emmabarremyr

Emma Barremyr

Svar på läsarfrågan – om att äta två lagade måltider om dagen!

IMG_9090

 

Läsarfråga:

Hej, jag bara undrar om du inte äter lagad mat två gånger om dagen eller om jag missuppfatta det du skrev? Har en ätstörning så det är kanske jag som tolka fel! Tack för en bra blogg kram 🙂

 

Svar:

Jag misstänkte nästan att det kanske skulle bli något missförstånd eftersom jag vet att många av er som läser faktiskt har ätstörningar. Det är lätt att tolka fel när man läser om andras kost då man som ätstörd ofta suger åt sig och jämför sig mycket med andra. Så därför tar jag upp frågan för att få chansen att förklara hur jag tänker kring det här!

Vi lagar nästan alltid dubbelt på kvällen för att få lunchlådor till dagen efter, och det är himla smidigt. Blir det ingen lunchlåda så är det dock inte hela världen eftersom jag jobbar hemma mycket och då lätt kan slänga ihop något snabbt på spisen, och Pelle kan köpa mat i restaurangen på sitt jobb.

Så, för det mesta så äter jag två lagade måltider om dagen. Men det är inte alltid. Ibland kan “frukostmat” vara mer lockade antingen till lunch eller middag. Har vi ätit en “lagad” måltid en dag kan jag tycka att det inte spelar så stor roll om vi äter frukost till middag då det ju är innehållet och näringen som räknas i en måltid. Och med näring så menar jag kolhydrater, fett och protein. Sen om kolhydraterna kommer från havregryn eller potatis, fettet från smör, kokosolja eller avokado och proteinet från ägg, bönor eller kyckling spelar liksom inte så stor roll – huvudsaken är ju att en får i sig bra grejer och rätt näring! Jag vill äta det jag tycker är gott och är sugen på, och blir det då frukost till middag en gång spelar det inte så stor roll!

Frukostmat är helt otroligt gott och något av det mysigaste jag vet att göra till kvällen ibland, speciellt den här årstiden. Att göra scones på bland annat havregryn, ägg, morot och kokosolja som äts tillsammans med frukt och ost ger både bra kolhydrater, fett och protein, precis som t.ex. en laxbit med potatis och sås skulle göra. Grönsakerna kan jag byta ut till ett stort och härligt fruktfat och sen är det inte så mycket mer med det. Nästa dag och resten av veckan kan det bli vanlig middag sen! Att göra scones till middag en dag är dessutom ett väldigt bra sätt att få in en vegetarisk måltid tycker jag!

Hänger ni med på mina tankar?

Det är alltså näringen i innehållet som räknas tycker jag 🙂

 

IMG_9003

 

Läs också:

 

Berätta!

Vad är era tankar kring frukostmat till lunch och middag?

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
emmabarremyr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. erica

  Hej Emma! Hoppas att du kan hjälpa mig eller ge några tips 🙂 Har nämligen inte haft matlust/aptit på flera veckor… Blir liksom inte hungrig eller sugen på NÅNTING längre :(( Så himla jobbigt när jag alltid tidigare varit ett “matvrak” och heller inte får/vill tappa i vikt. Att träna mycket har alltid gjort mig hungrig, men inte nu längre. Vet inte vad problemet är! Har du några tips på hur jag får ökad matlust igen vore jag himlahimla tacksam! kram

  1. Emma

   Hej Erica, jag tycker du ska ta kontakt med vårdcentralen och prata med en doktor. Att ha tappat matlusten kan bero på flera saker och behöver utredas! Var rädd om dig! Kram

 2. Linda Assarsson

  Håller med dig till 100% Emma!!
  Tänker och gör precis likadant, känner jag för frukostmat till lunch eller middag så äter jag det 🙂
  Såå skönt att bara äta det man är sugen på tycker jag!
  Och scones till middag en mysig höstkväll..med goda pålägg som brie, philadelphiaost, marmelad..fruktfat till det och x antal koppar te..
  Mums 🙂

 3. Sanna

  Jag är en riktig frukostälskare och här hemma äter vi nästan ALLTID frukost till middag. Det är vanligare att vi äter smörgås och yoghurt på kvällen istället för lagad mat. Dels för att vi oftast bara är sugna på det och inte alls känner för att laga mat. Så som du skriver, det viktiga tycker jag, är ATT man får i sig näringen.

  1. Emma

   Då är vi två 🙂 Frukost är det allra godaste! Dock äter vi oftast middag, men då blir frukostmiddagarna extra speciella 🙂 tack för att du delar dina erfarenheter! Kram

 4. B

  Håller på sätt och vis med dig! Fast samtidigt tror jag inte att det är bra när man håller på att bli frisk från en ätstörning att lägga för mycket fixering kring maten överhuvudtaget, inte ens den annars hälsosamma näringen. Därför att för mycket sådana funderingar kan istället mata ens ätstörning. Min erfarenhet säger mig att det viktigaste under en sån period är att faktiskt bara försöka släppa heelt alla tankar kring vad man borde och inte borde för att försöka avdramatisera all mat. Att hålla på och fundera över vad som är mest näringsrikt eller nyttigast kan liksom vara ett sätt att försöka fortsätta upprätthålla en kontroll som i sig är osund men som för en frisk person kan vara sund. Allt är dock givetvis individuellt.

  1. Emma

   Jag håller helt och hållet med dig! Det ska inte vara så mycket fokus på kost när man har ätstörning, men samtidigt ville jag förklara lite hur jag tänker och varför jag äter scones till middag. Vill också förmedla att det är okej att äta sånt man är sugen på och att det är okej att ändra planerna och bryta det “vanliga” 🙂

stats