emmabarremyr

Emma Barremyr

Ångestpodden och Aldrigensam

God morgon vänner ♥

 

Psykisk ohälsa drabbar idag fler än någonsin och jag tycker att det är viktigt att vi pratar om det med varandra. Många lider i sin ensamhet och i tystnad, men att våga prata om sitt psykiska mående borde vara lika självklart som att prata om sitt fysiska mående. 

 

Jag skulle i det här inlägget vilja lyfta Ångestpodden och ge all min cred till Ida och Sofie som är SÅ GRYMMA som vågar prata om psykisk ohälsa i sin podd. Eftersom jag gillar deras podd så himla mycket vill jag såklart att så många som möjligt ska hitta dit och inspireras av dem, och få ta del av deras kloka tankar. Jag tycker ni alla ska lyssna!

Ända sedan Ångestpodden startade i årsskiftet har jag lyssnat på dem varje vecka, och i deras podd får vi följa med i deras resonemang och tankar kring allt ifrån depression, panikångest och ätstörningar till instagramlikes, krossade hjärtan och fuldagar. Ibland gästas bloggen av olika personer som drabbats av psykisk ohälsa och ibland är det bara Ida och Sofies tankar och resonemang vi får lyssna på.

Förra veckan var det Charlie Eriksson som gästade Ångestpodden, och det finns ingen som fått mig att bli så inspirerad som honom. Vilken klok och stark kille! Charlie är grundaren av projektet Aldrig Ensam, ett informationsprojekt som sprider kunskap och bryter tystnaden kring psykisk ohälsa bland unga vuxna. För ca 2 år sedan var Charlie väldigt stressad, vilket ledde till panikångest och slutligen självmordsförsök. När Charlie blev sjuk insåg han vilken bristande information samhället har kring psykisk ohälsa, och startade då projektet Aldrig ensam, för att informera samhället om vår tids största folksjukdom.

 

I slutet av poddavsnittet med Charlie läste Ida och Sofie upp en text som han skrivit om att misslyckas, som ALLA borde få läsa. Direkt efter att jag lyssnat på podden tog jag därför kontakt med Charlie för att fråga om jag fick publicera hans test här i bloggen. Jag kände att jag behövde lyfta den texten för att påminna om att vi inte ska vara så rädda för att misslyckas, att det är okej. ATT VI ÄR OKEJ ÄVEN OM VI MISSLYCKAS. Vi är inte våra misslyckanden, och jag tror inte att vi kan bli påminda om det för många gånger. Texten ger en verkligen en tankeställare om vad som är viktigt här i livet, vilket också kan vara bra att bli påmind om. Jag är så glad, för jag fick publicera texten, så – här kommer den.

 

Text om att misslyckas, av Charlie Eriksson:

 

Mina misstag är min största styrka.

Att misslyckas är ingen katastrof. Att misslyckas är inte det värsta som kan hända. Vi behöver misslyckas för att fortsätta utvecklas, pröva nya vägar och hitta oväntade lösningar. Men det krävs mod för att våga misslyckas. Ett misslyckande märks allra tydligast där det innebär höga risker, t.ex. i yrkesgrupper som piloter och läkare. När de misslyckas med sina arbetsuppgifter handlar det om liv eller död för många människor och dessa misslyckanden får inte upprepas utan lärdom måste tas.

Den psykiska ohälsan bland unga vuxna ökar som bekant och en faktor till detta är dagens prestationssamhälle. Ett samhälle där vi värderar varandra efter våra prestationer istället för exempelvis personliga egenskaper. En bloggare är sina sponsrade produkter, en vältränad person är sin bänkpress-vikt och en person som gör karriär är sin titel (VD eller liknande). Att hela tiden bli bedömd efter betygen i skolan, vikterna på gymmet, antal mål i fotbollsmatchen, antal öl på krogen osv leder i många fall till svår prestationsångest.

Den som är rädd för att misslyckas får svårare att nå framgång. Vid ett misslyckande kanske ett mål inte nås, men istället lär du dig massor med nya saker, får erfarenheter och kunskaper som aldrig skulle förvärvas annars. Att misslyckas är ett utmärkt tillfälle att lära sig saker om det du försöker uppnå, om andra personer och dig själv.

År 2013 skulle bli mitt år, det var dags att förverkliga drömmar. Det skulle vara högsta betyg, starta eget företag, kung på nattklubbarna, roligast i klassen och liknande, allt skulle vara maxat. Det här i kombination med flertalet andra faktorer ledde mig rakt in i en svår depression och jag utvecklade panikångest. Jag misslyckades med allt och det hela slutade med ett självmordsförsök i september 2013. Även det misslyckades, jag fick vårdas i respirator med livsuppehållande behandling och läkarna trodde inte att jag skulle överleva, men det gjorde jag och det är jag tacksam för.

Utan misslyckanden i mitt liv skulle jag inte leva nu. Jag skulle suttit på ett moln uppe i himmelen och kollat ner på ett samhälle där jag var för fokuserad på att vara perfekt att jag glömde av att uppskatta allt jag hade och faktiskt leva livet. Jag skulle blicka ner på ett samhälle där förväntningarna leder till att rekordmånga unga människor mår dåligt, ett samhälle där unga människor väljer att begå självmord hellre än att visa sig svaga och vara öppna med sin psykiska ohälsa.

Det viktigaste är att inte se eventuella misslyckanden som något fasansfullt. Blicka tillbaka, ta lärdom, förändra till något bättre och gå vidare.

Bär med dig att det är en farlig självbild att vilja vara perfekt. Ingen kan vara det. Alla gör vi misstag ibland. Det är mänskligt och viktigt för att ha en fortsatt utveckling och nå nya framgångar.

Som Robert F. Kennedy en gång uttryckte det:

”Only those who dare to fail greatly can ever achieve greatly”

 

Texten ovan, och många andra kloka texter finns på aldrigensam.com’s facebookssida.

 

Högupplöst

Charlie Eriksson

 

Är du intresserad av att läsa mer om Aldrigensam kan du även kika in på hemsidan här!

Ångestpodden hittar du här!

 

Ta hand om er vänner och ha en fantastisk fredag!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
emmabarremyr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Fanny

    Bra tips även om jag inte riktigt fastnade för just deras podd. Kan däremot tips om Sinnesjukt, en pod om psykisk ohälsa men som innehåller lite mer tips och är väldigt informativ. Finns bla ett dubbelavsnitt om utbrändhet med en sveriges främsta forskare inom ämnet. Riktigt bra! 🙂

stats