Emma Barremyr

Frågor om Vandringsmaten!

IMG_9079 - Kopia

Här sitter jag i närheten av Abisko och steker kolbulle till lunch! 

 

Hej vänner ♥

Jag har fått ett par frågor angående vandringsmaten som jag tänkte ta upp idag! Ni har ju berättat för mig att ni är flera stycken som ska ut och vandra i sommar och därför tänkte jag att ett inlägg med tips kring maten vore super för er alla!

 

CAROLINE:

Kul med Island! Kan du inte berätta lite hur ni gör med matplaneringen inför såna resor? Och vad för typ av mat torkar ni för att ha med er? Jag och en kompis tänkte nämligen fjällvandra i sommar men skulle behöva lite tips hur vi gör med maten!

SOPHIA:

Hittade hit genom dina Kilimanjaro inlägg. Inte hade jag väl kunnat ana vilken skatt jag skulle springa på här på nätet. Du har en helt fantastisk blogg och jag älskar att besöka din del av nätet. Tack för att du delar med dig av din vardag och dina tankar. Jag är jättenyfiken på det där med torkad mat. Om jag inte minns helt fel så har du väl en tork som du använder till att torka bland annat bananskivor i. Minns jag rätt?? Jag funderar på att köpa en tork så det skulle vara kul om du ville göra ett inlägg om detta någon gång. Åter igen tack för en superbra blogg!

 

Hej tjejer!

Så roligt att ni ställer frågor, självklart ska jag dela med mig 🙂

2012 gjorde vi vår första långa vandringsresa då vi gick Kungsleden mellan Abisko och Nikkaluokta. Det var en vandring på 6 dagar så ni kan ju förstå att det var en del förberedelse med maten inför detta. Vi bestämde oss för att vi ville torka all mat själv och inte köpa med någon ”färdigmat” i påsform (det är både dyrare och sämre näringsinnehåll), vilket innebar att det blev väldigt mycket jobb, men det var så värt det! Ingen av oss hade tidigare torkat mat, så detta blev då något helt nytt för oss! Vi började med förberedelserna någon månad innan och under den tiden gick torkugnen varm vill jag lova.

Det fösta vi gjorde var att låna en bok för att lära oss mer om hur en torkar olika livsmedel. Vi gjorde en matsedel för veckan, handlade och satte sen igång! Vi torkade allt från ägg, fisk, kyckling, köttfärs, frukt, grönsaker och rotfrukter, och portionerade sedan allt i olika påsar för de olika måltiderna. Sen la vi alla måltider för varje dag i en stor påse vilket gjorde att det blev väldigt lätt att hålla reda på när vi skulle äta vad. T.ex. på en stor påse stod det ”onsdag” och i den påsen låg en ”frukostpåse”, en ”lunchpåse” och en ”middagspåse”. Vi tillsatte även de kryddor vi ville ha i maten, men hade sedan med oss salt och peppar för att kunna smaka av med under vandringen!

Jag har tidigare skrivit inlägg två inlägg om maten när vi gick Kungsleden:

Klicka här för att läsa om hur matplaneringen såg ut inför Kungsleden!

Klicka här för att läsa om hur det blev med maten på Kungsleden!

 

Över lag så skulle jag säga att det är planeringen som är det allra viktigaste och därför är det viktigt att skriva ner och strukturera! Jag kommer berätta mer om maten som vi planerar inför Island framöver och ni kommer självklart få ta del av alla förberedelser här i bloggen, men tills vidare så får ni en lista på vad som kan vara bra att tänka på.

Tips!

 • Läs på om hur du torkar mat – det finns böcker och massa sidor på internet. GOOGLA!
 • Skriv en matsedel och handlingslista – vad vill du äta? Allt är möjligt så våga utmana dig själv!
 • Handla!
 • Torka!
 • Portionera maten i påsar som jag beskrev ovan
 • Planera in mellanmål som är lätta att ta med och ger mycket energi (torkad frukt, nötter, choklad, riskakor/knäckebröd med smör och hårdost/nötsmör/torkat kött är exempel på bra mellanmål)
 • Till frukost är det suveränt med havregrynsgröt och torkad frukt! Vill du komplettera med protein skulle jag förestå ett rent proteinpulver utan tillsatser och sötningsmedel/ socker. T.ex. det här (ärtprotein), det här (vassle) eller det här (hampaprotein)!
 • Förvara maten torrt tills du åker iväg på vandringen!
 • Njut av hemlagad och god mat ute i naturen (OBS, kom ihåg att torkad mat måste blötläggas ett par timmar innan det ska tillagas för att få tillbaka vätska och bli mjukt och ätbart igen).

 

Jag har en torkugn från Stöckli med timer som jag är väldigt nöjd med! Den är uppbyggd i flera våningar vilket innebär att det går att torka mycket på en och samma gång, och det går att torka allt i den (utom såser). Perfekt är också att brickorna funkar att köra i diskmaskinen!

Du hittar torkugnen till försäljning här!

 

IMG_9172 - Kopia IMG_9340 - Kopia

 

Kan man torka ägg? Ja det kan man faktiskt!

Klicka här ska du få se!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Elin

  Kul! 🙂 jag ska vandra upp till preikestolen om några veckor, och behöver ha med mig mat bara över dagen! Med andra ord inget som bör tillagas eller är för tung. (Har endast en 35kg ryggsäck). Tips på mättande men bra vandringsmat? Vi kan ju ha med oss snacks men bör nog ha en matigare lunch.

  Tack för en superbra blogg! 🙂

  1. Emma

   Något att plocka mer er över dagen? Goda smörgåsar är alltid toppen att förbereda! Sen brukar jag och Pelle köra på tonfisk och kanske koka pasta eller något till, enkelt och gott! Wraps, pannkakor, hemgjord pizza och dylikt är också smarrigt att ha med och enkelt att förbereda! Hoppas ni får en härlig vandring 🙂 Kram

 2. Caroline

  Tack för svaret och för tipsen! 🙂 Ska följa ditt råd och googla för att hitta lite inspiration!

 3. Anna

  Åh så inspirerande inlägg! Vill gärna ut o vandra någon dag, tack för tipset 🙂 Men hur smakar torkad mat? Den äts kall alltså? 🙂

  1. Emma

   Hej 😀 Nejnej, man använder den precis som vanligt. Innan maten lagas till läggs den i blöt och sen kan vi göra grytor mm precis som vanligt 🙂

 4. Sophia

  Tack så jätte mycket för info, tips och inspiration. Nu har jag bestämt mig för att köpa en tork. Intressant att man kan torka ägg också. Det hade jag nog aldrig gett mig på att prova om jag inte hade sett ditt inlägg. 🙂

stats