Emma Barremyr

Magproblem och picknick

Hej fina ni ♥

Hur har eran helg varit? Vad har ni gjort? Hur mår ni? Berätta!

Helgen som gått har jag inte gjort mycket alls, vilket har varit välbehövligt för min del. Lördagen var en planerad vilodag, medan jag tänkte söndagen som en härlig dag att springa intervaller på. Men nu har magen bråkat igen hela helgen och tagit all energi så någon löpning blev det inte igår. Söndagen fick tråkigt nog tillbringas i soffan!

Och på tal om magen så har jag fått svar från farbror doktorn nu och det är inget fel på mig – allt ser bra ut och alla värden var finfina! Lite typiskt känns det – för jag hade hoppats på att det skulle vara något som gick att göra något åt, men nej. IBS:en har alltså blivit värre och det är dags för mig att ta tag i det. Jag bröt ihop igår både en och två gånger för att det känns så j*vla tungt! Jag ORKAR INTE hålla på att krångla med maten, utesluta ditten och datten, tänka och planera! Just nu känns det inte som om någonting funkar och magen sparkar bakut för minsta lilla matbit. Självklart äter jag ändå, men det är inge kul. Jag mår dåligt, mår illa och blir trött. Det jobbigaste är att inte veta, att vara allergisk hade varit så mycket enklare – då hade någon kunnat säga – ät inte ”det där” så blir det bra. Nu vet jag inte vad som är felet eller vad jag ska göra, vilket gör mig så ledsen!

Jag har iallafall bestämt mig för att testa Fodmaps. Ni är så många som tipsat mig om det och jag känner att jag vill ge det en chans för att se om det kanske funkar för mig också! Jag kommer då behöva utesluta mycket av det som jag äter dagligen nu, vilket känns som en stor utmaning. Jag tappar inspirationen lite så ni som följer denna diet får gärna komma med receptförslag! Det skulle jag uppskatta otroligt mycket ♥

Men nog om magen! Helgen har bjudit på härligt väder och efter en lång förmiddag med frukostmys i soffan tillbringade jag och Pelle lördagseftermiddagen ute i skogen med promenad och picknick! Och just där ute i lugnet mådde jag himla bra och glömde nästan min svullna, uppkörda mage för en stund! Skogen ger mig frihet och den friska luften ger mig energi!

Ahhh!

2-1 6-1 8 6-2

 

Till matsäck hade vi med oss pannkakor fyllda med chokladkräm och mosade hallon! Till det drack vi varm hasselnötschoklad med vispad kokosgrädde! Om det smakade bra? Ojojoj, så gott det var att sitta ute i gräset och mumsa i solskenet!

Pannkakorna och chokladkrämen hittar ni recept på här (bytte dock ut rismjölken till coconut dream).

Varm hasselnötschoklad (2 personer):

  • 4 dl hasselnötsmjölk
  • 1-2 msk kakao
  • 2 tsk kokossocker
  • 1 nypa vaniljpulver
  • 1 nypa salt
  • (2 rutor mörk choklad)

Värm alla ingredienser till en rykande het choklad. Servera med kokosgrädde!

 

4 (2)

2-2

 

Vad brukar ni ha med er på picknicken?

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. linda

    Har själv IBS och det är så otroligt jobbigt. Du har varit en stor förebild för mig när det kommer till kosten och jag själv experimenterat med vad jag kan äta och inte. Att IBS är obotligt och beror på störda nervsignaler som läkarna säger trodde jag också förut, vilken fick mig att tappa livsgnistan helt i nästan 2 år. Snubblade därefter in på folk som skrivit om hur de via kosten blivit ”friska”. Jag har läst så himla mycket om detta senaste 3 åren (den tid jag haft IBS) och det verkar i så många fall vara just mjölken och spannmål som är boven. Jag äter väldigt likt dig och hade svårt att släppa mjölken men det måste va det bästa jag gjort. Jag blev aldrig direkt bra av glutenfri kost, men nu efter några månader utan mjölk, spannmål, halvfabrikat, skitmat osv så är jag aldrig dålig i magen, jag behöver inte gå akut på toa, jag är heller inte förstoppad i flera dar. Magen fungerar precis som den ska! Gaser har jag fortfarande (fast vilken människa har inte det?) Men jag kan hålla dom inne utan ett krig i magen! Det är skitjobbigt att utesluta saker ur kosten, jag själv måste nog eventuellt utesluta kokos pga. magont vilket känns pisstråkigt men mår magen bra mår man själv bra! Det är SÅ värt det när man kan leva sitt liv, utan att oroa sig för magen. Jag kan till och med äta nötter och smågodis nu utan att få hemska gaser eller bli dålig i magen, vilket har varit konsekvenserna förut. Magen verkar lixom läka och tåla mer och mer. Underbart 🙂 Lycka till!

  2. Sophia

    Känner verkligen igen mig. Det är tar så mycket energi, man försöker vara optimistisk och hoppfull. Men när magen kraschar IGEN känner man sig så maktlös. Man ställer ju ina höga krav, bara att kunna få äta utan att må dåligt, att få fungera!

    För mig brukar det hjälpa lite att tänka på att det inte är något farligt, tror att smärtan skapar oro som i sin tur gör att magen reagerar ännu mer.. Kör lite mindfulness genom att tänka på hur det känns att le istället. Lite flummigt kanske, men fungerar faktiskt ganska bra. En negativ känsla mot en positiv! Om inte annat får man iaf ett leende extra;)

    Har förövrigt själv precis börjat äta enligt Fodmaps, (är nu inne på andra dagen) efter ännu en magkrasch, så ska definitivt ha lite koll på din blogg som förövrigt är fantastiskt inspirerande!
    Ta hand om dig!

  3. Jenny

    Problem med magen (eller nedre regionen) är fruktansvärda och det påverkar hela ens existens. Man mår pyton både fysiskt och psykiskt. Det kan hjälpa att göra en livsmedelskartläggning. Det finns dock en viss risk med att konsekvent utesluta det ena livsmedlet eller det andra, såvida det inte finns allergiska skäl. Till slut finns det inte mycket kvar att äta och rädslan för att av misstag få i sig ”fel” livsmedel gör att stressen också ökar och att man utesluter ytterligare livsmedel. Som ovanstående har skrivit handlar ju IBS om störda nervsignaler, vilket man inte kan lindra rent medicinskt. Man kan säkerligen lindra några symtom genom att utesluta påfrestande födoämnen (som lök), men du verkar äta väldigt ren och varierad mat med bra näringsvärde, och verkar dessutom ha haft en balans tidigare som fungerat, så kanske behövs inga drastiska förändringar. Bakteriefloran påverkas när man är utomlands och det kan ta väldigt lång tid innan den hämtar sig, så håll ut. Gör naturligtvis det du tror fungerar, men gör det eftertänksamt, så att det inte stör ut magen ännu mer.

  4. Cecilia

    Hej emma!
    Jag har en grejj som faktiskt funkar för IBS. Jag har också haft en mage som krånglar & bråkar. Men precis som du beskriver var min tarm också ”superfin”, altså är drt bara IBSen.. Jag kommer ihåg känslan när man fick tillbaka det resultatet av doktorn.. Man blir nästa ”ledsen”, åtminstone frustrerad när doktorn säger att ”allt ser bra ut”.. Jag min känslan du beskriver.. Hoppas innerligt att det går över, för IBS är inte kul alls..
    Och sen när man måste utesluta saker blir det nästan som ett stressmoment, och stress gör ju bara allt värre.. Och där är det förbannade ekorrshjulet igång.. Tycker synd om dig – hoppas det blir bättre!
    Iaf, jag  började blev rekomenderad att dricka alovera, det är en speciell sort, en ekologisk odlad och innehåller mest alovera på marknaden. Jag hade då testat allt och inget funkade så jag var väldigt skeptisk.. Men jag gjorde ett försök och idag är jag så glad eftersom min IBS är nästintill borta idag! Det är verkligen helt fantastisk. Jag vill rekomendera det för dig, är du intresserad kontakta mig så ska jag berätta hur du köper det. 
    Är ju ingen garrangi att det funkar för dig bara för att det funkar för mig, men att läsa av inlägget är det kanske värt en chansning? Kontakta mig om du är intresserad, skrev in min mail adress så du har!

    Styrke-Kram på dig <3 

  5. Rebecca

    Åh, vad jobbigt med magen! Jag har testat FODMAP och tycker att det fungerar, faktiskt! Jag höll mig 3 veckor mycket noga med vad jag åt. Skrev ner varige kväll vad jag hade ätit, hur ont jag hade osv. Hade jag ont i magen nästa dag kunde jag enkelt titta tillbaks på vad jag hade ätit. Efter ungefär 1,5 veckor var jag si och så symptomfri, men sedan drack jag kamomill-te vilket störde min mage riktigt mycket! Men det är ju så svårt – var det téen som gjorde det eller bara tillfälldigt? Gah… Jag har fortfarande inte introduserat gluten, mango, äpplen, brokkoli, kål, blomkål osv. eftersom jag vill ha stenkoll på symptomen när jag ska äta dom största ”bovarna”. Men det är så himla jobbigt, som du sa, att holla koll på allt hela tiden. 3 veckor utan lök, liksom!

    Jag åt/äter glutenfri havregrynsgröt med mandelmjölk eller havremjölk med banan och bär till frukost, apelsin till mellanmål, en stor sallad med sallad, paprika, tomater, gurka, oliver, soltorkade tomater, feta-ost, sötpotatis, quinoa/ris med en massa olivolja till lunch, riskakor med jordnötsmör, knäckemackor (glutenfria) med ägg eller laktosfri yoghurt med hemmagjord granola och banan till mellanmål igjen, och stora sallader till middag, eller glutenfri pasta med hemmagjord tomatsås (så att man kan kontrollera lök osv.) med tonfisk till middag. Jag har ätit mycket fisk till middag med t.ex klyftpotatis och spenat. Och i mina sallader har jag haft mycket aubergine och squash. Gör smoothies med mandelmjölk, bär och banan om du behöver något extra. Annars har jag knaskat mycket på morötter, bananer, riskakor, kokta ägg, nötsmör och knäckebröd. Du kan ju fortsätta att äta chia-puddingar (det har jag gjort!) och koka gröt på bovete om du tröttnar på havre. Gör pannkakor med ägg, valfri mjölk och bovetemjöl.

    Det som är svårt är egentligen nu när jag inte har så bra koll på vad jag äter. Jag kan fortfarande ha ont i magen och bara: Men vad nu?! Har jag inte bara ätit ”trygga” saker?! Men det är i alla fall bättre än innan jag startade. Jag har alltid med mig en liten bok som jag skriver ner matvaror i när mina symptom kommer tillbaks. T.ex märker jag att jag får ONT av socker ärter, för mycket nötter och frö, kaffe på tom mage osv. Men det är värkligen svårt och jobbigt, fast jag är så trött på att det alltid skall vara något med min mage. Oj, nu blev det lite långt här, haha.

  6. Klara

    Testa kiropraktor/osteopat. Jag vet många magproblem som blivit hjälpta av att förbättra rörlighet och funktion i ryggraden, jag håller själv på med en kur nu och märker skillnad! Men se då till att hitta någon som har erfarenhet av liknande problem och som tror sig kunna hjälpa dig. Det är inte meningen att man ska behöva utesluta livsmedel efter livsmedel ju längre tiden går, utan det kan ibland vara fysiska problem. Hela kroppen hänger ju ihop och är ryggens funktion inte optimal påverkar det organen! Hoppas att det kan vara en ny input på problemet 🙂

    1. Karin Gustafsson

      Ja min sjukgymnast sa att patienter blivit mycket bättre i sin IBS när de jobbat med att minska spänningar… Så detta jobbar jag på nu, hoppas hoppas det kan hjälpa… 🙂

  7. Gabriella

    Va trist att du har såna problem med magen! 🙁 jag håller alla tummar och tår att det blir bättre snart fina Emma! <3

  8. Josefine

    Lider med dig och jag förstår verkligen att du inte vill trixa med maten! Särskilt när man har haft ätstörningar är det jättelätt att hamna i fel spår igen när man av någon anledning behöver göra det. Egen erfarenhet – sitter här med nojjor och gamla spöken efter att ha varit tvungen att ändra min kost radikalt då jag ammar ett allergiskt barn (det man äter går över i bröstmjölken). Kämpa på! IBS går ju i skov, så kanske har du haft lite mycket runt omkring dig nu och det är därför magen krånglar? Kanske krånglar ännu mer för att du oroar dig över den?
    Kramis

  9. Flisan

    Jag och min underbara pojkvän har haft det toppen i helgen! Vi har bara tagit det lugnt och tagit hand om varandra! Bara ”varit”. Pussat på varandra. Kramat varandra. Skrattat ihop. Gjort underbara middagar och otroligt goda frukostar till varandra! Känner mig otroligt lyckligt lottad!! 🙂 Vi stressar inte mycket. Vi har bestämt det, att vi inte vill ha ett sådant liv. Vilket fungerar utmärkt. Så några magåkommor har jag inte! Känns underbart!! 🙂

  10. Emelie

    Jag känner verkligen för dig Emma. Måste kännas väldigt tungt. Jag är också just nu på utredning hos farbror doktor för magproblem. Massor med prover är inlämnade och det känns hemskt men jag hoppas nästan att det är ngn allergi och inte en inflammatorisk sjukdom som t.ex. IBS. Doktorn verkade dock tro mer på IBS då det går i skov… Wish me luck ;)!

  11. Ellen

    Mim IBS har inget med vad jag äter att göra. IBS innebär ju att man har en ökad retbarhet på nerverna (och det är alltså nerverna det är fel på). Vet dock flera som har problem med olika mat, och måste utesluta massor. Men vill bara understryka att IBS i grunden handlar enbart om att det är fel på nervsignalerna och besvären ka öka vid stress och fel typ av mat! Själv tycker jag att det är skönt att jag inte har problem med vad jag äter, och tycker synd om er som har besvär med det och hoppas att ni hittar en lösning på era matproblem!

  12. Frida

    Vad tråkigt med magen 🙁 kämpa på!

    Min helg har varit sådär, det är så himla mycket nu och jag orkar inte riktigt med. Jag får inte någon struktur på min kost och hur mycket jag än försöker så går jag inte ner i vikt. Träningen däremot går så sjukt bra nu, det är lycka varje gång jag är på gymmet eller ska springa. Dock kan jag inte springa längre än 2 km då min fot inte klarar mer (Jag stukade den för ett tag sen och det har tagit lite tid för den att läka).

    Hoppas du får en bra vecka Emma! Kramar

  13. Caroline

    Åh! Jag känner PRECIS likadant. Jag vet inte hur ofta jag bryter ihop och bara gråter för att det är så jobbigt med magen och för att jag inte har lust att, som du säger, ”utesluta ditten och datten, tänka och planera”. Jag har också tänkt testa FODMAP. Jag har faktiskt börjat lite för någon vecka sedan men ska börja på nytt igen. Det är så lätt att råka få i sig lite lök eller liknande… Berätta gärna hur det går för dig och dela med dig av tips och recept! Vi är många som lider av IBS och det är så himla fint att du berättar om det. Det är tröttsamt att skämmas över något en inte kan rå för. Och att begränsas av magen, det är det värsta jag vet!

  14. Nathalie

    nä när magen spökar är det inte roligt, själv hade jag till för några årsen aldrig problem, men sen hade jag en väldigt stressig period och sedan dess bråkar min mage till och från, men vet också nu varför den klarar inte av att jag kör i 120 längre, var gång det blir lite för mycket av allt då säger den i från och det är en svår balans gång då det ofta är så mycket som man vill ha in i sin planering och ibland kan man inte styra alla aspekter…hoppas du får bukt på det iaf kram kram

  15. Erika

    Jääääklar vad det där såg gott ut! Måste testa hasselnötschokladen!

    Fy så tråkigt med magen. Jag vet precis hur ont det kan göra och hur frustrerad man kan bli. Har haft och har emellanåt liknande bekymmer och jag vet inte heller vad felet är. För min del vekar det enbart vara stress som ligger bakom för jag ser verkligen inget mönster i det jag äter. Hoppas ditt vänder snart så du kan leva ditt liv på bästa vis.
    Kram!

    1. Ellen

      Som jag skrev i min kommentar nedan så ser jag inte heller något mönster gällande mat i mitt fall. Men IBS i grunden handlar om att det är fel på nervsignalerna så du kan alltså få jätte problem även om du inte är stressad (som jag får). Självklarr kan stress göra det värre efter som det påverkar det sympatiska nervsystemet och det sympatiska nervsystemet i sig påverkar nerverna!

  16. Julia

    min helg har varit finfin, joggade ute för första gången på superlänge i fredags och tyckte knappt 5 km var jobbigt, så på söndagen ökade jag tempot och det blev 6,5 km på kortare tid 😀

stats