Emma Barremyr

KOKOSKOKT HIRS

IMG_9698

 

Hej mina godingar ♥

Att koka ris i kokosmjölk har sedan länge varit en storfavorit hos mig! Det blir så otroligt krämigt och är ett av de godaste tillbehören jag kan tänka mig till både lax och kyckling!

I och med larmet om arsenik känner vi dock att vi vill dra ner på användandet av ris, och bytte därför ut riset mot hirs förra veckan!

Självklart ville jag testa att koka även hirs i kokosmjölk!

 

IMG_9693

 

Om det blev gott? 

Ja jädrar!!!

Ni MÅSTE bara testa! Koka hirs i kokosmjölk – det är en order!

Smaken blev ljuvlig och konsistensen precis sådär krämig som jag vill att den ska vara!

 

IMG_9694

 

Hirs är ett av våra äldsta sädesslag som är helt glutenfritt. Det är väldigt rikt på mineraler som zink och järn, samt innehåller vitamin B6. Hirs är alltså ett tips till dig som behöver få i dig mer järn via kosten. Det är ett väldigt gott och trevligt alternativ till ris och pasta! Det passar också bra för oss med IBS, då det är snällt mot magen 🙂

 

Recept kokoskokt hirs (4 personer):

  • 3 dl okokt hirs
  • 4 dl kokosmjölk
  • 2 dl vatten
  • 1 nypa salt

Koka upp hirs i vatten och slå sedan bort vattnet för att få bort de bitterämnen (saponiner) som sitter i skalet. Tillsätt kokosmjölk, nytt vatten och lite salt, och koka under lock på svag värme i ca 10 minuter. Låt eftersvälla i 15 minuter. 

 

IMG_9697

 

Kokoskokt hirs kan du t.ex. servera med en ugnsstekt laxbit, kyckling eller vegetariska biffar!

 

Klicka här för recept på mina goda kycklingköttbullar med basilika och fetaost!

 

Hoppas det smakar!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
    1. Emma

      Hej! Det är inte hirsflingor jag använt, utan vanlig hirs. Fråga i affären om de har det eller om de kanske kan ta hem? Det brukar inte vara några problem för dem att göra det 🙂

    1. Emma

      Nej jag har bara kokat ris i kokosmjölk förut, men jag kan tänka mig att mathavre också är himla gott 🙂 Tack för tipset! Kram

stats