emmabarremyr

Emma Barremyr

Diet vs livsstilsförändring

Hej ♥

För ett par veckor sen skrev jag ett inlägg där jag berättade för er om min syn på kost och hälsosam livsstil. Har ni inte läst det kan ni göra det här (<–klick). Jag tänkte spinna vidare på ämnet kost nu igen, och ta upp ordet diet. Inlägget är framför allt riktat till överviktga personer som vill gå ned i vikt och skapa en hälsosammare livsstil.

När jag lyssnade på radion förra veckan pratade de om olika dieter. Och det här med dieter är alltid intressant att diskutera. Diet betyder ”kosthållning”, så oavsett vad vi äter, om vi vill gå upp/ ned eller stanna i vikt så är det ju en diet vi äter efter. I och med att hälten av Sveriges befolkning är överviktig är det mest dieter som hjälper oss att gå ned i vikt det pratas om. Men vilken diet är bäst, och vad är det som funkar egentligen?

Såhär är det ju – för att kunna gå ner i vikt måste vi ju göra av med mer energi än vad vi tar in, och alla dieter som hjälper oss med detta kommer också att få oss att gå ner i vikt, det är ganska självklart. Men hur får vi det att hålla i längden? Jag skulle vilja säga såhär – att en diet som vi inte planerar att äta hela livet kommer ju inte vara någon bra diet. Varför? Jo för att om kroppen är van en kost innehållande mycket socker och fett och helt plötsligt hamnar i svält under en period kommer den med all säkerhet att svara med att lägga på sig lite extra när den sen får i sig den ”vanliga” maten som den brukar få. Det kommer alltså inte funka i längden. Du kan ”banta” och gå ner i vikt hur många gånger som helst med hjälp av en diet, men återgår du till en ohälsosam kosthållning igen och kommer du med all säkerhet att gå upp i vikt igen. Tyvärr.

Jag ratar allt vad ”dieter” och snabba metoder heter. Jag kan förstå att många kan behöva en kickstart med t.ex. soppor eller shakes till en början för att vänja sig av med dåliga kostvanor, men att ha det som en metod för att gå ned i vikt för att sedan börja äta som vanligt igen, det kommer inte att fungera. Kroppen är smartare än så!

Vill du ha en diet som fungerar bör du satsa på en ny livsstil. Det handlar om att göra enlivsstilsförändring. Sunda, goda vanor med hälsosam och näringsrik mat, vardagsmotion och fysisk aktivitet är det som kommer hålla i längden. Att hitta en balans som får just dig att må bra. Balansen är oerhört viktig!

Tips för en hälsosam kosthållning:

 • Ät varierat och ät av allt.
 • Kolhydraterna bör vara av det långsamma (fiberrika) slaget.
 • Ät fet fisk tre gånger i veckan – och gärna vit fisk utöver detta.
 • Ät 500 gram frukt och grönt om dagen.
 • 1/2 l mejeriprodukter om dagen.
 • Drick vatten när du dricker något.
 • Var noga med proteinintaget.
 • Ät baljväxter någon gång i veckan (bönor/ linser/ ärtor).
 • Ät utrymmesmat (chips, dricka, godis, kakor, bullar, tårta etc.) endast på helger – välj då det absolut bästa du gillar och ät det i mindre mängd.

Ett annat tips är att börja med ett litet steg i taget. Tänk inte att du ska ändra allt på en gång om du ska göra en livsstilsförändrning, då kommer det inte heller att funka. Kroppen behöver tid på sig och en ny vana tar tre månader att sätta.

Börja t.ex. med att:

 • Byta ut de snabba kolhydraterna till den långsamma slaget.
 • Sluta äta godis, chips, dricka osv på veckodagarna och ät en dag på helgen ist.
 • Äta grönsaker till varje måltid om du inte gjort det innan.
 • Äta mindre portioner och lägg till mellanmål om du inte gjort det innan.
 • Att träna ett par gånger i veckan istället för inget alls.
 • Vardagsmotionera så mycket du kan.
Vareftersom tiden går kan du byta ut och lägga till fler och fler saker. Om du börjar smått kan det vara lättare att hålla motivationen uppe och chansen att du faktiskt gör en livsstilsförändring ökar!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
emmabarremyr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. vicky

  Oj oj så jag försöker förmedla detta till mina vänner och nära och kära, att det ska vara så svårt att förstå. Det värsta är att jag tror alla vet vad som EGENTLIGEN funkar men då är ju problemet att det inte går tillräckligt fort och då tar man till dessa metoder som ingen mår bra av i längden.

 2. Sofia

  Hej Emma! Tack för en energigivande blogg! Jag undrar om du kunde göra ett inlägg (eller svara på min kommentar) med olika hälsosamma frukostar för någon som tränar varje dag. Har svårt att hitta någon frukost som passar mig bra så tänkte att jag behöver lite tips på olika alternativ jag kan prova 🙂

  Tack Kram!

  1. Emma

   Hej! Om du kikar bland mina kategorier hittar du fyra olika frukostkategorier med massa bra frukostonspiration som passar den som tränar bra 🙂 hoppas du gillar det! Kram

stats