Emma Barremyr

Läsarfråga om kokosmjöl

Hur fungerar det med kokosmjöl, smakar det något, eller kan man ersätta vetemjölet till kokosmjöl i t.ex. redning till såser eller som bindemedel? Är det så nyttigt som alla påstår? Uppskattar verkligen ett svar då jag aldrig blir klok på detta! 🙂 kram

Jag köper mitt kokosmjöl härifrån <–(klick).  Det är ett kokosmjöl med råkvalitet där kokosnötsköttet behandlas kort efter skörd, pressas på olja och sedan torkas försiktigt under 40°C för att hålla rå standard. Detta innebär att mjölet fortfarande är sprängfyllt med vitaminer och mineraler (det fantastiska med rawfood). Förutom att kokosmjölet innehåller 40% kostfiber så innehåller det ca 20% högvärdigt protein.

Kokosmjöl har många hälsofördelar. Bland annat så innehåller det inget gluten, ingen laktos och är avlastande för matsmältningssystemet. Mjölet är också fullt av nyttiga fettsyror som främjar upptaget av speciellt magnesium, kalcium och fettlösliga vitaminer som A- och D-vitamin. Som jag skrev innan är det också rikt på proteiner och innehåller alla åtta essentiella och livsnödvändiga aminosyror.

Kokosmjölet främjar en sund tarm och en väl fungerande matsmältning i och med att det binder gifter, sänker blodfetterna och reglerar blodsockret. En kost rik på fibrer gör att matens passage genom tarmen påskyndas och det hjälper även till att rena tarmen. Mjölet innehåller 38 g fibrer per 100 g och kombinationen av fibrer och en låg andel kolhydrater gör att mjölet även har en låg inverkan på blodsockret.

Vad gäller smaken har kokosmjöl en tydlig kokosdoft- och smak och frågar du mig är det helt underbart! Eftersom det smakar naturligt sött och har en mild smak av kokos, krävs mindre sötningsmedel i till exempel en deg, men samtidigt upplevs både smaken och aromen intensivare.

Att använda kokosmjöl är ett enkelt sätt till att få i sig mer protein och fibrer. Tillsätt kokosmjöl i en smoothie, i gröten eller din mugcake och den blir underbart len och krämig. Baka med kokosmjöl som bas och du får underbara bakverk. Kokosmjöl kan upp till en viss mängd ersätta vanligt mjöl vid bakning, men eftersom det suger mycket vätska behövs även andra mjölsorter och bara en liten del kokosmjöl. Det funkar även att använda som redning till såser, men kom ihåg att det ger en lätt kokossmak!

Källa.

kokosmjöl

För övrigt så finns kokosmjöl i de flesta matbutiker idag och de vanligaste märkena jag sett är Risenta och Kung Markattas. Jag älskar att hälsokosten börjar sprida sig in i vanliga matbutiker. Det gör det så mycket mer lättillgängligt att äta hälsosamt!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Vella

    Tack så hemskt mycket för detta svartet! Så kokosmjöl är alltså nyttigt? Hur är det med kokosMJÖLK och kokosgrädde, är det bättre/nyttigare än vanlig mjölk/grädde? Kalori och hälsosynpunkt 🙂

stats