Emma Barremyr

Suljätten

Hej kompisar ♥

Sista dagen i Åre mötte vi upp några vänner från Östersund, åkte till Kallsjön och gick upp för Suljätten. En fantastiskt fin vandringsled som även passar bra att gå med barn!

Det är en ganska kort, men brant vandringsled. Våra vänner hade sin ettåriga dotter i bärryggsäck, vilket inte var några problem mer än lite extra svett och puls i de branta backarna. Vi stötte även på flera barnfamiljer där uppe, så det verkar vara en populär vandring att göra med barn.

För att hitta till Suljätten kör du förbi Kall mot Konäs och tar sedan bilvägen vid en träskylt som pekar mot Suljätten, följ den i cirka 2 km tills du kommer fram till parkeringen. Upp till toppen (845 m.ö.h.) är det sedan en vandring på 2.5 km och 400 meter i höjd.

Alternativt så kan man parkera vid Konäs camping för att få en längre vandring. Därifrån är leden 5 km enkel väg upp till toppen!

IMG_6209 IMG_6211 IMG_6213

Enligt en sägen är fjället en förkrossad jättes ansikte i profil, själva toppen sägs vara jättens näsa, vilket inte är helt omöjligt att tro när man ser den – toppen ser verkligen ut som en näsa!

På håll är det ett otroligt vackert fenomen och när vi gick längs leden över hygget hade vi en fantastiskt fin utsikt över berget framför oss, men desto närmare vi kom desto mer såg det ut som en vanlig liten ”kulle” – men då hade vi tagit några höjdmeter också.

IMG_6217 IMG_6218 IMG_6231

När vi sedan började komma upp lite på höjden möttes vi av helt helt bedårande utsikt över vackra Kallsjön som låg nästan spegelblank den här dagen!

Fjällen i öster var fläckvis täckta med snö och det var så magiskt tyst och stilla!

IMG_6240IMG_6245

Efter någon timmes vandring (med korta vätskepauser) anlände vi till toppen där vi slog oss ner i mossan. Utsikten framför oss var sådär löjligt vacker och sagolik. Värmebörjan hade anlänt, så det var varmt och skönt, och vi fick en helt fantastisk stund där uppe på toppen!

Vi dukade upp för lunch och lagade mat i våra respektive kök. Jag och Pelle kokade pasta som vi blandade ihop med kokosmjölk, curry och tonfisk (magiskt gott – och enkelt).

Efter lunchen njöt vi av stunden, drack kaffe, åt choklad till efterrätt och bara hängde!

Det är livet alltså 

IMG_6247 IMG_6250 IMG_6252 IMG_6260 IMG_6291

Ett ett par timmars häng uppe på toppen packade vi ihop och begav vi oss sedan neråt igen. Det gick fortare ”hem” eftersom det i stort sett bara var nedför.

En av de bästa sakerna med att gå nedför är att hela tiden ha den vackra utsikten framför sig – jag tokälskar det – och går gärna långsamt för att hinna njuta mycket!

IMG_6292IMG_6297

Sammanfattningsvis – en mycket fin vandringsled som ger dig en liten utmaning uppför berget. Betalningen för mödan är sedan en otroligt fin utsikt och en vacker fikaplats som man kan njuta av i all evighet ♥

 

Kram / Emma

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats