emmabarremyr

Emma Barremyr

Telefondetox, behöver vi det?

God morgon ♥

På senaste tiden har jag tänkt mycket på det här med vad vi har för relationer till våra telefoner!

När min telefon blev snodd i Thailand fick jag nämligen uppleva något jag inte upplevt på väldigt länge. I över sex veckor var jag helt okontaktbar (förutom mailen som jag kunde kolla i datorn då och då). Det var lite läskigt till en början, men sedan helt otroligt skönt, och jag kunde koppla av på ett sätt som jag sällan aldrig annars gör.

Att leva utan telefon kan för många vara en skrämmande tanke, och är det inte lite läskigt ändå, att vi är så beroende av våra telefoner? Att vi blir stressade av att vara okontaktbara? Och sorgligt att det första vi gör när vi vaknar och det sista vi gör innan vi somnar är att kolla på telefonen? Jag tycker det.

Jag upplever ofta att telefonen tar alldeles för mycket fokus från mig. Jag tappar ofta bort min medvetna närvaro med telefonen i handen och jag kan lätt fasta i alla flöden på sociala medier när jag tänkt göra andra saker, och tiden bara försvinner för mig. Det tar aldrig slut på information i de där små prylarna som inte funnits så mycket längre än bara några år. Hur sjutton blev de så viktiga för oss när vi klarat oss utan dem tidigare?

Jag vill inte vara beroende av min telefon. Jag tycker min iphone är bra till väldigt mycket, men jag har också insett att jag mår väldigt bra utan den. Jag behöver inte vara kontaktbar jämt och det är okej att stänga av den ibland för att inte kunna slösurfa och tappa bort tiden.

Och det här med att vara okontaktbar. Jag kände att det gav mig så otroligt mycket energi och jag kunde verkligen koppla av. Jag hade ingen telefon att pilla på och fick istället sysselsätta mig med andra saker och upplevde att jag tillbringade mycket mer tid i nuet och själen kändes liksom lugn.

 

Min undran är om vi inte borde försöka vara okontaktbara lite oftare? Typ stänga av våra telefoner på nätterna och kanske vissa kvällar och helger för att bara få vila lite på riktigt?

Vad tänker ni kring det här?

Känner ni att det påverkar er och tror ni att det påverkar vår hälsa?

 

Läs mer om min tankar kring telefondetox här!

 

IMG_1037

Att läsa är t.ex. en sån sak som jag vill göra mer av, men som jag känner att telefonen kan ta mycket tid från. Under resan när jag var telefonlös malde jag därför böcker utan dess like ♥

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
emmabarremyr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. C

  Avinstallera bara Facebook och sånt på telefonen så blir det mycket bättre! Det har jag gjort. Jag har inte fri surf heller, så jag använder telefonen mest till att ringa eller ta emot viktiga meddelanden, och ta bilder med. 🙂

 2. Sophie

  Jag tycker att det verkligen är hemskt med det telefonberoende dagens samhälle har! Var man än är och vart man än vänder sig sitter nästan alla med näsan i telefonen och det är så synd, man missar ju så mycket av det som händer runtomkring en i verkliga livet! Jag backpackar i Australien för tillfället och har inget eget internet i telefonen så det kan gå dagar utan att jag är uppkopplad. Det är oerhört skönt tycker jag! (Visst kan man ju själv välja att inte vara det även när man är hemma och så, men det är ju rätt bra att få en detox utan att liksom kunna påverka själv.) I ärlighetens namn hade jag hellre backpackat för ett par år sedan när man inte hade detta beteende – nu sitter alla backpackers med telefonen i handen så fort det finns en ledig stund! Undrar man något om ett ställe eller en rutt så kollar man bara telefonen istället för att fråga en levande människa, vilket jag tycker är jättetråkigt. Det känns som att en del av charmen med att resa är ju att vara tvungen att fråga sig fram ibland!

  Trots att jag inte använde mobilen hemma så mycket som många av mina vänner gör (flera av mina vänner är himla irriterade på mig när jag inte alltid går att nå på tex whatsapp eller fb) så kommer jag definitivt bli mer aktiv med att vara helt nerkopplad även när jag kommer hem. Man får så mycket mera gjort och kan ju slappna av på ett helt annat sätt!

  Visst är telefonen bra till mycket och visst är sociala medier roliga att använda, men man kan ju välja sina tillfällen – man behöver inte kolla insta eller läsa bloggar när man är på fest, restaurang eller hos farmor!

  Tack för en superbra blogg och förlåt för en lite osammanhängande kommentar – det var en lång dag här Down Under igår och jag har inte riktigt vaknat ännu!

  1. Emma

   jag förstår dina tankar! När jag reste så fanns inte telefonerna som gick att surfa på och umgänget har förändrats sedan de kom. Som du säger så umgicks man och pratade med varandra 🙂 Håller med om att telefonen är bra till mycket, men int enär det går till överdrift! Kram

 3. Ann-Christine Reimer

  Jag tycker äckligt illa om surftelefonerna. Är telefoniansvarig bland mycket annat i företaget där jag jobbar, men jag nöjer mig med en äldre variant. Knapptelefon. Ska ändå bara ringa och svara med den. Å skicka något SMS, men här använder jag oftast datorn stället – skickar SMS via datorn. Går fortare eftersom jag har ett riktigt tangentbord.
  Egentligen är det väl inget fel på nördtelefonerna som jag kallar dem, men BETEENDET!!! Det är ju så jäkla larvigt att sitta framför den där lilla skärmen i tid och otid och stirra. Folk kan inte umgås normalt. De går och fikar på stan, men umgås ändå mest med sin telefon. Jag blir galen på det!!!

  1. Emma

   Ja tyvärr har det väl gått lite till överdrift för många. Nu är det ju upp till var och en att avgöra hur man vill leva, och jag tycker att det är viktigt att vi alla funderar lite kring detta och hur vi vill ha det 🙂 Bra att du gjort åtgärder som du mår bra av!

 4. Emelie

  Min mobil blev snodd i januari och jag var därmed utan den i lite mer än en vecka. SÅ-JÄKLA-SKÖNT. Jag vill verkligen inte ha tillbaka mobilen sen, men “behöver” ju den (t.ex. vill mina föräldrar kunna ringa mig, speciellt nu när jag flyttat hemifrån till en annan stad) så var ju liksom lite “tvungen” att skaffa en ny. Men jag är inte lika beroende av den nu efter stölden, vande mig lite med att leva utan den och det är så skönt. Jag har stängt av aviseringarna för många appar vilket är otroligt skönt!

 5. Zahra

  Bra ämne att ta upp! Absolut! Jag försöker att vara medveten om när jag sitter med telefonen. Jag försöker att vara en närvarande mamma och inte ha telefonen i handen när jag är med sonen. Har sett alldeles för många mammor och pappor som hellre suttit med telefonen istället för att prata med sina barn och detta sker när barnen söker kontakt med föräldern. Även när man är på café så ser man människor som har gått ut för att umgås men istället sitter med telefonen i handen… Jag stänger av min telefon om kvällarna.

  1. Emma

   Ja jag tror att det är viktigt att ta upp och viktigt för många att reflektera över. Klokt av dig att stänga av telefonen om kvällarna 🙂

 6. Linnéa

  Tror verkligen att du har en poäng där! Telefonerna kryper in och hamnar mellan människor. Hela tiden. Våra barn ser oss vuxna sitta som förtrollade med mobilen i handen, det blir omöjligt att prata med en partner eller vän när de istället ser på telefonen (eller koncentrera sig på vad andra säger och vill när en själv kikar igenom sitt flöde i sociala medier ex). Det är ett flöde i telefonerna som förändras hela tiden, det är ju som beroendeframkallande. Och så det här med tillgängligheten. Jag är gift med en lärare som känner att han måste vara just tillgänglig hela tiden, det förväntas även av honom. Vid middagsbordet, klockan 23.45 en fredagkväll, direkt när han vaknar, under barnens läxläsning, whenever…. En detoxad livsstil skulle nog många må bra av tror jag. När jag tänker på det var det en av de bästa sakerna med fjällvandringssemestrarna vi har gjort senaste två åren. Att inte en jäkel kunde få tag på oss eller störa oss på något vis. Inte via telefon i alla fall 🙂

  1. Emma

   Det är verkligen beroendeframkallande, och jag tycker det är hemskt att man ska behöva ha ett sånt ansvar som din man att alltid behöva vara kontaktbar! Håller nog med dig om att det bästa med vandringssemester är att inte behöva vara kontaktbar. Så jäkla skönt! Ingen tekning = bara att stänga av!!!

 7. Träningsblogga - Ida

  Jag har faktiskt börjat stänga av telefonen under vissa tidpunkter på dygnet, det känns typ skönt att vara okontaktbar ett tag… :O Men framförallt är det skönt att låta bli att pilla på den hela tiden!

stats