emmabarremyr

Emma Barremyr

Sötpotatismosplättar med chévre och älgfärsröra

Hej vänner 

Att ta vara på rester och inte slänga bort mat var något jag fått lära mig redan som barn! Det vi plockade på oss på tallriken skulle vi äta upp, och det gällde både hemma och i skolan. Väldigt viktiga saker att lära sig redan som barn om du frågar mig. I dagens samhälle där vi har överflöd av mat slängs mängder av rester bort och blir en stor miljöbov.

Både hemma och i skolan blev vi ganska ofta serverade rester och vi därmed fick vi lära oss att det går att ta vara på mat som blir över och antingen göra en ny god rätt av resterna eller äta det i form av låda. Hemma hade vi både grisar och hundar och jag minns att det som ibland blev över och inte gick att äta blev “gris- och hundmat” och i skolan hade vi en “grislåda” där vi fick tömma sånt som inte gick att äta.

Att inte slänga bort mat sitter alltså som i ryggmärgen hos mig, och är det någon gång jag blir tvungen till att slänga bort mat mår jag dåligt. Därför undviker jag det alltid och ser istället till att ta vara på maten, frysa in, göra lådor o.s.v. Det är bra både för plånboken och miljön 🙂

I helgen åt vi sötpotatispuré som sen på söndagen blev mosplättar med chévre (som jag fann en stump av i kylen) till mig och papsen, och i frysen fann jag ett pack älgfärs som blev en god färsröra till de krämiga plättarna!

IMG_4386 IMG_4389 IMG_4390

 

Ingredienser:

 • 3-4 dl sötpotatispuré (kokt mixad sötpotatis)
 • 1 ägg
 • 1 bit hackad chévreost
 • 1 msk fiberhusk
 • salt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser och stek små plättar i smör/ kokosolja på medelhög värme ganska länge på bägge sidor (annars går de sönder lätt).

Älgfärsröran gjorde jag på älgfärs, gul lök, timjan, viltfond och en skvätt grädde!

 

Hur noga är ni på att ta reda på rester?

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
emmabarremyr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Kristina

  Hej! Jag håller helt med att man ska ta vara på mat som blir över! Däremot har jag en annan syn på att äta upp allt på tallriken… Hela min uppväxt blev jag itutat av mamma och mormor (där jag var efter skolan istället för fritids) att äta upp hela den stora portionen OCH helst ta en portion till “för det här är ju inget att spara på inte”, trots att jag redan var mätt. Denna “indoktrinering” att överäta sitter i än idag vid 27 års ålder och har helt ärligt bidragit tillatt jag är överviktig då jag inte fick lära mig att lyssna på mättnadskänslorna som ung. Så idag jobbar jag faktiskt på att tänka helt tvärtom: man FÅR lämna mat om man är mätt! Viktigare då att inte ta så mycket på tallriken från första början! 🙂 någon annan som blivit uppfostrade likadant?

 2. Madeleine

  Försöker ta tillvara på alla rester så gott det går! Mår också dåligt av att slänga mat. Ibland kan ju som sagt någon grönsak eller mjölk bli dålig och då bör det ju tyvärr slängas. Men annars så! 🙂

 3. Alexandra

  Vi försöker också ta vara på allt! Väldigt sällan vi slänger något här hemma. Det skulle Vara om nån grönsak råkat hunnit bli dålig, ibland hinner det ju tyvärr ske.

 4. Sally

  Älskar ovkså rester! Inte slänga något som inte går att äta!! Kylen är alltid full av små burkar med Goa rester. Biffar/ plättar är ju grymt att göra när man har mat över, eller en enkel “släng ner allt du har i stekpannan och rör om” 🙂

stats