Hej mina goa läsare ♥
Nu ska ni få ett smarrigt middagstips!
En krämig pastagratäng med lax, spenat och tomat, låter det gott?
Jag gjorde den här gratängen förra veckan, och det blev mängder med mat! Vi åt den till middag och sedan till lunch ytterligare två dagar. Det blev alltså hela sex portioner av receptet, även om lunchportionerna blev lite mindre än middagsportionerna. Med ett gäng grönsaker till blev det ändå perfekt mättande!
Grönsakerna till maten ger extra mättnadskänsla tack vare massa fina fibrer som magen får jobba med! Dessutom massa vitaminer, mineraler och antioxidanter!
Ingredienser (4-6 personer):
- 250 gram pasta
- 500 gram lax
- 2 msk smör
- 3 msk mjöl
- 8 dl mjölk
- 1 krm muskot
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 200 gram hackad spenat
- 250 gram körsbärstomater
- 150 gram riven ost
Sätt ugnen på 225 grader. Koka pasta enligt anvisning på förpackningen och låt sedan rinna av. Smält smör i en kastrull, vispa ner mjöl och tillsätt sedan mjölken under vispning. Låt koka upp och koka på svag värme tills såsen tjocknar. Tillsätt spenat och krydda med muskot, salt och peppar. Hacka laxen i små bitar, strö över salt och gnugga in i laxen. Blanda sedan lax, pasta, tomater och spenatsås i en smord ugnssäker form. Strö över riven ost och kör in i ugnen i 20 minuter, tills osten får lite färg.
Pastan jag använder är ekologisk rispasta (gjord på fullkornsris och länkad ovan). Den är glutenfri och jättegod! Ett hett tips!
Ett annat tips!
Testa att variera laxen med t.ex. kyckling, räkor eller halloumi, det borde bli jättegott!
Kram / Emma.
Vad är det för mjölk du använder? 🙂
Bara vanlig mellanmjölk 🙂
Såg verkligen gott ut! Ska försöka lägga på minnet tills det är dags för mig att uppsöka köket igen.
Härligt, hoppas du gillar 🙂