djävulsdansen bröts tabun och många har på så vis vågat börja prata mer om ämnet.

Nu har de gjort en uppföljning på Djävulsdansen, och den här gången handlar det om att vara anhörig till en person med psykisk ohälsa. Jag blev så glad när jag såg att det här ämnet skulle lyftas. DET BEHÖVS!!! Att vara drabbad av psykisk ohälsa är både pinsamt och väldigt jobbigt för den drabbade, men hur är det för de anhöriga? De är ju minst lika drabbade, och eftersom psykisk ohälsa är ett såpass stort problem som det är idag är det därför otroligt många anhöriga som också är drabbade.

Psykisk ohälsa är en sjukdom, och om vi drabbas eller inte är inte något som vi själva kan påverka. Många har tyvärr uppfattningen att psykisk sjukdom är ”ens eget fel”, men så är det ju inte. Precis som vi kan drabbas av cancer kan vi också drabbas av en depression, och båda sjukdomarna ska vara okej att prata om! Därför är det så viktigt att det här ämnet lyfts mer, att vi bryter tabun kring psykisk ohälsa!

Första avsnittet av Djävulsdansen med fokus på psykisk ohälsa sändes i torsdags, och jag satt då klistrad framför tv:n. Det var ett starkt avsnitt där Robert – sångaren i Takida och Stiftelsen – berättar om sina upprepades perioder av depression, hur hans familj blivit lidande och hur relationen med hans fru påverkats av hans sjukdom. Vi fick även följa Natalia och hennes kille när de berättade om hur deras relation påverkades av Natalias psykiska ohälsa och hur hon senare efter en utredning fick diagnosen bipolär sjukdom, något som hjälpt henne att förstå sig själv och börja må bättre.

skarmavbild-2016-09-06-kl-16-46-02

Jag vill uppmuntra er att kika på programmet och prata om det om ni känner ett behov, det är okej! Avsnittet går att se på SVT Play och nästa avsnitt sänds nu på torsdag kl 21.00.

Klicka här för att se första avsnittet av Djävulsdansen i säsong 2!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats