Emma Barremyr

Lat söndag och nässkölj

Hej vänner ♥

En riktigt lat söndagsmorgon. Det var länge sen, och väldigt välbehövligt!

Jag sitter fortfarande pyjamasklädd i soffan framför Vinterstudion och myser. Snön verkligen yr därute, ljusen är tända och jag njuter av lugnet! Det här är så viktig tid för mig. En dag ute planer (förutom bio ikväll) och chans att återhämta hjärnan från stress. Underbart!

Tog mig dessutom en riktigt lång sovmorgon, klirrr – 10 timmar in på sömnbanken! Också väldigt välbehövligt!

IMG_6927

IMG_6929

IMG_6931

IMG_6932

IMG_6935

 

På frukostbordet: risgrynsgröt med kanel, kokossocker och mjölk, fröknäcke med makrill och avokado, klyftad apelsin och kaffe med mjölk.

 

Nu till något helt annat än frukost, nämligen nässkölj! Igår kväll var jag med om ett halleluja moment. Efter veckor (många veckor) med täppt näsa borde jag slutat med nässprayen för länge sen (men jag har inte klarat det), då jag gått och blivit smått beroende. Jag HATAR att vara täppt i näsan, och kan verkligen inte sova utan nässpray.. det går bara inte (därav beroendet – sömnen är så viktig). Den återfuktande nässprayen jag köpte på apoteket funkade inte alls och jag kunde knappt andas på hela dagen igår – förrän jag fick för mig att skölja näsan (kompis tipsade). Jag googlade och läste på lite om nässkölj och bestämde mig för att testa med en hemmagjord variant i form av en liten tratt. 5 dl vatten kokades med 1 tsk salt och fick svalna. Därefter satte jag in tratten i ena näsborren och hällde små portioner av saltvattnet genom näsan. Hälften i ena näsborren och hälften i andra. Helt galet vilken skillnad det gjorde (konstig känsla dock)! Det släppte i näsan direkt och sen gick jag och la mig och sov som en stock. Idag vaknade jag utan huvudvärk, utan ögonvärk och fri i näsan! Så galet skönt!

Vet ni? Ni ska jag köpa en nässkölj!

Har ni testat att skölja näsan? Någon som gjort det regelbundet under en längre tid? Vad har ni känt för effekter? Jag är väldigt nyfiken och intresserad. Berätta för mig!

 

Hoppas ni får en riktigt fin andra advent!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Veronica

    Ja! Jag var beroende av nässpray under lång tid och var ofta förkyld och konstant täppt i näsan. Man ska verkligen inte använda avsvällande nässpray mer än vad som står på förpackningen. Började sen skölja ofta och det hjälpte verkligen! Nu sköljer jag alltid när jag är förkyld och tycker det är jätteskönt. Bra om man är på resor också och vill bli av med resdamm, flygplanstorrhet mm. Jag har en nässkölj från apoteket som ser ut som en stor spruta (kostar typ 100 spänn). Man kan köpa salt i portionsförpackningar där också om man är lite lat… som jag är. 🙂

  2. Yvonne

    Vilken härlig frukost.
    Jag älskar verkligen ost men efter Livsmedelsverkets rapport om att ost är en riktig miljöbov försöker jag hitta andra pålägg. Vill du vara klimatsmart och få tips på alternativa pålägg gå in på:
    http://kroppochkost.se/?p=768

    Ha en fortsatt bra dag 🙂

  3. Anna

    Alltså SOM jag älskar min nässkölj! Efter år av att missbruka nässpray var jag så jäkla trött på att varje kväll behöva skjuta in det där kemiska skräpet i min näsa. Det blir ju ett beroende och näsan krävde varje kväll en dusch för att jag ens skulle kunna andas när jag sov. Kände mig nästan som en missbrukare när jag i hemlighet tog det på kvällen för att slippa ta diskussionen om att jag borde sluta…

    Ibland kunde jag offra ett par nätters sömn bara för att bli kvitt beroendet. Har läst på en del om det där och man skadar ju något i näsan som ska dra ihop sig automatiskt men efter en tid med nässpray så klarar kroppen inte av att göra det själv utan nässprayen behövs för att det ska funka och den onda cirkeln är skapad. Det kräver att man slutar tvärt. En liten dusch kan förstöra flera dagars ”kämpande”. Så efter perioder av mycket nässprayande fick jag offra ett par nätter sömn för att klara mig utan det sen.

    En dag gjorde jag slag i saken och köpte en nässkölj. Nu är jag kvitt beroendet vilket är en befrielse! När jag köpte den var jag inne i en period där jag använt nässpray i 3-4 månader varje kväll. Jag sköljde jag näsan varje kväll i kanske 2-3 veckor och sen kunde jag ställa undan min kära nässköljare. Efter att jag har varit förkyld och faktiskt behövt använda nässpray under en tid så ”fasar jag ut det” med att skölja näsan. Efter ett par dagar kan jag sluta även med det med.

    Visst är det lite obehagligt att skölja genom hela näsa i början men när man väl fått in rätta knycken så går det snabbt och lätt. Rekommenderas starkt!

  4. Ellinor

    Vilken underbar start på dagen! Det är verkligen helglyx om något.
    Vaknade också utan att behöva ställa klockan, åt en god frukost och mötte sedan upp en vän på gymmet. Dryga två timmar senare hade vi ”lekt” klart – så mycket roligare (och jobbigare) det blir med en vän som kan pusha och assistera. Nu hemma igen och ser fram emot en mysig eftermiddag som bland annat innehåller pepparkaksbak 🙂
    Hoppas du får en fortsatt fin söndag!
    Kram

stats