Emma Barremyr

Kontaktallergier och ekologisk hudvård

Hej vänner ♥

För två år sen började jag få svåra problem med utslag på hela kroppen och i ansiktet. Utslag som svällde upp, kliade och som förstörde både mina dagar och min nattsömn. Livskvalitén åkte verkligen ner på botten och jag ville knappt visa mig utomhus. Jag tyckte jag såg hemsk ut! Jag uteslöt massa olika saker från kosten för att jag trodde att jag var allergisk. Jag var upprepade gånger hos vårdcentralen som tog prover, testade allergier mot olika livsmedel, djur,pollen mm, men de kom aldrig fram till något. Ingen brydde sig speciellt mycket om mig och jag fick verkligen kämpa för att få en remiss till hud, läkarna verkade inte fatta hur dåligt jag mådde över det här – inte bara utseendemässigt, klådan var ju en ännu värre plåga.

När jag till slut kom till en läkare på hud sa han att jag hade atopiskt eksem och jag fick massa salvor att smörja mig med – såklart! Men jag kände på mig att det var något som inte stämde och jag krävde att få göra ett allergitest för kontaktallergi. Läkaren tyckte nog att jag var knäpp – för han sa rakt ut att ”du är inte allergisk, du har eksem”. Men va fan, jag hade ju aldrig haft eksem tidigare i livet – så varför nu?

Jag fick iallafall göra allergitestet som går ut på att man tillsätter massa olika ämnen på små delar av kroppen (på en karta på ryggen – se bild nedan) och sen ser man om det ger utslag och vilket ämne det är som gör att man får utslag.

Jag hade MASSA kontaktallergier, bland annat mot nickel, krom, kobolt och en hel hög med konserveringsmedel som finns i kosmetika och hud- och hårvårdsprodukter. De där ämnena är så långa och konstiga ord att jag inte ens kan uttala dem – farliga ämnen alltså, som vi smörjer på våra kroppar, tvättar håret med, har under armarna eller sminkar oss med. Och det här hade jag aldrig fått reda som jag inte övertalat doktorn att få göra allergitestet.

 

IMG_3503

IMG_1428

 

En helt ny värd öppnade sig för mig. Vad sjutton skulle jag tvätta håret, kroppen eller ansiktet med? Vad skulle jag smörja in mig med? Vad skulle jag använda för smink?

Sakta med säkert började jag få upp ögonen för ekologisk hud- och hårvård och testade mig igenom en rad produkter. Tidigare hade jag inte haft en tanke på vad jag exponerat min kropp för, men nu började jag förstå att det var minst lika viktigt att tänka ekologiskt till utsidan av kroppen som till insidan av kroppen. Mina kontaktallergier var ett tydligt exempel till varför!

För ett år sedan kom jag i kontakt med Maria Åkerbergs produkter och har sedan dess bara hittat fler och fler favoriter! Vissa kostar de en hel del, men produkterna är också väldigt dryga och räcker därför väldigt länge! Det är lätt värt!

 

IMG_7037

 

I dagsläget är hela mitt badrumsskåp utbytt till Maria Åkerbergs hudvårdsprodukter. Morgon och kväll tvättar jag ansiktet med eye makeup remover (bara kväll) och cleansing följt av ett par duschar ansiktsvatten. Därefter använder jag suppressing cream (Q for skin) som gör huden fantastiskt mjuk och len!

Till kroppen har jag en bodylotion med en underbar vit chokladdoft och en deospray som luktar citrus. Jag hade lääänge letat efter en bra ekologisk deo, men aldrig hittat någon bra som inte luktar svett, men den här är jag verkligen nöjd med!

Till håret använder jag som ni vet Q for skin som ni kan läsa mer om här! Undantaget är hårspray där jag kör på Maria Åkerbergs.

 

IMG_7038

IMG_7039

IMG_7050

 

Vad gäller smink har jag även där gått över till ekologiskt helt och hållet. Jag gillar verkligen Maria Åkerbergs produkter och har under det senaste året testat mig fram till favoriter. Jag använder i dagsläget fundation, puder, rouge, eyeliner, mascara och läppglans de gånger jag vill piffa till mig.

Egentligen är jag inget stor fan av smink och jag går ofta osminkad eftersom jag jag gillar den ”naturliga” looken mer. Därför passar dessa produkter utmärkt som ger mig ett naturligt utseende de gånger jag väljer att sminka mig!

 

IMG_7054

 

Såhär ser jag ut idag!

 

IMG_7128

IMG_7127

IMG_7125

 

Jag kan säga att så länge som jag använt ekologisk hud- och hårvård har jag inte haft minsta problem med utslag eller eksem och min hud mår idag otroligt bra av de produkter jag matar den med. Ja precis – matar! Huden äter och tar upp allt som vi smörjer in den med och därför är det så viktigt att vi ger den bra produkter!

Vad har ni för erfarenhet av det här? Tänker ni ekologiskt till hår och hud? I så fall – vilka produkter använder ni? Jag är nyfiken 🙂

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Simone -

  Hej Emma!

  Är så glad att jag hittade det här inlägget! Vad skönt att du hittat något som hjälpt dig! Jag använder själv Maria Åkerbergs produkter för ansiktet, de är de enda som hjälpt min känsliga hy. Nu har jag också fått problem med hårbotten trots att jag undvikit stylingprodukter i flera månader nu. Därför skulle jag vilja övergå även till ekologiska hårvårdsprodukter. Jag har funderat på att testa Maria Åkerbergs schampo och balsam, men eftersom du rekommenderar Q for skin som annat alternativ undrar jag om du testat Maria Åkerbergs schampo och balsam? Om du har provat, vad var skillnaden mellan Maria Åkerberg och Q for skin, för dig?

  Tack på förhand!

  /Simone

  1. Emma

   Vad glad jag blir att du kommenterar! MÅ är som du säger grymt och de flesta som provar är väldigt nöjda! När jag använde Q for skin så var det som en ”kur” för att bli av med eksem i hårbotten. När det var borta gick jag över till MÅ och har fortsatt med dem. Om du inte har några speciellautslag eller liknande kan du nog gå direkt på MÅ skulle jag tro 🙂 Lycka till!

 2. Sabina

  Hejsan!
  Jag använder själv Maria åkerberg men har svårt för vad jag ska använda för dagligt solskydd nu till vår/sommar. Har du något bra tips?
  /Sabina

 3. Elaine

  Hej! Jag har precis börjat min resa för att ta reda på varför jag får kliande nässelutslag på hela kroppen. Gjort allergitest mot pollen, födoämnen o djur men negativt. Så nu återstår min misstanke om hudvårdsprodukter, men vårdcentralen jag är hos nämnde inget om pricktestet du gjort. Intressant, ska prata med dom igen. MEN har en fråga 🙂 du nämner att du bytt ut lotion, smink etc. Men hur har du gjort med tvätt medel? Någon som har rekommendationer? Tvättmedel/sköljmedel måste ju vara ganska aggressivt för känslig hy. Rester finns ju alltid kvar efter tvätt och detta är något jag tror jag reagerar mycket på. Men jag är helt lost i denna djungel av ingredienser osv. Uppskattar er input om just tvätt o sköljmedel. Tack på förhand

  1. Emma

   Hej! Ja försök att få göra ett pricktest, det var grymt bra och visade exakt vilka ämnen jag inte tålde! De ämnen jag inte tål finns inte med i tvättmedel och därför har jag inte behövt nytta ut de produkterna, utan använder ”vanliga”. Känner du att du är känslig mot det tycker jag du ska försöka hitta något ”snällare” 🙂

 4. Jossan

  Kul att det funkade för dig!
  Ramlade in på din blogg genom google. Googlade på ”kokosolja i ansiktet”.

  Fick en dag för ca 1,5 år sen nässelutslag på överkroppen (på våren), som spred sig aggressivt till ansiktet och hela kroppen. Hamnade på akuten två nätter i rad.
  Jag kunde inte gå utanför dörren på två veckor. Blev sjukskriven. Fick höga doser antihistaminer och kortisontabletter.

  Såg förjävlig ut i nästan ett år. Kortisontabletterna gav mig biverkningar (i form av utslag, fast på ett annat sätt, var hela tiden röd i ansiktet o fick värmeutslag hela tiden, och fick finnar som jag aldrig annars haft).

  Jag insåg att jag var allergisk mot något, men fick ingen hjälp av hälsocentralen.
  Började med endast mineralsmink, smörjde endast in mig med olivolja och milda krämer, ekologiskt schampoo osvosv…

  Nu typ 1,5 år senare mår jag mycket bättre 🙂 Men äter fortfarande 1 antihistamin varje dag, för att ha kontroll över det 🙂

  Skulle aldrig gå tillbaka till att sminka mig med kemikalier och liknande… Och färga håret gör jag endast 1 gång per år, hos en frisör med ekologiska och organiska produkter. Vågar dock inte riskera att få hårfärg i hårbotten, så det blir bara slingor. På somrarna färgar jag håret med kamomillte hemma 🙂

 5. Anna

  Hej.
  Tack för ett underbart inlägg. Jag har aldrig haft ett eksem eller något liknande i hela mitt liv men för ca 3år sen började jag få utslag/eksem var till hudklinik o fick veta att jag var kontaktallergiker mot just krom o kobolt. Det kom som en chock men började fundera, jag har kommit i kontakt med kobolt dagligen via mitt arbete o därav har jag blivit allergisk tyvärr. Nu tack vare ditt inlägg kan jag ju få sminka mig igen de gånger man gör det.
  Tack ännu en gång för ditt inlägg är väldigt tacksam för de produkter du nämner ska prova de genast.
  //Anna

 6. Anna Nilsson

  Tack för ett bra inlägg 🙂 ska testa Maria Åkerbergs produkter.
  Har varit hos massa läkare för min hud men ingen tar mig på allvar, så nu tänkte jag testa själv.
  Förresten vilken mascara använder du? Jag tål knappt mascara längre 🙁 har testat flera olika och tex Cliniques var hemsk.
  Har du testat Maria Åkerbergs?
  /Anna

 7. Tina

  Hej Emma!

  Vad bra med alla tips här! Lägger genast till som favorit!
  Jag har efter mycket lidande, fått remiss till hud och fått göra allergitest.

  Under många år har jag lidit av eksem som kommer och går, på olika ställen av kroppen, särskilt händerna (där det har blivit kroniskt).
  När jag äntligen (efter att varje gång ha försökt fixa själv med diverse huskurer), har sökt hjälp på vårdcentralen, har svaret alltid hetat kortison och tabletter. Det dämpar för stunden, men skadar på sikt.

  Fick idag reda på att jag är mycket allergisk mot tre konserveringsmedel: formaldehyd, metylisotiazol/klor (kathon CG) ochmethylisothiazolinone. De förekommer i många hud och hårvårdsprodukter, nagellack, kosmetika, rengöringsmedel, diskmedel, skärvätskor, papper, lim, vattenbaserad färg, textilier innan tvätt osv osv.

  Dessutom göms de tydligen ofta i omskrivningar så det blir svårt att spåra dem.

  Det ställer ju ökade krav på medvetenhet när det gäller nästan allt….

  Jag har använt dermalogicas produkter under många år, men har förstått att de inte är riktigt så rena som jag har trott. De använder bl a parabener i vissa produkter och det vill jag helst också undvika.

  Fick lite panik nu och undrar vad som egentligen återstår och vad/ vem man kan lita på.

  Eftersom jag är en känslig atopiker får jag ofta reaktioner mot många eteriska oljor som förekommer i många ekoprodukter också….men här fanns ju många tips och idéer så tack så mycket!!!

 8. Sussie

  Hej Emma!
  Vad kul! Jag hittade din blogg när jag googlade på MÅ:s produkter. Tänkte testa de.
  Jag själv har atopiskt eksem, haft sedan barns ben. Ska nog allt boka in ett läkarbesök och göra ett allergi test också. Klart det hänger i hop med vad man matar sin kropp inifrån och utanpå med.
  Och så läste jag ditt inlägg om Q for skin också. Har också utslag, torr hårbotten och i bland kliar det enormt.
  Så det kom som en en skänk från ovan.
  Skadar ju inte, att testa. Så tack för din lilla historia och din erfarenhet av dina produkter. 🙂
  / S

 9. Sofia

  Jag är jättenyfiken på den där white chocolate lotion – går den in lätt i huden tycker du eller lägger den sig som en kladdig hinna utanpå? Hur upplever du den?

 10. Ninja

  Hej Emma! Jag har precis som du gjort en test mot kontaktallergi för ca 1 år sen. Har också en rad andra allergier och har provat hur många salvor som helst. Men för ca en vecka sen köpte jag produkter från Maria åkerberg och min hud är fortfarande röd och väldigt torr. Tänkte fråga hur länge det tog för dig innan dina eksem försvann?

 11. Yvonne

  Huden är vårt största organ så självklart ska man vara noga med vad man smörjer in den med.
  Jag har sedan många år tillbaka bara använt ekologiska produkter och är mycket nöjd med det. Mina favoriter är eco cosmetics, weleda, ,Maria Åkerman, John Masters organics, Raw Gaia mfl.
  Härligt att se att du har blivit så mycket bättre.
  Hoppas du får en riktigt trevlig resa och var rädd om huden 🙂

 12. Fia

  Jag använder VOYA som är ett sjukt bra ekologiskt hudvårdsmärke från Irland och är baserat på alger, det borde du testa 🙂

 13. Maria Johanskog

  Vilket bra inlägg du gör. Du är helt på rätt linje. Visst är det så att det har stor betydelse vad man lägger på huden.

  Jättekul att se vad detta gjort för din hud. De kunder som haft stora problem blir såklart lyckliga när de märker vad MARIA ÅKERBERGs produkter kan göra för att balansera huden. Det är jätteroligt som återförsäljare att höra!

 14. Ann Sköld

  Så roligt att höra att du hittat våra braiga produkter.
  Som ekologisk hudterapeut vet jag ju att balans och helhetstänkande är grejen.
  Hoppas du med ditt inlägg hjälper fler att slippa plågas av obalanserad hud och kropp.

  Julkram från Ann Sköld

  http://www.sofimar.se
  WEBSHOP

 15. pernilla

  Hej Emma!
  Du beskriver din resa precis som jag upplevde min. Likadana utslag och denna förbaskade klåda och salvor i mängder… Använder oxå Maria Åkerbergs produkter idag. Helt fantastiska! Jag har samma allergier som dig men även mot svart färg och kläder. Har du det oxå? Undrar iså fall om du färgar ditt hår? Jag har provat henna på hälsokosten då det inte finns hos MÅ . Men den fungerar tyvärr inte på mig. Kanske du har nått knep

 16. Ann

  Sedan jag började tvätta håret med Urtekrems Rosenschampo, har jag inte längre besvär av känslig hårbotten (som jag hade haft så länge jag kan minnas och trott var mjäll tills en frisör sa att det inte var så).
  Bodylotion använder jag sällan, eftersom jag inte tvålar in mig varje dag i duschen. Varmt vatten rengör också och man kan nöja sig med att tvåla ”strategiska ställen”. Det bästa är ju om kroppen klarar sig själv.

 17. Catrin Sandgren

  Vad kul att läsa att du blivit hjälpt av våra produkter Emma. Jag jobbar som hudterapeut på MARIA ÅKERBERG och har jobbat med produkterna i 13 år. Det är verkligen kul att fler upptäcker ekologiska, naturliga produkter. Men även att fler upptäcker svenska produkter. MÅ kan erbjuda riktigt bra ingredienser i produkterna till ett riktigt bra pris eftersom det inte är några dyra mellanhänder, exklusiva förpackningar eller dyr reklam. Det du betalar för är just riktigt bra innehåll som huden älskar. När Maria började tillverka hudvårdsprodukter för snart 20 år sedan sa läkarna att det spelar ingen roll vad du smörjer din hud med för det stannar på hudytan. Nu vet vi att huden tar upp ca:60 % av det vi smörjer den med så det är lika viktigt med bra hudvårdsprodukter som nyttig mat.
  Hälsningar Catrin Sandgren

 18. Ida

  Jag har kört med balsammetoden och varvat med att bara tvätta håret i vatten (inget annat) mitt hår trivs verkligen med det. Bytte ut min duschtvål o bodylotion mot att använda en vanlig matolja som olivolja till det ist. Använder ingen deo o har inget problem med svettlukt längre. Tvättar ansiktet med black african soap hur bra o dryg som helst. Min kropp tycker verkligen om eko hår o hudvård hoppas det går bra för dig

 19. vickan

  Svårt att förstå att de inte gör dessa tester direkt med tanke på mängden utslag. Använder numer endast hårologernas serie till mitt hår. Har haft problem med sår, klåda och väldigt mycket mjäll i över 10 år och det här är det enda som hjälper. Har börjat testa Une som är ett ekologiskt märke på smink och nu kliar det inte i mina ögon längre så det är verkligen värt att se över så enkla saker för att det ska bli lite bättre.

 20. En annan Ida

  Jag använder nonique, fantastiska rena produkter till mkt bra pris. Använder ansiktskräm, läppcerat och handkräm främst, men även ansiktstvätt ibland. Men använder oftast fsith in natures ansiktstvätt cleansing lotion (tror jag den heter). Till håret använder jag faith in nature schampo o balsam, använder inga sndra hårprodukter. Deon är dr organic. Lite blandat men har hittat produkter jag verkligen gillar! Amvände maria åkerbergs förut och tyckte mkt om dem, det bara råkade sig att jag har bytt… Nyårslöftet blir att nu byta ut allt smink, det ”vanliga” sminket har hängt med alldeles för länge!

 21. Josefine

  För egen del har jag inte haft mycket problem med eksem, annat än i böjvecken när jag var liten och någon gång i 20-årsåldern, när jag fick röda, svidande torra utslag i hela ansiktet helt sporadiskt. Min yngsta son har dock haft jättemycket eksem sedan han bara var några veckor gammal, vilket senare visade sig bero på födoämnesallergi (och överkänslighet) plus en känsligare hud än ”normalt”. Läkarna på BVC skrev ut mildison (mild kortison) och locoid (lite starkare kortison) som vi har smörjt med när det har varit som värst. Dessutom ville de att vi skulle använda receptfri locobase repair eller miniderm som ”grundsalva”. Det hjälpte INTE. Jag testade även ringblomssalva (olja, bivax, ringblomsextrakt) som också påstås vara bra, men det som VERKLIGEN gav effekt var kallpressad kokosolja. Sådan där som man har i mat. Jag tänker att det som går att äta väl inte kan vara så farligt att ha på kroppen – och i det här fallet stämde det verkligen. Numera smörjer jag honom bara med kokosolja, har en skvätt ekologisk rapsolja i badvattnet och använder locoid i håret mot klådan. I kombination med diet för honom och mig som ammar hålls eksemet på halster. Sedan är vi ytterst restriktiva med andra ”hudvårdsprodukter”; som tvål och schampo/balsam (jag använder heller inget smink, och ingen parfym) – ju mindre kemikalier vi utsätter oss själva och barnen för, desto bättre, tänker vi. Även tvättmedel och rengöringsprodukter kollar vi noggrant (till städning använder vi ”bara” diskmedel, ättika och såpa), och sköljmedel och parfymerat tvättmedel är typ bannlysta:-).

 22. Astrid

  Det slog mig precis att du är väldigt väldigt lik Laura Linney! Något du kanske har fått höra tidigare visserligen 🙂 Lika som bär!

 23. Ellinor

  För tre år sedan fick jag vad de på vårdcentralen kallade för köldeksem (det var en av de där riktigt kalla vintrarna). Jobbiga utslag som kliade något otroligt. Har aldrig tidigare haft hudrelaterade problem eller eksem, men allt sedan denna vintern har jag blivit allt känsligare. Det fortsatte sedan med små utslag på händerna och när det var riktigt illa hade jag över hela kroppen. Nu kommer det året runt, även om det är som värst nu vintertid. Har testat en massa olika produkter, nu senast babyolja och babytvål. Visst mildrar det, men hjälper gör det inte. Har också börjat misstänka allergi men vet inte mot vad. Kanske skulle be om att få göra ett sådant test du beskriver ovan. Det ger en i alla fall någonting att utgå ifrån.
  Tack för att du delar med dig!
  Kram

 24. Madde

  Det är helt galet vad som finns i de produkter som säljs i vanliga butiker…
  Alla dessa ”vanliga” märken… Dove, Loreal, Nivea och all de välbekanta märken.

  Fantastiskt inlägg Emma!!

stats