Emma Barremyr

LÖPNINGEN!

Tjohooo ♥

Jag har ÄNTLIGEN gjort mitt första kvalitetspass på väldigt, väldigt länge. I våras fick jag en överansträngning i benhinnan, vilket resulterade i vila från löpningen och en lång sommar med endast rehablöpning i ett långsamt tempo. Precis när jag var klar med rehabiliteringen blev jag sjuk och sedan i augusti har löpningen varit i stort sett obefintlig! Yeeey!

Nu börjar jag alltså på noll igen då.

Men när en som jag är van att springa längre sträckor, hårda pass och flera dagar i veckan är det lätt att tro att jag ska göra precis som innan den långa vilan. Mentalt är jag ju starkare och på ett helt annat plan än vad kroppen är. Det är så lätt att glömma att konditionen faktiskt är sämre och musklerna svagare nu än innan. Jag vill tro att jag kan mer, men måste påminna mig själv om att börja lugnt, inte med samma mängd och i samma hastighet som tidigare.

Oavsett om vi är nybörjare eller ska börja träna igen efter skada/ sjukdom är det viktigt att börja lugnt och trappa upp träningen långsamt och försiktigt. Konditionen brukar komma ganska snabbt, men muskler, leder och ligament behöver längre tid att anpassa sig. Så även om det känns bra är det viktigt att hålla tillbaka och inte pressa sig för hårt.

Så jag påminner mig om att jag vill att min kropp ska hålla hela livet och att varken tid, hastighet eller sträcka spelar någon roll noll. Jag lägger bort prestigen och njuter av att få springa igen. Det är ju så skönt!

Dagens påminnelse får därmed bli att ta det lugnt om du är nybörjare eller varit sjuk och ska komma igång med träningen igen. NJUT istället för att tänka på prestation, att det ska gå så fort som möjligt och att du ska träna så många pass som möjligt. Det lilla är alltid bättre än inget alls och chansen att det ska bli till något långvarigt är större om du har roligt och tar hand om kroppen istället för att pressa den för hårt!

DSC_9799DSC_9832

Foto: Caroline Dahlén

 

2-3 km ligger kvalitetspassen på just nu. Mer behövs inte och har jag lite tålamod springer jag snart längre än vad jag gjort på väldigt länge! Njuter är vad jag gör 😀

 

Vad springer ni just nu?

 

Kram / Emma.

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sofie L

    Skönt att vara igång igen, hoppas att löpningen går bra fortsättningsvis:) Imorse blev det ett 15 km-pass i duggregnet, svettigt och härligt!

    Ha en fin söndag:)

  2. Jonna

    Hej! Jo jag läste för ett tag sedan boken ”Born to run”. Är det en bok du läst eller hört talas om? I den nämns i alla fall att människan evolutionärt är skapad att springa utan skor (eller med väldigt tunna skor utan stötdämpande häl) och sätta ned främre delen av foten först i löpsteget, istället för hälen som man ju vanligtvis gör. Forskning pekar på att man genom sätta ned hälen först ökar riskerna för skador på t.ex knäna markant (trots att man är ”försiktig” med bra teknik och inte övertränar). Du är ju utbildad löpcoach, så jag undrar hur du tänker kring detta?
    Ha en underbar helg!
    Vänliga hälsningar Jonna

stats