Emma Barremyr

Menskopp

Hej vänner ♥

Ett av 2013 bästa köp för min del kan ha varit menskoppen. Har ni hört talas om en sån? Varför jag väljer att ta upp det här på bloggen är för att jag jobbar med hälsa på flera olika plan, inte bara vad gäller kost och träning. En menskopp är otroligt snällt mot både din kropp och mot miljön, och den dessutom ett ypperligt alternativ om du vill ta han dom din inre hälsa.

Menskoppen är en liten kopp gjord i silikon som  används istället för tampong eller binda. Den samlar upp mensen och behöver bara tömmas 1-2 gånger om dagen. Den läcker inte vid korrekt insättning och funkar också utmärkt att bada med (jag testade på Zanzibar). Vid korrekt skötsel kan den dessutom hålla i upp till 10 år och är därför otroligt miljösmart – den motsvarar inte ens 10 tamponger vid tillverkningen i utsläpp.

För mig – som ofta är virrig och alltid glömmer tampongerna hemma har det varit fantastiskt skönt att inte behöva tänka på att ”byta” tampong under dagarna. Jag vet att jag har säkert skydd vart jag än är och blir den full är det bara att plocka ut, tömma och tvätta den. Det var lite trixigt till en början att veta hur jag skulle få in den, men efter att ha använt den ett bra tag nu känns det helt naturligt! Att jag dessutom sparar massvis med pengar är ett annat plus – på bara några månader sparar jag in pengarna jag skulle lagt på att köpa tamponger och bindor genom att använda menskoppen istället!

menskopp

 

Här kan du läsa om hur du använder koppen!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Erika

    Jag älskar min menskopp!! Det tog ett tag innan jag lärde mig hur den fungerar och hur jag skulle sätta in den. Men nu, efter ett par mensperioder är jag frälst! Jag tror inte att jag någonsin kommer att använda något annat mensskydd någonsin igen! Den jag har kommer från https://www.menskopp.se – suverän tycker jag!!

  2. En annan Ida

    OCH menskopp är sjukt smidigt när man reser, har använt min både på långresor i asien o afrika samt kortare resor, så bekvämt och enkelt!

  3. Josefine

    Jag har använt min kopp i ca ett och en halvt år och jag är hur nöjd som helst! I början var det lite jobbigt att ta ut den, men redan efter några gånger blev det allt lättare. Mitt tips är att knipa till(pröva dig fram) så att koppen trycks neråt, sen är det bara att ta ut den:) jag tömmer den morgon och kväll och har aldrig varit med om att den blivit full eller läckt. Det finns olika stora koppar till om man blöder mycket eller lite, samt andra faktorer som kan påverka. Exempelvis ålder och om man varit gravid osv. Det fungerar utmärkt att bada, träna, sova naken utan att vara rädd för läckage och göra allt annat du gör normalt:) mitt råd är att prova, du kommer inte visa gå tillbaka till annat mensskydd!:)

  4. Felicia

    Jag har en hemma och älskar tanken av den… MEN Jag har testat använda den en gång, och det var väldigt svårt och jobbigt att ta ut den igen, nästintill smärtsamt! Alla säger att det blir enklare ju mer man använder den, men det går ju inte att börja använda den under vardagar när man går i skolan etc om man skulle behöva rätta till den eller tömma den om det är så svårt varje gång 🙁 Tips någon?! jag VILL verkligen använda den!!

    1. Felicia

      Glömde säga att jag har läst många personers/företags instruktioner som jag tyckte var lite oklara..

    2. Josefine

      Nu vet jag inte vad du provat. Men prova knipa till så att menskoppen först trycks nedåt(så blir det lättare att ta tag i den). Sen gäller det att trycka in ena sidan/båda sidorna på koppen så att luft släpps in(så att trycket släpps) samtidigt som du drar ut den. Drar man exempelvis bara ut den utan att justera undertrycket kan jag tänka mig att det gör ont/är obehagligt. Hoppas du förstår vad jag menar, lycka till!:) det blir allt lättare ju fler gånger du provar!:)

  5. Alexandra

    Jag har använt menskopp sen typ… 2007 tror jag! Så sjukt nöjd med den och jag kan inte ens tänka mig att använda något annat mensskydd längre. Man sparar enormt med pengar, man behöver inte ha med sig flera extra mensskydd när man ska iväg, det känns inte ens att man har den osv. Jag är helt enkelt jätte nöjd och skulle rekommendera den till alla 😀

  6. Maja

    Hej skulle uppskatta om du svarade på denna fråga! Jag älskar scones och äter det varje kväll nästan . Brukar ha både dinkelmjöl och vanligt mjöl. Inget socker.
    Sedan på sconsen har jag ost och massa smör.
    Går jag upp av detta? Skulle vara tacksam om du svarade. Har undrat detta så länge…

    1. Ida

      Min spontana tanke när jag läser detta är ”väg dig och se om du gått upp i vikt?” Att någon annan skall veta detta är ju direkt omöjligt. Man går ju inte upp i vikt av ett specifikt livsmedel utan när man under en längre period ligger på ett energiöverskott? Om du gör det eller inte beror ju inte främst på sconesen utan din livsstil i sin helhet?

      Däremot är väljer jag själv att lägga den största delen av mitt kolhydratsintag innan och efter träning för att använda det till just träningen snarare en att ”lagra” det på kroppen. Men vi fungerar ju alla väldigt olika i kropp och själ. Jag äter främst inte ex vetemjöl utan kör, vad jag anser är bättre för mig, på mandel & kokosmjöl då jag bakar. Variera dig och förät dig inte på just scones? Baka på ex mandel- och kokosmjöl? Variera med kokosolja, kalkon, kyckling och grönsaker på för mer protein och vitaminer? Trivs du med dina scones så njut! En måltid gör inte att du går upp i vikt 🙂

      Hoppas inte det gjorde något att jag flikade in med mina åsikter! Tyckte bara det var ledsamt att du inte kan tro på din egen känsla. DU känner dig själv bäst!

  7. Emelia

    Håller med! Menskoppen är så mycket bättre än alla tamponger och bindor i hela världen 🙂 Dock vill jag flagga för att det är individuellt hur ofta man måste tömma den. På mina mest blodigaste dagar får jag tömma var tredje timme ungefär och det kan hända att den läcker för att det är mycket blod så den inte kan fånga upp allt riktigt. Men jag trivs ändå med den och har hellre en tunn binda under än att använda tamponger 🙂 Ni som läser detta och funderar på att testa – gör det!

  8. vicky

    Det låter ju bara för roligt, menskopp, hihi 😛 Men måste säga att jag blir lite skeptisk till att man ska koka den, det kanske inte är så farligt om man tänker bakterier (eftersom att alla förmodligen dör i kastrullen, alltså det finns nog inga som sitter kvar och lurar när man sedan häller ut vattnet) men att man sedan ska koka mat i den (om man inte har en kastrull enbart för koppen förstås) så blir det genast lite motbjudande.

    Kram

stats