Emma Barremyr

Tips för fjällvandring

Hej vänner ♥

Att vandra i fjällen är en av mina stora passioner här i livet! Vi har alltid varit mycket ute i skogen och till fjälls och frilufsat med familjen sedan jag och mina systrar var små, så det är något jag fått med mig från barndomen. Flerdagarsturer har vi dock aldrig gjort, utan det var något jag gjorde för första gången för 3 år sedan.

För tre år sedan gick jag och Pelle Kungsleden mellan Abisko och Nikkaluokta under 7 dagar, och jag blev frälst!

Sedan vi gick Kungsleden har vi hunnit med ett x antar dagsvandringar, t.ex. i Murstensdalen, Idre, Italien, Munkforshöjden och Filipstad. Och så har vi gjort längre resor där vi bestigit Kilimanjaro, gått upp för Galdhöpiggen, vandrat till Trolltunga, gått längs Besseggen och nu i sommar har vi vandrat och sprungit på Island.

Fantastiskt upplevelser som jag bara vill ha mer och mer av i livet!

 

Friluftsliv

IMG_2447

 

En lär sig en hel del på tre år faktiskt, och för er som är nyfikna på det här med fjällvandring tänkte jag nu i samarbete med Decathlon.se dela med mig av mina bästa fjällvandringstips!

 

Vi börjar med utrustningen!

När det kommer till kläder och utrustning finns det mycket att tänka på och ta hänsyn till, och det allra viktigaste är att läsa på om stället du ska vandra på. Vad har du att förvänta dig? Hur är vädret? Är det kallt/ varmt, eller både och? Din packning och utrustning är alltså beroende av vilket klimat du ska vandra i.

TIPS – kolla upp medeltemperaturer på dag/ natt där du ska vandra och se till att ha mig dig kläder och annan utrustning som klarar detta klimat. På vissa ställen kan det vara ganska varmt om dagarna, men krypa ner mot minusgrader om nätterna. Då behöver du kanske inte så mycket kläder till dagen, men bör investera i ett bra och varmt liggunderlag, en varm sovsäck och ett varmt och skönt underställ för att sova gott etc. Helt enkelt – är det ett varmare ställe – anpassa utrustningen efter det, och är det ett kallare ställe så får du anpassa utefter det.

Några viktiga saker som behövs oavsett om det är varmt eller kallt är bland annat regnkläder, ett bra tält, ryggsäck och bekväma, vattentåliga skor!

Regnkläder som tål rejält med väta är viktigt att ha med på en vandring. Blir du en gång blöt kan det vara svårt att bli torr om vädret inte är på din sida, och vi kan aldrig styra över vädret!

Tältet är också en viktig del i utrustningen. Till fördel är om det väger lite (för att minska den totala vikten på ryggsäcken), att det finns utrymme för ryggsäckarna inuti tältet, enkelt att sätta upp (öva hemma innan), att det är vattentätt och tål hård vind!

Ryggsäcken som du bär ska först och främst vara skön! Jag tycker också att det är bra om den är lättpackad, slitstark och självklart är lite snygg också! Kom ihåg att även ryggsäcken behöver ett regnskydd 🙂

Och till sist – skor! För torra och välmående fötter är det viktigt med ett par bra skor som sitter skönt på fötterna och är vattentäta. Tänk på att gå in dem innan du ger dig ut på en längre tur för att undvika skavsår. Och skulle det ändå skulle hända att du får skavsår – se till att ha med skavsårsplåster!

 

IMG_7610

 

Ett lättviktstält är en fördel när du är ute och fjällvandrar eftersom en vill ha packningen så lätt som möjligt. På bilden ovan syns ett Quickhiker Ultralight 2-2 Quechua – ett tvåmanstält med 2 ingångar med förvaringsutrymme till ryggsäckarna. Förvaringsutrymmet för ryggsäckarna är guld värt då packningen kan hållas torr även om det är storm och regn utanför! Pris: 1499:-.

 

IMG_7619

 

Vandringskängan Forclaz 500 high dam Quechua har en vibram-sula för bra grepp även när det är blött ute (vilket är bra då stenar och annat underlag kan bli hala och det är lätt att halka). Skorna är också 100 % vattentäta så att du slipper blöta fötter! Pris: 699:-.

 

IMG_8805

 

En ryggsäck som sitter skönt är viktigt under vandringen! Easyfit 50 Forclaz ryggsäck Quechua på bild ovan har ett easy-fit system som gör att ryggsäcken är lätt att ställa in och är även gjort i ett slitstark material med 10 års garanti. Den har både topp och frontöppningar och passar bra till en flera dagars vandring med medeltung packning. Pris: 749:-.

 

IMG_7297

 

Mat och dryck!

Det finns portionspåsar med ”färdigmat” som bara är att koka ihop med vatten, men på våra vandringsresor som vi gjort har vi valt att torka maten själva, dels på grund av min känsliga mage (då kan jag påverka innehållet själv), men även för att göra det billigare och för att optimera näringsintaget. Det blir såklart extra mycket jobb, men jag tycker att det är en rolig del i själva vandringen! Maten smakar dessutom extra bra ute på fjället när en vet hur mycket kärlek och tid som ligger bakom den!

Klicka här för att komma till tips på hur du själv kan förbereda och torka mat inför en vandringsresa!

Se till att du har ett ordentligt kök som du vet fungerar och kanske provlagar mat i några gånger innan du ger dig av. Ska du flyga bör du kolla upp hur du får tag i bränsle till köket innan du ger dig ut på vandringen. Det är inte tillåtet att ta med gas/ sprit etc. på flyg och därför måste detta köpas på plats! Kom ihåg att packa med en liten flaska diskmedel och en disksvamp så att du kan diska efter varje måltid. Och glöm inte och tändare/ tändstickor så att du får fyr på köket, och en kniv (det är alltid bra att ha med).

Packa med mycket snacks – torkad frukt, nötter, choklad och andra diverse godsaker som går snabbt att stoppa i munnen när energin dalar. Det går inte att ta med för mycket utav då energin går åt snabbt när en vandrar hela dagarna! Dessutom är det underbart med små fikapauser med utsikt!

När det kommer till dryck så går det alltid att dricka vattnet som rinner i bäckarna från glaciärerna till fjälls. Det är det godaste vattnet en kan dricka och du lär knappast gå törstig! Ta med en camelback som du kan fylla upp och ha i ryggsäcken – den är smidig att dricka ifrån. I övrigt så är det gott att ta med några portionspåsar med cappuccino, varm choklad eller tepåsar för att värma sig kyliga kvällar och morgnar .

 

IMG_7975

 

En ljuvlig dag i Hornstrandir på Island när vi lagar lunch längs med vägen! 

 

IMG_0178

Att bara ligga på toppen av ett berg är också gött! Bilden är tagen i närheten av Pian del Tivano, Italien.

 

Några andra tips!

Om du ska vandra på höga höjder är glukospulver jättebra att ha med. Likaså vätskeersättning och Imodium eller liknande ifall du drabbas av akut diarré. Höga höjder gör att vi kan bli sjuka och må dåligt och därför är dessa tre saker jätteviktiga att ha med. Eller dessa tre saker är ALLTID bra att ha med, även om du inte ska upp på hög höjd – vi kan ju bli sjuka av andra saker också och om vi går mycket sätter det fart på tarmen, vilket också kan orsaka diarré. Om du ska vandra i ett annat klimat än vad du är vad vid kan det också vara bra att åka dit några dagar innan för att acklimatisera dig, speciellt om du ska upp på hög höjd – då minskar risken för att du ska bli höjdsjuk.

Andra saker som är viktiga när du vandrar till fjälls är solglasögon, solskyddsfaktor, första-hjälpen-kit, karta, kompass och reseapotek (här finns en bra checklista som du kan justera utefter dina behov).

 

IMG_7953

 

Men vart ska en vandra då?

Klicka på länken nedan för att komma till ett inlägg med mina och mina läsares bästa tips på fina vandringsleder i Sverige och Norge. Läsarnas tips finns i kommentarsfältet!

Vandringstips i Sverige och Norge!

 

IMG_7596-701x467-2

 

Decathlon vill dela sportglädjen med alla, från de yngsta nybörjarna till de mer inbitna sportnördarna. Med egen produktion och fokus på innovation och genom att ​sälja produkterna i 900 sportvaru​hus över hela världen kan de hålla priserna nere utan att tumma på kvalitén. 70 sporter. 40 000 produkter. 21 egna varumärken. Lär k​änna Decathlon, ett nytt sätt att handla sport!

Med kampanjkoden AKTIVSOMMAR2015 får du 50:- i prova på rabatt hos Decathlon.se (du måste lägga varor i varukorgen för minimum 50:-). Gäller t.o.m 30/9.

 

Inlägget presenteras i samarbete med Decathlon.se.

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Hanna

  Åh angående kängor. Nu är det ju sammarbetsinlägg och jag vet inte vad dom har för modeller men om man ska gå en sträcka där det förväntas vara mycket vad kan jag varmt rekomendera höga kängor. I många fall slipper man ta av sig då, det räcker långt med att bara dra åt byxorna nertill (eller ta på regnbyxor och dra åt) och gå fort igenom vattnet. Ja så länge det inte är midjedjupt då men det fungerar även om vattnet stundvis är högre än kängskaften. Mitt nästa tips är dubbla strumpor i kängorna oavsett årstid. Det ska vara en bra väg att gå om man vill förhindra skavsår. Om det fungerar för alla vet jag inte men för egen del så är det perfekt, har klarat att gå i ett antal kängor utan skavsår med den taktiken.

  När man tittar på tält finns det en sak som är rätt viktig att tänka, förutom det som nämnts ovan, det finns olika varianter av tält, massa olika faktiskt, det finns tillexempel tält där innertältet reses först och yttertältet sätts på utanpå och det finns tält som är tvärtom och slutligen dom där allt reses i ett paket. Vet man med sig att man ska ut där det är risk för regn och blåst (typ svenska fjäll) är det sistnämnda en varm rekomendation. Eller i alla fall ett där man sätter upp yttertältet först. Man vill ju inte bli stående med innertältet oskyddat ute i spöregnet.

  Och myggnät. För guds skull glöm inte myggnätet om du ska ut i fjällnatur. Eller skog för den delen. Fins perfekta rätt billiga saker att trä över huvudet som kommer att göra livet så mycket trevligare.

 2. Alexandra

  Hej Emma! Härligt inlägg med många bra tips! jag åker till Afrika i september & ska då passa på att köpa mig ett par bra nya vandringskängor som jag vill ska funka i alla sorts klimat, vill kunna används dom till nästkommande resor också. rekommendera du fortfarande den du ha med i inlägget eller ha du något annat bra tips?:)

  Ha de bra
  Alexandra

 3. Erika

  Vilket toppeninlägg Emma! 😀
  Nu ser jag framemot vår kommande vandring ännu lite till. Detta var jättebra tips för en vilsen nybörjare 😉

 4. carro

  Hej! Så himla Nice med detta inlägg..kunde inte kommit lägligare 😀 jag undrar om skon som du skrev om..är den normal i storlek? Eller upplever du den stor/liten? Tacksam för svar!

  1. Emma

   Vad roligt att höra! Jag skulle säga att den är ganska normal i storleken. Sen är det alltid bra att kunna sockor i, så lite stora är ju alltid vandringskängor 🙂

stats