Emma Barremyr

Att skapa hälsosamma rutiner

Hej ♥

Jag fick önskemål från en läsare att skriva ett inlägg om hur man gör för att skapa en hälsosam grund i sina vardagsrutiner. Jag är medveten om att det kan vara otroligt svårt att ändra vanor och börja leva ”hälsosamt”. Att skapa nya vanor tar tid, det tar faktiskt så länge som upp till tre månader innan en ny vana sätter sig. Så för dig som kämpar – ge inte upp för lätt, låt det ta tid och var inte för hård mot dig själv.

Det viktigaste är att skapa en bra grund som passar just dig. Du måste BESTÄMMA dig och du måste framförallt vilja och tro på dig själv.

Jag ger dig lite tips på vägen:

  • Ät på bestämda tider (frukost, lunchmiddag och 2-3 mellanmål varje dag)
  • Planera maten i förväg. Ta t.ex. en söndagsfika då du/ ni skriver en mat + handlingslista (inkludera även mellanmål) så sparar du mycket tid för kommande vecka.
  • Planera även träningen och träna bara sånt som är roligt för dig. Är träningen planerad och rolig blir den oftast av. Ett annat tips kan vara att träna tillsammans med en vän (eller en PT :p), då blir det både umgänge och träning i samma smäll.
  • Gör en prioriteringslista – vad är viktigt i ditt liv? Vad VILL DU lägga tid på? Finns det något du kan plocka bort? Bör lägga till?
  • Gå och lägg dig i tid och se till att få den sömnen du behöver.
  • Börja med en sak i taget – t.ex. att plocka bort socker från kosten, ät 2 frukter om dagen och grönsaker till maten, lägg in ett extra träningspass i veckan, vardagsmotionera osv…
  • Och en VIKTIG punkt: jämför dig aldrig med någon annan och dennes vardag och rutiner. Utgå från dig själv och det du mår bäst av! Jämför du dig skapar det lätt stress och kan göra dig omotiverad. DU ska vara i FOKUS!

Jag själv håller för tillfället på att skapa en ny vana i mitt liv. YOGAN. Det är inte lätt, även om jag älskar att yoga och känner dess positiva effekter är det så lätt att prioritera bort. Men jag jobbar på det och det går framåt. Jag ger inte upp. Jag jobbar med att prioritera yogan helt enkelt och har valt att lägga mindre tid på t.ex. slösurfande och sociala medier. Är tiden knapp är det prioritering som gäller.

måndag4

PS. Här <– (klick) kan du läsa om min planering vad gäller maten.

Lycka till!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Emma

    Hej, och kul att höra att du gillar bloggen! tack, det värmer 🙂 Utbildningen jag jag på safe education i Sthlm under tre månaders tid förra hösten. Det var en grym utbildning, men väldigt intensiv. Jag kunde dock redan mycket från min utbildning till hälsocoach som jag gick på Karlstad universitet. Den utbildningen är nu tyvärr nerlagd då det var så få som fick jobb efteråt!

  2. Alexandra

    Skulle inte du kunna berätta mer om utbildningen du gick när du blev hälsocoach & PT … Är i pluggtankar och ha kollat lite på en sådan utbildning. Berätta gärna vart du pluggade, om kurser m.m. Tro du det är enkelt att få jobb utomlands efter den utbilningen du gick?

    Tack för en enormt inspirerande blogg.. bli lika glad varje gång jag går in och ser att du gjort ett nytt inlägg!

stats