Emma Barremyr

Läsarfrågan om motivation!

 

ALEXANDRA:

 

Hej Emma!

Jag har under några månader tränat väldigt bra enligt mig själv med varierande träningspass (med fokus på löpning då jag ska springa halvmaran i september) och tid till vila. Sen åkte jag iväg till USA i början på juni i lite mer än 2v där träning uteblev helt (förutom långa promenader dagligen) och när jag sedan kom hem var min träningsmotivation helt som bortblåst.

Jag har försökt få tillbaka den men jag förstår inte riktigt var den tagit vägen. Har t.om tagit mig till gymmet (som ska vara den svåra delen) men trots det varit så omotiverad att jag gått hem efter 10 min. Jag är helt med på noterna om att man ibland kan komma in i dessa perioder då träning känns mer eller mindre roligt men känner mig trots det stressad då jag snart ska springa halvmaraton och då MÅSTE jag träna inför den.

Har du några tips på hur man får tillbaka sin motivation? Brukar du hamna i dessa svackor ibland? Om ja, har det pågått såhär länge som över 2 veckor för dig med? Om du har tagit upp detta tidigare kan du bara länka till de (har försökt leta själv).

Tack, du är bäst!!

 

EMMA:

 

Hej Alexandra!

Så härligt med en resa till USA, det måste varit helt fantastiskt? Jag hoppas du kommit hem många erfarenheter rikare!

Att två veckor av träningen byttes ut mot långa promenader tror jag kan ha varit en bra återhämtningsperiod för dig, men det är samtidigt ganska lång ”vila”. När en inte tränat på länge brukar de första passen känns lite tyngre, man kan vara lite trött och slö och därför känns det kanske inte lika roligt som vanligt att träna.

Att vi tappar motivationen efter ett uppehåll är ganska vanligt och jag tror alla mer eller mindre hamnar i svackor ibland. Frågan är då bara hur vi tar oss ur dem? Detta tror jag är väldigt individuellt och varje individ behöver lyssna till sig själv och skriva ner vad som motiverar hen.

För mig går det väldigt upp och ner med motivationen till träningen. Ibland är jag väldigt omotiverad innan träningen, framför allt till styrketräning, men tycker oftast att det är roligt att träna bara jag kommer igång. Känslan efteråt är oslagbar och det är den jag brukar motivera mig med när det känns motigt innan. Jag vet att alla pass inte känns superbra och jag känner mig inte alltid jättestark, men tänk såhär, om jag inte hade ”dåliga” pass och kändes mig svag ibland, hur skulle jag då veta när jag var stark och träningen kändes rolig?

Ibland är inte kroppen på topp, men det är en annan sak. Säger kroppen till mig att vila, då lyssnar jag oftast till det, men är jag bara allmänt omotiverad så brukar jag försöka påminna mig om känslan jag får efter passet. Endorfiner är världens bästa lyckopiller och jag känner mig aldrig så glad och härlig som jag gör efter ett träningspass!

Nu har ju du en halvmara som du ska springa i höst och för att det ska bli en positiv upplevelse och för att du sa hålla dig skadefri behöver du ju träna löpning. Jag tänker därför att gymmet inte behöver vara prio ett för dig nu om du inte tycker att det är kul? Speciellt inte nu under sommaren. Kanske kan du flytta ut styrketräningen till ett utegym, en lekpark eller i trädgården? Springa lite nya rundor och testa nya löppass för att få ännu mer variation än tidigare?

Det allra bästa för motivationen brukar vara att göra något nytt! Variation är alltid bra, en ny träningsform kan göra susen för motivationen och det är alltid roligt att träna tillsammans med någon annan. Varför inte boka in en träningsdejt med en vän?

En annan vikt aspekt på det hela är om du känner press inför halvmaran? Press och prestationsångest kan trolla bort motivationen för många och därför tycker jag att du ska fundera lite på vad du vill göra? Är det halvmaran du vill springa eller finns det något annat roligt som du hellre vill satsa på och fylla din träningskalender med? Det är bara du som vet och jag hoppas du gör det du mår bra av och att du tränar för din skull ♥

Lycka till!

 

DSC_2103

 

Foto: Caroline Dahlén

 

Läs också:

6 TIPS till en hållbar hälsosam livsstil!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats