Emma Barremyr

Strömmingsflundra med mos

IMG_9083

 

Hej vänner ♥

Strömmingsflundra med mos är precis som stuvade makaroner och köttbullar en klassiker från min barndom. Det finns många sätt att tillaga strömming, men jag gör den precis som min mamma gjorde till oss när vi var små. Jag älskade strömming och mos då, och gör så än idag!

Strömming är en variant av sill, vilket är en fet fisk som är fullproppad med omega 3! Det är därför perfekt att byta ut den välkända laxen mot strömming då och då för lite variation kan jag tycka!

Mamma gjorde alltid en fyllning med persilja och smör och panerade sedan strömmingen i ströbröd. Fisken blev då sådär härligt knaprig på utsidan och samtidigt saftig på insidan med en god smör- och persiljesmak som jag bara älskar! Moset till är ett måste!

Mums 😀

 

IMG_9080

 

Ingredienser (4 personer):

  • 600 gram strömmingsfiléer
  • 50 gram smör
  • 35 gram hackad persilja
  • Majsströbröd
  • Salt och peppar

Salta lite på insidan av alla fiskfiléer. Bland ihop smör och persilja och lägg en klick på hälften av fiskfiléerna. Lägg de andra delarna ovanpå och vänd sedan fisken i ströbröd. Stek i smör 2-3 minuter på varje sida.

Moset gör du genom att koka mjölig potatis (jag brukar räkna tre normalstora potatisar per portion) mjuk. Häll av vattnet och lägg i en stor klick smör, salt och peppar. Stampa potatisen med elvisp och kör sedan igång vispen och häll i mjölk. Vispa tills moset blir fluffigt och smaka av med salt och peppar. 

Servera fisken med det fluffiga moset och en färgglad sallad!

 

IMG_9075

En rätt som också passar finfint i matlådan!

 

Brukar ni äta strömming? Hur tillagar ni den?

 

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Hanna

    Näe, strömming och sill är samma sak, fångad på olika ställen=) Oavsett så är det vansinnigt gott och stekt och panerad är den som bäst. Antingen på knäckebröd, med mos eller i en tunnbrödsrulle.

    1. Emma

      Ja det är ju det jag menar – att strömming är en sill 🙂 I tunnbrödsrulle lät ju bara för gott! Det måste jag testa nästa gång! Tack för tipset 🙂

    1. Emma

      Lingon till alltså? Det har jag inte testat, men får kanske göra nästa gång? 🙂 Bra att du tog upp det om vart den är fångad, för det glömde jag nämna 🙂

stats