emmabarremyr

Emma Barremyr

Svar på frågestund om Tanzaniaresan del 2

Hej! Jag har ganska nyss börjat följa din blogg, och älskar den! Kanske har du svarat på detta innan, men vad har du för kamera? Tycker bilderna från Tanzania är jättefina! Jag undrar också vad som ingick i resan och vad som man behövde betala själv? Och sist, tror du man behöver ha väldigt bra kondition för att orka bestiga Kilimanjaro? Kram!

Hej och välkommen! Vad roligt att du hittat hit 🙂 kameran jag använder är en Canon eos 550d. Objektivet vi hade med på resan var ett Tamron 18-270 mm. Kul att du gillar bilderna!

I priset ingick allt utom vatten på safarin typ och dricks till guider, bärare och serveringsfolk! Under tiden där nere gick det nästan inga pengar alls!

Visst är det bra att komma förberedd till Kilimanjaro. Du bör ha gått en del i dina kängor, ha lite benmuskler och lite flås. Men konditionen är inte den viktigaste – det är VILJAN och det som sitter innanför pannbenet. Kilimanjaro är egentligen ingen tuff utmaning fysisk, det är tvärt om – en riktigt trevlig vandring i ett vackert landskap. Det tuffaste är att anpassa sig till höjden. Kilimanjaro är känt för att vara tufft höjdmässigt och endast två av tre av de som försöker sig på toppbestigningen klarar det pga att många blir sjuka eller ger upp för att de inte har viljan att pressa sig! Så jag säger att vinnarskallen är viktigare än konditionen (fast det är ju inte dåligt att träna innan, desto mer förberedd du är desto bättre såklart) 🙂

 

img_0003

 

Hej! Å vad bra med en frågestund kring er resa för jag har flera frågor!
* Via vilka ordnande o bokade ni er resa och bestigning av kilemanjaro?
* Har hört att bärarna förväntar sig en ganska stor dricks efter att bestigningen är färdig (vilket är helt förståeligt!) Jag är bara nyfiken på ungefär hur mycket man förväntas betala i dricks, för resan i sig är ju inte direkt billig den heller av vad jag har hört av andra vad betalade ni till dem på ett ungefär? 
* Skulle du vilja tipsa om bra kläder; modeller, märken osv, samt hur ni klädde er, hur många lager osv, saker man ska tänka på gällande kläder?
* Hade ni/hur hade ni tränat inför resan? Promenaerade ni mycket för att förbereda kroppen?
* När du skrev om er resa nämde du aldrig någon träningsvärk, men ni måste väl ha fått en hemsk träningsvärk i bl.a. vader efter så många timmars vandrande varje dag?
* Haha till sist en lite konstig fråga kanske, men hur gör man med toalettbestyr om man blir dålig i magen som ni blev? Det är ju inte direkt så mycket skyddande träd en bit upp på berget vad jag har sett så undrar hur ni gjorde när ni mådde dåligt och under själva vandringen?

Resan bokade via Andersons African Adventures, som är ett svenskt företag, vilka vi är otroligt nöjda med! Vad gäller din fråga om dricks så tyckte vi också att det var mycket pengar till att börja med, innan vi såg vilket arbete de gjorde! Vi hade 12 st i vårt team som fick dela på $400 ($200 var från mig och Pelle). Kan tyckas mycket, men de gav jag lätt till våra grymma bärare, guider och kock (som ofta har det ganska dåligt ställt).

Vad gäller kläder och utrustning är det inget som en behöver lägga mycket pengar på om en inte vill. Första dagen gick genom ett tropiskt landskap och då var det bara shorts och t-shirt som gällde. Dagarna som följde hade vi ett slitstarka byxor, en t-shirt, en varm tröja och en vind- och vattentät jacka (och regnbyxor). På kvällen var det skönt med ett underställ. Till toppbestigningen behövdes riktigt varma kläder och jag skulle rekommendera täckbyxor. Jag hade inte med mig några utan körde då på tre lager byxor och fyra lager på överkroppen (överst en varm dunjacka – jätteviktig). Dock vill jag poängtera att kläderna inte behöver vara av dyra märken för att vara bra! Ett par riktigt bra och sköna kängor är dock något jag skulle rekommendera, även ett regnställ som håller tätt!

Angående träningen så hade jag inte tränat mycket alls under hösten. Jag gjorde en träningsplan till mig i oktober, men pga av sjukdomar och skador gick jag upp för Kilimanjaro i den sämsta kondition jag någonsin varit, och det gick bra det med! Antar att jag har en bra grundstyrka och grundkondition eftersom jag klarade mig upp ändå 🙂 Och faktiskt så hade jag ingen träningsvärk alls. Jag är van att gå ganska mycket så det kanske var därför?

Haha, frågan om toaletterna känns kul, för det var något det jämt och ständigt var prat om när vi var så dåliga i magen. Det är bara att gilla läget! I lägren där vi sov fanns det typ “dass” med hål i golvet, som kan vara något av det äckligaste jag upplevt någon gång (vilken toalett som helst kändes fräsch efter det). Annars var det bara att försöka hitta någon bra sten längs vägen att sitta bakom, och det var lite småjobbigt när det blev kris – men det funkade! Även om det inte fanns träd så fanns det faktiskt ganska många stora stenar 🙂

 

IMG_7441
De små “husen” ni ser på bilderna är dass!

img_0028

Var ni på safari? Hur bokade ni den isåfall? Med vilket bolag? Tips på restauranger/mat? Sevärdheter osv.

Vi var på safari i Lake Manyara, Ngorongoro och Serengeti (som även det bokades med Andersons African Adventures). Serengeti är ett måste för den som åker till Tanzania, helt otroligt och rekommenderas varmt, även Ngorongoro! I Zanzibar blev vi sjuka och var därför inte ute på det vi tänkt. Har annars hört att det ska vara fint att dyka där nere 🙂 Restaurangen på hotellet var fantastisk och flyttade varje kväll ut på stranden så att vi satt under stjärnhimlen och åt, underbart!

 

IMG_8887 - Kopia

IMG_8889 - Kopia

 

Hur länge rekommenderar ni ungefär att man ska stanna i tanzania och zanzibar för att känna att man har hunnit med och se det viktigaste? Vill gärna åka till alla 3 ställena om man ändå ska åka dit men hur länge bör man vara borta ungefär? 3-4 veckor eller räcker det med 2? Hur såg ni på risken att bli sjuka? Vaccinationer? någon speciell? Vad är bra att ha grejer att ha med sig inför kilimanjaro? need to have och good to have ungefär?

Ska du göra både Kilimanjaro, safari och Zanzibar rekommenderar jag att stanna i tre veckor, eller iallafall två och en halv vecka! Det beror lite hur länge du vill vara i Zanzibar och vart du vill på safari? Kilimanjaro tar sju dagar, och vill du till serengeti tar safarin fem dagar. Sen är det upp till dig hur länge du vill vara i Zanzibar 🙂 jag tyckte tre veckor var perfekt och hade nog inte velat stanna längre varken på safarin eller i Zanzibar!

Risken att bli sjuka var inget vi tänkte på. Vi åt ju malariaprofylax och hade båda vaccinerats med twinrix (ett måste om du reser och vill vara rädd om dig) och mot gula febern (ett måste för att få komma in i Tanzania). Magsjuk finns ju alltid en risk att bli, vilket vi också blev på Zanzibar i omgångar vilket såklart var tråkigt, men det gick något magvirus när vi var där så jag tror bara att det var otur!

Bra att ha med på Kilimanjaro är kamera, solglasögon, solkräm, varm jacka, underställ, slitstarka byxor, riktiga kängor, regnkläder, resorb, immodium, panodil och ett glatt humör typ! Haha!

 

IMG_7598

IMG_7956 - Kopia

img_8594-kopia1

 

Det var allt! Hoppas ni är nöjda med svaren 🙂

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
emmabarremyr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats