Emma Barremyr

Läsarfråga – träning och sjukdom?

Hej Emma! Tack för en sinnessjukt grym blogg, läser varenda dag. :) Jag har en liten fråga… Vart går gränsen när man är hängig att avstå från träning? Är varm och kall om vartannat, , trött och snuvig. Bita ihop och köra ändå eller vila? Kram och trevlig helg!

 

Hej och tack för dina fina ord om bloggen, de värmer <3

Det är många som undrar över det här med träning och sjukdom, så jag tänkte vi skulle reda ut det här och nu.

Det är svårt att säga vart gränsen går, men mår du inte bra skulle jag alltid rekommendera vila. Av flera olika anledningar ska du alltid avstå träning om du inte känner dig frisk. Är kroppen hängig och trött finns det ingen mening med att träna. Det som många glömmer är att träning bryter ner kroppen vid träningstillfället (det är i vilan kroppen byggs upp). Träningen stressar ditt system och gör dig mer mottaglig för infektioner, precis efter träningstillfället. Mår du dåligt och ändå tränar bryter infektionen troligtvis ut och gör dig sjuk. Kroppen prioriterar naturligt immunförsvarets kamp mot infektionen, vilket gör att träningseffekten blir väldigt låg.

Har du varit sjuk och fortfarande inte är helt frisk – träna INTE. Kroppen jobbar då stenhårt med att försöka göra dig frisk och om du då sätter igång med träning som ökar blodcirkulationen är risken stor att att infektionen sprids än en gång i kroppen, och risken finns också att infektionen sätter sig på hjärtat om du har otur. Träningen kan aldrig vara viktigare än ditt liv, vila hellre lite extra än att riskera din hälsa och få konsekvenser som kan kosta dig ditt liv. Var rädd om er själva och ta hand om era kroppar, vila är viktigt ♥

Jag tänker alltid – vila en dag extra, oavsett om jag mår toppen, och har som regel att vila lika länge som jag varit sjuk. Bara för att jag (eller ni) vilar en eller ett par veckor försvinner inte det vi tränat för. Det finns kvar, redo att fortsätt kämpa när vi är friska igen! Att bli sjuk då och då hör till livet.

Därför ska du inte träna när du är sjuk eller hängig:

  • Sämre resultat – din energi går åt till att immunförsvaret ska göra dig frisk och fri från infektionen. Det finns inte mycket energi kvar till att utföra ett träningspass, bygga muskler eller förbättra konditionen. Du får sämre resultat och prestationsförmågan försämras markant.
  • Tillfrisknandet försvåras – om du stressar systemet med träning försvinner energin till att bekämpa infektionen och det kommer ta längre tid innan du blir frisk.
  • Risk för svåra komplikationer – för den som har otur kan infektionen spridas till hjärtat och en vanlig förkylning kan då utvecklas till hjärtmuskel- eller hjärtsäcksinflammation. Båda dessa kan ge kroniska hjärtproblem och i värsta fall leda till döden.

IMG_8947

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lovisa

    Hej Emma. Tack för all din inspiration. Underbar blogg verkligen!
    Har lite frågor kring detox, vet att du gjorde en för inte så längesedan. Iallafall. Har du några tips, jag var nämligen på väg att köpa ett dyrt paket med produkter till ett detox program. Men kände att jag inte hade råd. Måste det kosta så mkt? Med alla tillskott osv. Jag dricker Alovera vilket jag tycker är bra och kommer fortsätta med under detoxen. Hur kan jag lägga upp en bra plan som inte kostar massa extra? Vill ju att den ska fungera!
    Tacksam för svar
    Mvh lovisa

    1. Ann-Christine Reimer

      Jag har testat Holistics detox och jag är tämligen säker på att det gjorde så att rosacea bröt ut. Körde en kur i februari/mars förra året. Efter tre-fyra veckor började rosacean synas. Nu i januari/februari körde jag en ny omgång. Samma sak. Rosacean blev aldrig helt bra emellan, men mycket värre igen efter detoxen. Så det där håller jag mig i från numera – åtminstone Holistics. Jag skriver om detta på min blogg bland annat.

  2. Emelia

    Tack för en väldigt fin blogg! Du förklarar så bra och pedagogiskt! Har funderat över det här med träning och förkylning. Så svårt att känna efter ibland – är jag verkligen hängig eller bara trött och stressad? Jag valde att avstå från träning förra veckan för jag kände mig inte helt hundra. Under helgen mådde jag bra igen och kunde vara ute och springa – ett bra beslut!

    1. Emma

      Tack själv för din kommentar! Kul att du gillar bloggen Emelia 🙂 Du gjorde verkligen ett bra beslut, klok tjej ju 🙂

stats