Emma Barremyr

Vegetariska quesadillas

Hej vänner ♥

Mmmmh! Jag älskar verkligen att få experimentera med vegetarisk mat!

Det finns så många underbara alternativ till kött och jag är otroligt nyfiken på den vegetariska världen. Köttets klimatpåverkan och även djurens roll i köttindustrin är fruktansvärd och detta är den främsta anledningen till varför jag börjat äta mer vegetariskt, och även försöker uppmunta till det här i bloggen. Nu tror jag inte på att utesluta saker helt och hållet, sätta förbud för sig själv och vara ”extrem”. Det är ofta där det brister för många och skuldkänslor och dåligt samvete kommer in i bilden. Men vi behöver alla minska på köttkonsumtionen och få in mer vegetariskt i våran kosthållning.

Min tanke är att om vi alla börjar lägga in lite vegetariskt ett par gånger i veckan skulle det göra stor skillnad, vi behöver inte sluta helt, men absolut dra ner på köttet. För många tror jag att vegetarisk mat kan kännas skrämmande för att de tror att det aldrig mer ska få äta kött igen, men så behöver det ju inte vara. Återigen så tror jag på balans, även här!

Och hörrni, vegetariska quesadillas, hur låter det?

Det är min senaste vegetariska skapelse i köket som jag hoppas ni ska gilla!

IMG_3223

Ingredienser (2-3 personer):

  • 6 tortillas (jag använde dessa)
  • 150 gram riven ost
  • 2 morötter
  • 1 äpple
  • 230 gram avrunna linser
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk oregano
  • 1 krm chilipulver
  • 1/2 dl grädde
  • 1 msk tomatpuré
  • 100 gram majs

Riv morot och äpple. Stek sedan äpple, morot, majs och linser i en klick smör tills grönsakerna blivit mjuka. Tillsätt grädde, tomatpuré och kryddor. Lägg sedan en tredjedel av blandningen på ett tortillabröd, strö över ost och lägg över ett tortillabröd som ”lock”. Stek sedan i en torr panna på medelhög värme någon minut på varje sida. Gör samma sak med resterande bröd.

Servera med en god sallad!

IMG_3224 IMG_3227

 

Psssst, inom kort kommer ett vegetariskt alternativ till stroganoff som Pelle lagade förra veckan! Det vill ni absolut inte missa!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Ellinor

    Mums! Quesadillas/tortillas/wraps är perfekt ”snabbmat” att ha hemma.
    Mina två favoriter just nu är wrap med stekt grönkål, halloumi, tomat och lite havrefraîch samt quesadillas med ”cream cheese”, fetaost, soltorkade tomater, oliver och babyspenat – mums!
    Hade det inte varit för att jag åt just halloumiwrap till lunch idag hade det nog fått bli något av ovan till middag *haha*

  2. Emelie

    Hej!

    Jättebra att du vill uppmuntra till att äta mer vegetarisk. Har dock lite funderingar… hur kan det vara extremt att utesluta döda djur ur sin diet? hur kan det vara extremt att inte vilja stödja mord och att förstöra vår planet? Genom att utesluta kött ur sin diet bara ett par dagar i veckan, som du rekommenderar, inbillar man sig att man gör tillräckligt och kan äta kött med gott samvete resterande dagar av veckan. T.o.m det omvända, att äta kött endast ett par dagar i veckan och vegetariskt resterande, innebär en för stor klimatpåverkan och fortfarande många djur som plågas och dör i onödan. Framför allt om man även äter mejeriprodukter, som även de lämnar ifrån sig stora avtryck på vårt klimat. Tycker även att kategoriseringen av djur är märklig. Varför äta grisar, kossor, lamm osv men det anses brutalt och fruktansvärt att äta hundar, katter osv?

    Jag menar inte att kritisera dig som person, men tycker att vissa av dina resonemang känns lite fel.

    Kram

    1. Emma

      Extremt var väl kanske fel ordval. Men om alla skulle börja utesluta kött från sin diet två gånger i veckan skulle det göra väldigt stor skillnad både för djur och miljö. Jag uppmuntrar hellre till att minska än att sätta förbud helt och hållet. Jag tror att det kan få fler nyfikna och vilja äta mer vegetariskt om det förstår att det inte gäller alla måltider, utan att kött kan få finnas med ibland.

      Jag förstår dock dina funderingar och tycker att det är så hemskt det som pågår men försöker se det jag gör som är bra, för jag ÄR medveten. Jag är inte heller något stor fan av just ”kött”, men Pelle vill ha det så i dagsläget äter vi kött en kanske två gånger i veckan. Det är kött från ekologiska gårdar i närheten som vi får antingen från våra föräldrar eller från Pelles mormor. Vi äter också älgkött eftersom Pelle jagar och ekologisk kyckling/ ägg/ lamm och fisk. Jag tycker att det är jätteviktigt att välja ekologiskt, för då vet vi att djuren fått bra foder och en bra uppväxt. Likaså vad gäller mejeriprodukter.

      Sen hur vi väljer att resonera kring om det är rätt eller fel att äta djur är en annan sak, men för mig är det viktigt att djuren blir behandlade bra och att produktionen ger minsta möjliga miljöpåverkan.

      Vi kan inte göra allt, men vi kan alla göra något!

      Kram

stats