Emma Barremyr

Att meditera

Hej vänner ♥

Sedan fyra veckor tillbaka går jag en nybörjarkurs i meditation på söndagskvällar, och det kan verkligen vara det allra bästa sättet att avsluta veckan på. Efter en timmes meditation jag kommer sen hem lagom till middag och söndagsmys som Pelle brukar fixa, och vi kan njuta av kvällen i lugn och ro. Jag älskar det!

Meditationskursen går jag för att lära mig hantera stress. Tidigare har jag försökt använda yogan som ett redskap mot stressen, men jag har aldrig riktigt lyckats med att koppla av i tankarna, även om det är otroligt skönt och lugnande för kroppen att yoga. Nu inser jag att jag borde börjat i andra änden – att jobba med andningen och den medvetna närvaron INNAN jag gick på de fysiska övningarna.

Jag är ganska bra på att vara medveten och njuta av nuet när jag känner mig lugn, men under stressade situationer har jag väldigt svårt för det. Många gånger har det känts som om stressen hållit på att förgöra mig, och därför har jag känt att detta är något jag måste ta tag i.

Jag tror stark på meditation.

Meditation kan säkert känns flummigt för många, men för mig handlar det om att hitta ett inre lugn, en sinnesfrid och ett sätt att hantera känslor på. Stress och press skapar en känsla i mig som jag inte kan hantera, och där tänker jag att meditationen ska vara mitt vapen. Jag vill ju må så bra som jag KAN göra, och därför tänker jag skapa de förutsättningarna för mig själv. Det finns säkert många förutfattade meningar om hur meditation ska vara eller kännas, men så behöver det inte vara. Vi är alla olika människor och vi behöver hitta vårt eget sätt att meditera. Jag själv har otroligt svårt att bara ”sitta” med benen i kors och vara här och nu, dels för att benen somnar på mig, men också för att tänkarna lättare glider iväg.

Första gången jag var på meditationen flög tankarna hej vilt och jag hade jättesvårt att koncentrera mig. Men jag hade BESTÄMT mig för att ge det här en chans och jag vet hur mycket träning det behövs, så varje gång tankarna flög iväg påminde jag mig att komma tillbaka. Vi har jobbat med lätta rörelser tillsammans med andetag, vilket känns helt fantastiskt då jag insett att meditation inte behöver vara stillasittande. Det är skönt att få röra lite på sig och är då lättare att vara i kroppen. För varje gång jag har varit där har det blivit lättare och lättare och igår när vi för första gången fick använda ett mantra fick jag en ”aha-upplevelse”.

När jag hade både kroppen, andningen och mantrat att tänka på hamnade jag helt plötsligt i mig själv mer än jag någonsin varit. Vi upprepade ett mantra som stod för frid och fred, och det var mäktigt att känna hur mycket det faktiskt påverkade mig.

Tidigare har jag låtit timmen på söndagarna vara den enda timmen med meditation på hela veckan, just för att jag inte ville lägga någon press på mig att jag ”måste” göra det. Jag ville låta det komma TILL MIG, och det har det gjort nu. Jag tänker väldigt ofta på min egen andning och känner ett sug efter att ställa mig på yogamattan och jobba med meditationen.

IMG_2140

Dalsnibban, Norge

 

Hur ser ni på meditation? Vad är det för er?

Är det något skrämmer er, något ni är nyfikna på eller som ni redan utövar?

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. sofia

  Jag har alldeles nu för bara en vecka tillbaka börjat försöka meditera en kort stund varje kväll. Har länge velat göra det men aldrig riktigt kommit mig för det eller vetat hur en ska gå till väga. Men nu har jag precis läst boken Yoga girl (kan verkligen rekommenderas) och fått en massa tips och inspiration!

  Tycker precis som du att det är svårt att bara sitta och andas, och har också testat med väldigt enkla rörelser till. Det är verkligen lättare att vara i nuet då tycker jag. Att gå en kurs tycker jag låter jättekul!

  Tack för all fin inspiration! Kram:)

 2. Felicia

  Tack för dina fina och bra inlägg Emma 🙂

  Jag brukar ofta tänka på att inte stressa, men framförallt att hantera det bra när jag känner mig stressad.
  Jag tror allt väldigt många behöver varva ner och lyssna till sig själva. Det är ju därifrån man behöver börja innan man kan orka göra allt annat man vill hinna med i vardagen. Om man är lugn och trygg i sig själv och vet hur man t.ex. ska se hantera känslorna inför vissa situationerna man möter, så blir det mycket skönare i kroppen.
  Jag har mediterat mer förut, har inte blivit så mycket nu på ett tag. Det är verkligen skönt och något som kan vara svårt om man har mycket i huvudet och är stressad.

  Kram Felicia

 3. Emelie

  Jag har verkligen försökt mig på meditation men jag mår nästan psykiskt dåligt. Förmodligen ett tecken på att jag verkligen behöver det. Det kryper i hela kroppen och jag vet inte hur jag ska stå ut… hehe… låter kanske inte så bra. Jag gjorde det 2 veckor 1g/dag men efter 3-5 minuter fixade jag inte mer… Önskar att jag kunde klara av meditation för det verkar vara helt fantastiskt om man upplever aha-upplevelsen.

  1. Emma

   Jag kan förstå dig. De första gångerna på meditationen var jag nära att börja gråta flera gånger (vet inte varför), och även nu senaste gångerna har det känts jobbigt (men bara en kort stund i början). Antar att det är mycket känslor som kommer och det är nog ett tecken på att jag behöver det extra mycket. Ett tips är att gå till studio. Jag har försökt många gånger här hemma, men det har inte alls varit samma sak 🙂

 4. Madde

  Meditation har hjälpt mig mycket, jag tror verkligen att det är något varje människa borde hålla på med. För att hantera stress, vara frisk och lycklig! Ger så många hälsofördelar! 🙂 Önskar också att jag kunde gå en kurs, jag är självlärd. Kram!

 5. Anonym

  Skulle så gärna vilja prova då det säkert är ett utmärkt sätt att varva ned och försöka ta det lungt. Men jag har provat nåra gånger och blir sedan snabbt frustrerad då ”det inte går” känns att jag inte kommer in i den sinnesstämmningen som andra pratar om, sedan ger jag upp. Kanske bara övning som gäller? Annars vill jag bara säga att du Emma är en jätte bra förebild! Tack! Stor kram från grannlandet! 🙂

  1. Emma

   Ja det är nog bara övning som gäller. Ett tips är verkligen att gå till en studio, jag har själv provat här hemma många gånger, men det har aldrig funkat. Nu lär jag mig av en lärare och det känns väldigt bra 🙂 Tack för att du kikar in här och kommenterar, det gör mig glad! KRAM

 6. Cecilia

  Jag skulle verkligen vilja prova meditation (och yoga), men har lite svårt att ta tag i saker. I höst flyttar jag faktiskt till Karlstad, så om du vill rekommendera kursen du var på eller något annat, så är jag tacksam för alla tips! 🙂

  1. Emma

   Det tog LÅNG tid innan jag tog tag i det också, till slut fick jag tummen ur, och jag är så tacksam för det nu 🙂 Meditationskursen går jag p Yogaskolan här i Karlstad, kan varmt rekommendera dem <3

 7. carro

  åsså försvann texten igen =(..fortsättningen va: som du 😉 men jag är ruskit trött på morron..jag ska dock försöka börja kliva upp 1,5 timma innan jobbet och köra både meditaion och yoga, iaf några dagar i veckan. Det skulle vara en riktigt bra start på dagen för mig och sen avsluta med en smarrig frukost :-D. Kul att du tog upp om det på bloggen också =). Kul att du börjat känna att det gör skillnad , det ger mig ännu mer pepp till att börja =). Önskar dig lycka till i fortsättningen också och vill Tacka för all inspiration och glädje som du ger. Älskar alla dina recept också! =)

  1. Emma

   Det kan vara så att du sätter in smileys från emoji? Då brukar texten försvinna ibland har jag märkt, man får göra smileys med tangenterna istället 🙂 För tillfället är jag inte speciellt morgonpigg mot vad jag varit, utan är himla seg på morgnarna, och vi är alla olika. Det är inget måste att yoga på morgonen, utan kvällsyoga kan vara minst lika bra. Tänk på att göra det som passar dig och som du mår bra av helt enkelt. Då är chansen att det blir av större 🙂 Sätt ett mål att börja med yoga/ meditation en liten stund en gång i veckan.Gå inte till överdrift, utan testa på det i korta stunder. Och sen kan jag varmt rekommendera att gå till en studio, då är chansen att det blir av ännu större. Det är skönt att ha en lärare! Tack för att du kikar in här och peppar, det glädjer mig! Stor kram till dig

 8. carro

  Hej! 🙂 Meditation är något som jag också önskar att jag kunde få in helt i mIn vardag då även jag känner mig stressad och vill hitta ett inre lugn. Jag hittade även 2 yoga skivor här hemma som jag vill börja med. Jag önskar att jag också vore en morron människa som du

stats