Emma Barremyr

Hemmagjord proteinbar med smak av choklad

Hej vänner ♥

Efter träningen behöver vi få i oss ett snabbt mellanmål innehållande proteiner ochkolhydrater inom 20 minuter. Proteiner och kolhydrater tas upp snabbt i kroppen och behövs för att bygga upp musklerna efter träningens nedbrytande effekter.

En proteinbar som du köper i affären har visserligen en hög proteinhalt, men innehåller för övrigt en massa andra onödiga ämnen, men framförallt rent socker och olika E-ämnen.

Jag har istället experimenterat fram en egen proteinbar med smak av choklad som ger dig precis det du behöver efter träningen (kolhydrater och proteiner). För att snabba på upptaget av näringsämnen försökte jag hålla nere på fettet (därav inga nötter). Och för att få den riktigtsöt och god slängde jag i dadlar som också bidrar med fina kolhydrater!

Denna mina vänner, är en skapelse jag vill dela med er!

Enjoy!!!

Ingredienser:
15 dadlar
1 banan
1 1/2 dl kvarg
1 dl mjölk
1 dl äggvita
1 1/2 dl havregryn
1/2 dl kakao
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa alla ingredienser i en matberedare tills det är ordentligt blandat. Häll upp smeten i en bakplåtspappersklädd form (sklicka skålen) och ställ in i ugnen runt 20 minuter. Ta ut och låt svalva innan du lossar kakan från pappret och skär den i bitar (den är ganska degig när den kommer ut från ugnen, men ”sätter sig” när den svalnat). Förvara i kylen eller frysen!

Passar lika bra som uppladdning för extra energi innan träningen som till återhämtning efter träningen!

Hoppas att ni gillar!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Rebecka

  Låter ganska lättlagat och gott. Ska pröva att ha dessa hemma som tilltugg när jag nu är föräldraledig och ammar. Då måste det gå fort och gärna stilla både söt-och chokladsug efter långa, vakna nätter. 🙂

  1. Emma

   Kul att höra, hoppas du gillar dem! Kom ihåg att låta den svalna ordentligt (gärna över natten) innan du skär upp den då den är väldigt kletig när den kommer ut från ugnen!

 2. Anja

  Åh vad bra 🙂 Jag är nötallergiker och hittar inga proteinbars utan nötter. Atkins har men där är ju spår av nötter. Klarade av den i några dagar sen började jag känna av allergin. Du skrev som svar i någon kommentar att den blir rätt så kladdig. Om man har den inne i typ 25 minuter istället tror du den blir mer fast då och inte så kladdig eller det är p.g.a alla dadlarna som gör att den blir så kladdig generellt?

 3. Evelina

  Hej Emma! Underbar blogg!:) tänkte bara fråga vad du har för fetprocent på kvargen om det nu spelar någon roll 🙂

 4. Josefine

  Hej Emma!

  Jag gjorde dessa idag men konsistensen blev bara kletig. Jag följde receptet och hade inne dem i 20 minuter 200 grader och tog ut dem. Då jag skulle bort två timmar lät jag de stå framme och svalna i formen. När jag kom hem och provade dem var konsistensen bara kletig. Så jag satte in den igen i hopp om att den bara behövde vara inne lite längre, men ca 20-30 minuter senare var det ingen skillnad förutom att översta laget var knaprigare. Har du möjligtvis någon idé på vad detta kan bero på? Det känns spontant som att ”degen” inte vill sätta sig, om du förstår vad jag menar? Jag som var så sugen på att testa dessa!

  Du gör ett fantastiskt jobb med bloggen och det är roligt att läsa om din resa du varit på!

  1. Emma

   Vad konstigt att den blev så? Som jag skrev i receptet är den ganska degig när den kommer ut från ugnen och därför behöver den svalna innan. Det har alltid funkat för mig… Men vad använde du för form? Hade du bakplåtspappar i? Jag brukar ha det i för då blir den lättare att lyfta ur formen och kan sen ligga och svalna innan jag skär den i bitar 🙂

   Vad kul att du uppskattar mitt arbete på bloggen och tycker det är kul att läsa om resan 🙂 kram

 5. Ellinor

  Åh ser riktigt goda ut och skönt med en som inte innehåller proteinpulver då jag inte har något 😉 Men tänkte fråga hur många sk amman ta efter träning ? Kan man ät kvällsmat efter (alltså kommit hem duschat ah kvällsmys du vet;) ) Hur funkar det ?
  Har ätstörningar så av de skälen har jag ju matschema och så vidare och därför undrar 🙂

  Tack för världens bästa blogg <3

 6. Ann

  Jag undrar över äggvita. Har läst här och där att äggvita är så bra och det innehåller massa proteiner. Men enligt livsmedelstableer så är det snarare äggulan som innehåller proteiner och näringsämnen (äggulan är ju ”moderkakan” medan vitan är ”fostervattnet”). Så därför undrar jag över varför det är så mycket äggvita i flera recept. Vore det inte vettigare att ha HELA äggen, så att det blir mer näringsämnen? Eller är det bara så att vitan är bättre för vissa intoleranser?
  Hälsningar Ann

 7. Ida

  Hejsan! Kom in på din förra blogg där du skrivit mycket angående ätstörningsproblem och jag har en fråga om det som jag skulle bli jätteglad om du kunde svara på.
  Jag har haft/har en ätstörning men har nu bestämt mig för att verkligen bli frisk från den. Dock finns ju fortfarande ”djävulen” kvar och det känns som att jag går upp i vikt på fel sätt. Lite konstigt formulerat men hur gjorde du när du gick upp i vikt? Jag har för tillfället slutat träna helt och hållet, vilket känns jätte jobbigt förstås, och dessutom tvingar jag mig att äta mackor till frukost och glass på helger (vilket känns ännu jobbigare med allt prat om hur dåligt kolhydrater är osv).
  Så jag tänkte om det finns något hälsosamt sätt att gå upp i vikt på eller är det helt enkelt att äta mycket onyttigt och inte träna? För nu känns det som att det onyttiga jag äter bara lägger sig som fett på ställen jag inte vill ha fett istället för att bygga upp… samtidigt är jag rädd för att fortsätta gå ner i vikt om jag börjar träna igen.
  Så ja… hur gjorde du? 🙂
  Kram!

 8. Marie Andersson

  Detta recept måste jag bara prova, låter helt underbart och i min smak! Dessutom saker som jag har hemma 🙂 Tack Emma och kramar skickar jag till dig i Afrika 🙂

 9. Bella

  Men åh! Äntligen 🙂
  Jag har suttit o suktat o tyckt att så mycket ser gott o bra ut, men oftast så är det nötter i nyttiga o träningsbaserade recept, o jag är allergisk. Så gissa om jag ska prova detta? Jajjemän 🙂

 10. Josefin B

  Mmm mitt favvorecept av hemmgjorda proteinbars! Smaskig och perfekt efter träningen! Enkel att göra också, stor tumme upp :))

stats