Emma Barremyr

Vi pratar balans

Hej mina solstrålar ♥

Jag skulle vilja prata lite om det här med balans. Balans mellan det som är hälsosamt och ohälsosamt.

Jag har svårt att formulera mig i ämnet då jag har så mycket tankar som snurrar runt. Jag tänker ofta på ordet hälsohets och hur det ser ut i dagens samhälle. Wellnessyndromet har tagit fart och många jagar lycka och ett hälsosamt liv tills de blir alldeles olyckliga och mår sämre än någonsin. Det är inte så det ska vara!

Som bloggare känner jag ett ganska stort ansvar för att inte måla upp en perfekt värd. Jag berättar för er när jag har dåliga dagar, när jag känner mig trött och sliten, att jag äter onyttigheter och att jag vilar från träningen. Livet kan vara alldeles fantastiskt vissa dagar, men ingen av oss är lycklig jämt. Kom ihåg det! Jag delar mycket av mig själv, men långt ifrån allt eftersom jag behöver någon slags barriär som bryter mellan mig som person och bloggen. Jag driver en hälsoblogg och är här för att underhålla, peppa och inspirera, men det är en svår balansgång mellan hälsa och hälsohets. Just därför vill jag påminna er att ta allt med en liten nypa salt. Allt jag skriver kanske inte passar alla, men jag hoppas att ni som läser mår bra av det ni läser. Jag vill också att ni ska vara medvetna att det är en väldigt liten del av MIG och mitt liv som ni ser i bloggen!

 

IMG_8786 - Kopia

 

Nu till det här med balansen. Det är verkligen ingen lätt utmaning att finna balans i livet, men för att börja göra det måste vi utgå från oss själva och det vi mår bra av. Vi har alla olika förutsättningar i form av olika kroppar, olika livssituationer och olika intressen. Vi kan alltså inte se oss omkring på hur andra gör för att bli lyckliga, utan vi måste fråga oss själva och börja där. Jag tror också att mycket handlar om acceptans, att acceptera livet som det är just i den situationen vi är i idag och utgå från det utan att jämföra med någon annan.

Jag jobbar ständigt på det här med att göra saker för mig själv, och inte för andras skull. Jag har förstått, efter att ha levt med ätstörningar under flera år att jag aldrig blir lyckligare av att jämföra mig med andra eller av att ha en ”perfekt kropp”. Lycklig blir jag när jag får göra sånt som jag tycker är kul, äta mig mätt och belåten, umgås med människor jag älskar, resa och ge kroppen utmaningar. Under åren har jag mognat mycket i mig själv och känner idag att jag är ganska säker på vem jag är, vad jag mår bra av och vad som är viktigt för mig här i livet. Jag tror på mig själv och gör det jag älskar att göra. Jag älskar min kropp för allt den gör för mig och bryr mig inte så mycket om vad andra tänker och tycker. Det är skönt!

Jag väljer att ge min kropp energi i form av bra mat, ekologiska råvaror samt mycket frukt och grönt, alltså näringstät mat. När det kommer till träning så tränar jag i snitt tre till fem gånger i veckan, och är allt som oftast vardagsliv varje dag. Jag har inga barn, jag har ett företag och styr mina tider precis hur jag vill, vilket skapar förutsättningar för att jobba mycket och faktiskt kunna lägga mycket tid på träning samtidigt som jag ägnar mycket tid i köket (som också är mina intressen). För mig passar detta perfekt just nu, men kanske inte för någon annan, och om några år kanske det ser helt annorlunda ut för mig.

Vem är du och vilka är dina förutsättningar?

 

IMG_2240

 

Som ett exempel på det här med balans skulle jag vilja ta resan som jag gjorde till Italien i maj. Jag hade haft en väldigt bra träningsperiod, haft mycket energi och ätit allmänt bra. När jag kom till Italien blev det ett par träningspass och några morgonpromenader, men inte alls som hemma, och kostintaget var långt ifrån vad en skulle kalla hälsosamt, om en ser till näringsvärdet. Vi åt pizza, pasta och risotto till många måltider och även glass i mängder minsann (mycket snabba kolhydrater)! Jag älskade det och njöt av varenda liten matbit jag stoppade i munnen. Jag har lärt mig att göra det och vet att det på sikt inte spelar någon roll eftersom jag har en bra grund att stå på. Är det då en vecka eller några måltider här och där under ett år som blir sämre är det bara dumt att må dåligt för det när en kan njuta och må gott.

Jag hade kunnat se kostintaget under resan som att min tidigare träningsperiod var förstörd och köra kompensation när jag kom hem, men VARFÖR skulle jag gjort det? I snitt äter vi ju 5 mål om dagen, vilket innebär 35 mål i veckan, 1050 mål i månaden och i snitt 12600 mål om året. Jag ni förstår, om några av dessa blir sämre är det inget vi behöver må dåligt för. Ni är med på det va? Ni behöver inte vara så hårda mot er själva ♥

En hälsosam grund med bra mat och träning, och med utrymme för lite ohälsosamma saker utan att må dåligt eller tänka på det efteråt – det kallas balans för mig!

 

IMG_6563

 

Vi tar och avslutar med en liten sammanfattning!

 

Fem tips för balans:

 1. Vi behöver välja vart vi vill lägga vårt fokus. Vi kan inte klanka ner på oss själva, jämföra oss med andra, bara se misslyckanden och tro att allt är förstört om vi inte följer vår plan slaviskt. Se det du lyckas med och ge dig själv cred för det, DU ÄR GRYM!
 2. Utgå från dig själv, dina förutsättningar, intressen och DIN livssituation! Alltså – jämför dig inte med någon annan!
 3. Gör saker för din egen skull och gör sånt som du mår bra av!
 4. Skapa en bra grund i din kost och träning. Att planera är bra, och självklart är det bra att följa planeringen så mycket det bara går, MEN det är också bra att kunna ändra om i planeringen. Dyker något oväntat upp som du vill göra – häng på, njut och lev livet här och nu och återgå sedan till din planering fylld av ny energi! Vill påminna om LIVET.
 5. Se till helheten! Skapar du en bra och hälsosam grund för dig själv finns det utrymme för lite onyttigheter ibland. Det är inte svart eller vitt!

 

Nu blev det ett väldigt luddigt inlägg, men jag hoppas ändå att ni fått ut något av det!

Ni får gärna kommentera och berätta hur ni tänker kring det här med balans! Är det något ni strävar efter? Vad är det för er? Vad har ni för relation till hälsohets/ wellnessyndrom? Alla tankar, åsikter och funderingar är välkomna!

 

Kram fina ni / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sofie

  Så bra skrivet, viktigt att höra att det finns kryphål och ”undantag” för alla och att det är tillåtet. Detta med balans är viktigt, stanna upp å inse vad man har istället för att jaga allt som andra har. Har man inte balans med sig själv så tror jag att man missar mycket, tillåter inte sig själv att uppleva och framförallt njuta. Tack för fin text.

 2. Gabriella

  Så viktigt inlägg! Du är så duktig på att visa balansen och jag hoppas att allt fler kommer lära av dig! Det behövs verkligen i dagens hälsohets.
  Stor kram! 🙂

 3. Daysbyju

  Superbra skrivet! Allt detta är ganska luddigt. Men jag tycker det är skönt att höra din sunda syn på livet. Just att det blir inte alltid som man tänkt sig, ibland hinner man inte träna, ibland vill man käka glass och man kan leva ett hälsosamt liv ändå! Tack för en bra blogg!

  1. Emma

   Tack! Ja det är ju så, och det är viktigt att inte se allt svart eller vitt 🙂 Kul att du uppskattar bloggen, det glädjer mig!

stats